SONNOKTA YADİGAR AYGÜN - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ucuz etin marketlerde satılmaya başlandığını duyurmasının ardından tüm yurtta kasaplar neredeyse iş yapamaz hale geldi. Trabzon’da uzun yıllardır kasaplık yapan Hasan Kölemen, günlük satışlarının yüzde 60-70 seviyesinde düştüğünü söyledi. Ucuz etin belli yerlere verilmesini eleştiren Kölemen, “Gelen ithal etlerin belirli mağazalara değil hepimize verilsin istiyoruz. Uygun alıp uygun satalım. Uygun et diyorlar, bizim aldığımız yer ise et fiyatları yukarı gitti diyor. 27’ye aldığımız eti şimdi 28 liraya alıyoruz. Eti sınıflandırdığımız zaman direk fiyatlarımız yükseliyor. Çalıştırdığımız elemanlar, dükkanın kirası, masraflar, vergi, derken birde etin yağını, sinirini al kemiğini al derken masraf artıyor. 35, 36, 37 liraya kadar çıkıyor” dedi.

NASIL İŞÇİ ÇALIŞTIRALIM
Kölemen “Devlet getirip A101 ve Bim mağazasına yoğun olan yerlere ithal eti veriyor. Piyasada her yerde kasap var. Her kasap ithal eti alsın, her kasap bunu satsın. Neden sadece mağazalarla sınırlandırıyorsun ki. Bize de et verilsin bizde uygun alıp uygun satalım. Ucuz alıp ucuz satalım istiyoruz. Günde 50 müşteri gelecekse, gelsin 100 müşteri sürüm olsun. Burada çalışan 5-6 eleman var burada herkes bekliyor maaş almak için bekliyor. Aybaşı geliyor maaşını vermekte zorlanıyoruz. Önceden sıcak para giriyordu dönüştürüyordum maaşı şimdi ise dükkanda birbirimize bakıyoruz. . Günde 10 tane müşteri gelmiyor artık. Devlet işçi çalıştırın diyor ama bu şartlarda nasıl çalıştıralım” diye konuştu.

BU GİDİŞLE AYAKTA DURAMAYIZ
Kölemen, konunun önemini şu sözlerle aktardı. Kısacası şunu diyeyim bu gidişle hiçbir kasap ayakta durma şansı yok. Artık bir ay ayakta kalamayız böyle giderse. Devletin ithal et almasına karşı değilim ama iç piyasayı düşünerek sadece belirli yerlere et vermesin. Eti bütün piyasaya açsın. Belirli bir kesime verip, iç piyasayı düşünmemek çok farklı. İthal et geliyorsa ise iç piyasadaki yükselişi durdur önlem al. Ette indirim yazdım işlerde hareketlilik olsun diye hiç müşteri gelmedi. Herkes burada birbirine bakıyor idare edelim ama aybaşı geliyor. Bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Marketler zaten bir sürü ürün satıyor, biz sadece et satabiliyoruz. Hazır kıyma, hazır et, satamıyoruz sattığımızda İl Tarım Müdürlüğü ceza yazıyor. Şimdi ise marketlerde hazır paketlenmiş et satılıyor. Bir açıklama oldu hemen ithal et piyasaya girdi. Et şuan devletin tekeline girmiş durumda, kendilerince yönlendiriyorlar. Konfederasyonumuz var ama büyük bir kitle olup ses getirmek lazım” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi