SONNOKTA HABER MERKEZİ - Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası 24 Ocak Çarşamba günü 21. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirecek. Genel Kurulda tek liste ile yeniden başkanlığa adaylığını koyan mevcut Başkan Ali Yazıcı, gazetemizi ziyaret ederek yeni dönemde hedeflerini anlattı. Yazıcı, yeni dönemde Trabzon’da kuyumcu kent projesini hayata geçirmek istediklerini söyledi. TTSO’nun arkasındaki 6 dönümlük arsanın kuyumculara verilmesi için görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Yazıcı, kamulaştırma çalışmalarının başladığını dile getirdi. Yazıcı, “Seçimden sonra inşallah 2018 yılında temelini atmak için mücadelemizi vereceğiz. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz” dedi.

İşte Yazıcı’nın açıklamaları:
ESKİ YÖNETİMLE YOLA DEVAM

24 Ocak Çarşamba günü 21. Olağan Genel Kurulumuzu yapacağız. Tek liste ile seçime gidiyoruz. Eski yönetimimizle tekrar yola devam ediyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye’de Kuyumcular Birliği Federasyonu’nun kurulması için çalışmalar olacak. Bu olmazsa olmaz.

MEYDAN’DA ÇADIR KENT…
Trabzon hasır bileziği, kazaziyesi, telkaresi bir dünya markasıdır. Bunlar el sanatıdır. Makine girmeyen tek el sanatıdır. Bunlar için Ortahisar Belediyemiz ile bir Kuyumcu Kent çalışmamız olmuştu. Böyle bir talebimiz var. İnşallah onu da başarıp yapacağız. Kendi iç dünyamızda yine bazı projelerimiz var. Yıl ortasında işlerin az olduğu bir dönemde Meydan civarında sadece Trabzon firmalarının katılımıyla çadır kent çalışmasını yapacağız. Amacımız işlerin durağan olduğu dönemde kuyumcu esnafımıza canlılık katmak.

MÜZE PROJEMİZ VAR
Kuyumcuların bünyesinde bir müze yapmayı düşünüyoruz. Geçmiş dönemlerdeki ustalarımızın yaptıkları ürünler ile yeni dönemdeki ustalarımızın yaptıkları ürünleri geleceğe taşımak adına kullanmış oldukları aletleri kazazda kullanılan malzemelerin tanıtımını geleceğe taşımak adına bir müze projemiz var. Yine bir kooperatif kurmayı düşünüyoruz. Böyle bir kooperatif kurar da ihracat yapabilirsek büyük bir ivme kazanırız. Gelecekte de arkadan gelen çocuklarımız da bu mesleği sadece taşımakla mükellef olur.

HASIR ÜRETİMİ 2008’DEN SONRA DÜŞTÜ
2009 yıllarına kadar kuyumculuk mesleği çok güzel revaçtaydı. Türkiye genelinde sadece Trabzon’da üretilen 6 ton civarında hasır vardı. Bu rakam 2008 yılından sonra 1-2 tona kadar düştü. Meslekte bir daralma var. Ama biz Trabzon’u nasıl daha fazla ileriye taşırız diye mücadele edeceğiz, projeler üreteceğiz. Ancak bunun bakanlık ayağı da olması gerekir, belediye ayağı da olması gerekir. Bizlerin birlikte üretim yapması için.

25 BİN KİŞİ KATKIDA BULUNUYOR
Bizim kuyumcular odasının üye sayısı 176 kişidir. Geçtiğimiz günlerde bir üyemize gittik.

Trabzon’da toka üretiyormuş. Biz de yeni öğrendik. Bize de üye bu arkadaşımız. Bu tokalarda Avrupa’da satılıyormuş. Avrupa’da 21 noktada Trabzon tokası satılıyor. Biz şaşırdık. Bu işte kaç kişinin emek harcadığını sorduk arkadaşımıza. 60 tane evden çoluklu çocuklu kişiler toka üretiyormuş. Bu çok ciddi bir durum. Bunlarında epey bir katkısı var. Baktığınızda 6000 kişi, kuyumculuk sektöründe alt tabakadan örgü işini yapanlar var. Bu büyük bir rakam. 25 bin kişi yaklaşık olarak ailesine katkı da bulunuyor.

KUYUMCULAR BİRLİĞİ ŞART
Türkiye’de Kuyumcular Birliği olması gerekiyor. Kuyumculuk mesleğinin ayrı bir kanunla yürütülmesine ihtiyaç var. Çünkü sermayesi kuvvetli bir meslek. Kuyumcular Birliğine şiddetle ihtiyaç var. Trabzon’da da kuyumcular için imalathanelerin topluca bir arada olduğu bir kuyumcu kent yapılması lazım. İstanbul’da, Maraş’ta var. Bunlar yapıldıktan sonra kooperatifin kurulması şart. Akabinde de ihracatın Trabzon’dan yapılması lazım.

DİREK İHRACAT YAPAMIYORUZ
Biz Trabzon’dan direk ihracat yapamıyoruz. Biz, İstanbul’daki firmalar aracı ile ihracat yapabiliyoruz. Kaymağını onlar yiyor ama hamallığını bizler yapıyoruz. Bu anlamda Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, bu konuya çok duyarlı. Şuanda mevcut yapılan Ortahisar Belediyesi ile Ortahisar Kaymakamlığı hizmet binasının olduğu yerde mini yerler yapılıyordu. Bunun bize yetersiz olduğunu söyledik. Ticaret ve Sanayi Odası’nın arkasında yaklaşık 6 dönümlük bir arazinin olduğunu anlattık.

TTSO’NUN ARKASINDAKİ ARSA BİZE LAZIM…
Burasının TOKİ ile konuşulup bizim tarafımıza yapılabilmesini sağlamak istediğimizi söyledik. Çünkü bu yerlerin şehir merkezinde olması şart. Altın değerli bir ürün. Akçaabat, Vakfıkebir, Mersin, Sürmene ve daha birçok ilçeden gelen vatandaşlar var. Biz daha uzak yerlerde değil, kuyumculara yakın olmak zorundayız. Bunun mali ve güvenlik yönü var. Dolayısıyla TTSO’nun arkasındaki arsanın bize lazım olduğunu anlattık. TOKİ Başkanı ile konuşup bizim tarafımıza verilmesi talebinde bulunduk. Şuanda kamulaştırmaları yapılıyor. Seçimden sonra inşallah 2018 yılında temelini atmak için mücadelemizi vereceğiz. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz.

Editör: Haber Merkezi