SONNOKTA RÖPORTAJ: Gençlik ve Spor eski Genel Müdürü Mehmet Atalay, gazetemize konuştu.

AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için adı geçen Atalay, “Memleketimizin kalkınmasında bize düşen bir görev olduğunda sıfatı her ne olursa olsun göreve hazır oluruz” mesajı vererek adaylık için göz kırptı.

Atalay, Trabzon’un kalkınması için ortak akıl vurgusu yaparken Disneyland, metro ve spora yönelik projelerle şehre katkı sunulması gerektiğini belirtti.


Mehmet Atalay, Yazı İşleri Müdürümüz Ali Yahya Öztürk ve Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan’a konuştu.

İşte Atalay’ın açıklamaları…
ALT YAPI ÖNEMLİ

“Trabzon’un yetiştirdiği bakanların, bürokratların şehre büyük katkısı oldu. Trabzon çok ciddi yatırımlar aldı ancak, şehrin tüm bunlara rağmen yeni yatırımlar almaya ihtiyacı var. Kentsel dönüşüm ve şehirleşme konusunda çok daha büyük hamleler yapılmalı. Trabzon’un yaylalarını, dağını, bayırını, çayırını, tarihi eserlerini, kültürel değerlerini, coğrafi güzelliklerini dünyaya ihraç edebilecek alt yapı çalışmaları yapılmalı. Tereyağı, Vakfıkebir ekmeği, hamsi ve balığın tüm çeşitlerine kadar her türlü zenginliğini dünyaya tanıtmanız lazım. Fındığı çok daha fazla çeşitlendirip, farklı farklı ürünler ile piyasalara yeni sunumlar yapabilmeliyiz.

TURİZM OLMAZSA OLMAZ
“Trabzon’un olmazsa olmazı turizmdir. Turizmde büyük hedef koyuyorsak o zaman şehrin alt yapısını da ona göre hazırlamamız gerekli. Çok şükür Trabzon’da müthiş oteller yapıldı. Dünyanın en büyük markaları şehrimize gelip yatırım yaptı ve otelcilik açısında dünyanın en büyük şehirleri ile yarışır durumdayız. Bu yeterli mi, bana göre yetmez. Daha fazlası gerekiyor. Bu otellerde servis edilmesi adına, bölgenin kendi ürünlerini pazarlayan yiyeceklerin de yetiştirilmesi lazım. Yani bir taraftan da tarımı teşvik etmeliyiz. Fındığı, çayı, hamsiyi, balığı değerlendirmek lazım. Her birisini kullanıp Trabzon’un ekonomisine katkı sunulması sağlanmalı.”

METROYU YAPARIM!
“Eğer 2023 ve 2073 projeleri yapılıyorsa, siz de Trabzon’un yüz yıllık, iki yüz yıllık geleceğini kurtaracak büyük hamleleri şimdiden yapmanız gerikli. Artan nüfusla birlikte şehrin doğusu ve batısındaki ilçeleri de kapsayan bir planlama yapılmalı. Şehrin trafiği de, yolu da işte bu paralel de planlanmalı. Bunun için de Trabzon’un bugünden metrosunu projelendirmesi lazım. Trabzon için metroyu çalışacağız. Hem fizibil olanı hem de şehrin geleceğini kurtaracak olanı düşünmeliyiz. Şehrin zemin etütleri, alt yapının uygun olup olmadığı, şehirde çirkin binaların yıkılarak daha geniş caddelerin ve daha işlek sokakların çalışması yapılmalı. Tabi bunlar yapılırken tarihe de dokunmamak gerek.”

DENİZDEN ULAŞIM SAĞLANABİLİR
“Sahil boyunca hafif raylı sistemi şehirle buluşturmanın projelerini yapmak lazım. Denizden ulaşım da düşünülmelidir. Mesele Akyazı’da maç olduğu zaman denizde yapılacak istasyonlarla Trabzonlu taşınılabilir. Bunları yapmak zor değil. Trafik sorunu her ilde var ama ciddi bir trafik alt yapısı ile bu giderilebilir. Bu alt yapı ile birlikte sadece günümüz değil yıllar sonrasını da kurtarabiliriz. Bunun için projelerde yapılmakta. Şuanda Ulaştırma Bakanımız, bu ülkenin şimdiye kadar gelmiş geçmiş en başarılı bürokratlarından birisiydi şimdi de bakan olarak hizmet veriyor. O ve ekibinden yararlanılarak, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin büyük projelerine dışarıdan alınacak destekle trafik sorunu çözülebilir.”

DÜNYA OLİMPİYATI TRABZON’A GELMELİ
“2007’de Karadeniz Oyunları’nı yaparken, 2011’de de Gençlik Olimpiyatları’nı bu şehre kazandırırken aslında sporun sadece spor olmadığını bilerek bu hamleleri yaptık. Trabzon’a tesis, otel, turist kazandırabilmek için bu hamleleri yaptık. Trabzon’un yeni sportif faaliyetlere ihtiyacı var. Bu sportif faaliyetler Trabzon’a tanıtımı getiriyor ve var olan tesislerin çürümesini engelliyor. Trabzon’dan dünyaya naklen yayınlanan organizasyonlarla şehrin cazibesini geliştirmeye devam edebilirsiniz. Bunların başında Dünya Gençlik Olimpiyatları geliyor. Trabzon bu olimpiyatları almalı. Ayrıca Trabzon’un olmazsa olmaz markası Trabzonspor’u başarılı kılmak gerekiyor. Şehrin tanıtımının en büyük parçalarından birisi Trabzonspor’dur. Başarılı olup Şampiyonlar Ligi’ne gidecek ve orada başarılı olup dünyaya futbolcu ihraç edilecek. O futbolcularda başarısı ile Trabzon’u tanıtmış olacak. Şehrin tanıtımına direk katkıdır bunlar.”

DİSNEYLAND ÖNEMLİDİR
“Yeni turistlerin şehre gelebilmesi için eğlenceye yönelik mekanları çoğaltmamız lazım. Coğrafi güzelliklerimiz muhteşem, tarihimiz çok iyi, kültürel değerlerimiz ortada. Disneyland Projesi Trabzon için çok önemli. Bu projeyi global olarak düşünmek gerek. Çevre illerden gelecek olanları da eğlendirmenin ötesinde Ukraynalıları, Rusları, Gürcüleri, İranlıları da şehre çekecek eğlence alanlarını oluşturmak zorundasınız. Bu da Disneyland Projesi ile gerçekleşir. Bu proje ekonomiye de büyük katkı sağlar.”

BİNLERCE İNSAN ÇALIŞIR
“Trabzon silah sanayinde çok önemli bir bölge olabilir ve burada silah fabrikaları kurulabilir. Binlerce insan da bu fabrikalarda çalışabilir. Her türlü büyük projeleri yapabilecek donanımız da var, insanımız da var. Bunları dünyanın en güzel köşelerinden biri olan şehrimizde kullanmak mümkün. Üniversitelerimizle birebir çalışarak da çok ciddi bilimsel buluşlarla şehri kalkındıracak projelere imza atılabilir.”

GERÇEKLEŞMEYEN ÇOK ŞEY VAR!
“Trabzon’da Büyükşehir Belediyesi’ne bugüne kadar yaptıkları için teşekkür etmek lazım. Eksik taraflar var, onlara da vakit gelecektir ve çözüm bulunacaktır ama tabi ki yapılamayan çok şey var. Belediyecilik açısından Trabzon’da yapılması gereken çok şey olduğunu düşünüyorum. Bütün Trabzon’u bir ekip yaparak, siyasi görüş ayrımında bulunmadan her kesimi işin içine dahil ededek takımın bir parçası yapıp şehir yeni projelerle geleceğe hazırlanabilir. Bu anlamda da memleketimizin kalkınmasında bize düşen bir görev olduğunda sıfatı her ne olursa olsun biz o göreve hazır oluruz. Hiçbir tereddüt etmeden kollarımızı sıvarız Trabzon için gerekli olan projeleri de el birliği ve ortak akılla hayata geçiririz.

BAKANLARIN KATKISI BÜYÜK
“Dört bakanımız da zaman içerisinde beraber çalıştığım insanlar. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde birlikte çalıştık. Albayrak, belediyecilik dönemimde Spor A.Ş. Genel Müdürlüğümde, Spor A.Ş’nin Dış İlişkilerinde genç yaşında geleceği parlak bir adam diye hayata hazırlanan bir arkadaşımızdı, şimdi bakanımız oldu. Memleketine büyük katkıları olduğunu ve olacağını düşünüyorum. Babaları da burada yaşıyor zaten. Bir fikir adamı olarak Sadık Albayrak’ın da ben de çok büyük emeği var. Milli Gazete’nin Yayın Yönetmeni iken 19 yaşında bize güven gösterdi ve Spor Servisi’ni kurduk o zaman. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu buranın insanı. Şuanda başarılı çalışmalarda bulunuyor. Trabzon’la ilgili bir gündem olduğunda da görevini fazlasıyla yapıyor ve yapacaktır da. Ulaştırma Bakanımız Cahit Turhan’ın memleketini ne kadar sevdiğini çok iyi biliyorum. Geçmişin de olduğu gibi bugün de Trabzon için başarılı çalışmalara imza atıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank da çok iyi bir Trabzonludur, iyi de bir Trabzonsporludur. Çok önemli bir görevde bulunuyor. İşte bu bakanlarımızla kurulacak iletişimlerle projeler hayata geçirilebilir. Trabzon’un dört bakanının yanı sıra çok da başarılı bürokratları var. Bu isimlerin hepsinin samimiyetine inanıyorum.”

UZUNGÖL DAVOS OLMALI
“Uzungöl Davos olmalı. Herkes bunun için gayret sarf ediyor ama artık bunu hayata geçirmek lazım. Kaçağı yıkalım mantığından ziyade doğruyu yapıp herkesin doğruyu yapmasını sağlamak gerek. Bunu da devlet ve belediyeler birlikte yapabilir.”

SÜMELA’NIN KAPALILIĞI TALİHSİZLİK
“Sümela’nın tamiratı uzun sürdü. Orada bir de çökmeler oluyor galiba. Bu sürenin uzaması talihsiz bir olay. Devletimiz bu konuda gayret sarf ediyor. Altın yumurtlayan tavuğu kimse turizmden esirgemez. Gereken yapılıyor diye düşünüyorum ama hızlandırmak gerekiyorsa buradaki çalışma hızlandırılmalı ve burası biran önce turizme kazandırılmalı. Burası Trabzon’un en büyük zenginliklerinden.”

YAVUZ SELİM YAŞATILMALI
“Cumhurbaşkanımızın, Avni Aker ve Yazuz Selim statlarının yer aldığı bölge için verdiği talimat Millet Parkı yapılması idi. Yavuz Selim Projesi’nin orada yapılmasına Millet Parkı engel olmaz. Millet Parkı içerisinde yine Yavuz Selim Projesi yer alabilir. Bizim oradaki planımızda stadın altı da otopark olacaktı. Mutlaka spor, Yavuz Selim’in olduğu alanda yaşatılmalı. Şehrin içinde halkın kolayca yürüyüp müsabakaları izleyebildiği mekan da bu şekilde korunmuş olur. İstenilirse stadın her tarafı yeşillendirilerek siluete de zarar verilmez. Yine şehirde kentsel dönüşümle meydana çıkan arazilerde veya yeni araziler bularak futbol sahaları arttırılabilir

RİYO SAHİLİ İLE YARIŞMALIYIZ
“Trabzon’u futbolda Rio sahilleri ile yarıştırmak bizim en büyük hedeflerimizden biri olmalı. Trabzon, Rio sahilleri ile yarışacak kadar yetenekli, yürekli, hırslı gençlerle ve çocuklarla dolu. Mutlaka bu bağlamda sporu hayata kazandırmalıyız. Trabzon için bir önemli spor dalı da bokstur. Selçuk Aydın gibi efsane yetiştirdik. Cemal Kamacı’mız vardı, Bülent Ulusoy vardı. Yeni şampiyonlar yetiştirmek adına çalışıp boksta da Küba ile yarışır hale gelebiliriz. Güreşte dünya şampiyonumuz Selçuk Çebi var. Hentbol, voleybol, basketbol gibi sporlarda da başarılı olabiliriz.

Editör: Haber Merkezi