SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu gazetemizin sorularını cevapladı. Ayvazoğlu koronavairüs gündeminden bekleyen yatırımlara, ilk ve ilçe kongrelerinden eşinin atamasına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.  Ayvazoğlu CAS’ın Trabzonspor kararını da yorumladı.

İşte Ayvazoğlu’nun açıklamaları...
Korona salgını ile mücadelede normalleşme konusunda erken mi davranıldı?
“Bu konuyu bir çok etkeni göz önüne alarak değerlendirmek gerekir. Olayın sağlık boyutu bile, içerisinde birbirine tezat durumları mecbur kılabiliyor. Örneğin salgınla mücadelede ana yöntem izole olsa da izole yönteminin uzun soluklu uygulanması toplumu hem ruhsal hem de bedensel bir takım sağlık problemleri ile baş başa bırakabilir. Ayrıca uzun süreli izole yaşam iktisadi açıdan da hem devletleri hem de bizzat vatandaşı çok zor durumda bırakabilir. Bugün Dünyanın en müreffeh ülkeleri için bile bu durum sürdürülebilir değildir. Ülkemiz koronavirüs salgını ile mücadelede tedbirlerini aşama aşama uygulamış ve yine aşama aşama rahatlatmıştır. Bu süre zarfında hem sağlık sistemimiz sağlam tutulmuş, hem tedavi yöntemleri üzerinde bir değerlendirme ve uygulama belirleme açısından zaman kazanılmış hem de toplumda Covid-19 virüsü ile yaşama noktasında bir farkındalık oluşturulabilmiştir. Gelinen noktada durumun gerçekçi bir tespitinin yapılabilmesi için bazı alanlarda esnetilme yapılması kaçınılmazdı. Ancak bu şekilde yaşam alanlarındaki riskin yeni durumu belirlenebilirdi. Kaldı ki bu da Bilim Kurulu kararı ile hayata geçirilmiş bir uygulamadır.”

HERKES PAY ÇIKARABİLMELİ
Vatandaşların özellikle sahil bölgelerinde sosyal mesafede dikkat etmeden bir araya gelmesini nasıl yorumluyorsunuz?

“Dünyamız ve ülkemiz çok defa salgın durumunu tecrübe etmiştir. Ancak nesillerin tecrübesi sınırlıdır. Bu da haliyle önemli sorunları beraberinde getiriyor. İnsanoğlu tecrübe etmediği bir salgına inanmamayı veya kendisinden uzak görmeyi tercih ediyor. Devletimizin en çok zorlandığı husus maalesef burası olmuştur. Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 10 Mart tarihinden günümüze devletimiz sayısız tedbirler almıştır. Ama bu tedbirlerin hiçbirinin vatandaşımızın alacağı tedbirden daha etkin olamayacağını/olamadığını artık hepimiz biliyoruz ama ne kadar uyguluyoruz? Başarılı olmak ve sevdiklerimizi korumak için bu soruyu sürekli gündemimizde diri tutmalıyız. Nihai süreçte gelinen noktada herkes kendine olumlu ya da olumsuz bir pay çıkarabilmelidir.”

TAKDİR EDİLECEK İŞLER
Koronavirüs salgını sürecinde Trabzon’da yerel yönetimler başarılı mıydı?

“Elbette başarılıydı. Zaten bunu istatistikler açıkça ortaya koyuyor. Gelinen nokta itibari ile Trabzon bu salgını başarıyla kontrol altında tutabildiği net bir şekilde görüldü. Hükümetimiz dolayısıyla Devletimizin aldığı birçok tedbir yerel yönetimlere önemli görevler yüklemiştir, bu görevlerin sahada başarı ile uygulanması hatta bunlara ilave şehrimize has tedbirlerin bizzat yerel yönetimlerce hayata geçirilmesi bu işi ne kadar özverili ve düzgün yaptıklarının bir göstergesidir. Vefa Sosyal Destek Gruplarına hem personel hem de maddi açıdan yerel yönetimlerimizin yaptıkları katkılar, temizlik ve hijyene yönelik aldıkları tedbirler, sosyal yardımlar vs. Hepsi birer kahraman ve saygı duyulacak, takdir edilecek işler çıkardılar.”

BEİS GÖRMÜYORUM
AK Parti teşkilatından gelen bir isimsiniz. Gerçekleştirilecek ilçe ve il kongresi için ne söylersiniz? İl Başkanı ile devam edilir mi?

“Partimiz 20 yıla yakın geçmişe sahip bir partidir. Teşkilatımız içerisinde ise ömrünü siyasete adamış başta Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere binlerce siyasi tecrübeye sahip dava ehli insanlar vardır. Demem o ki; ilk kez bir kongre süreci geçirmiyoruz. Türk siyasi tarihinin en problemsiz kongrelerini geçiren siyasi parti AK Parti’dir. Bizim davamızda zamanı gelince her konuda mutlaka istişare vardır ancak istişare sonucu alınan karara da itibar vardır. Dolayısıyla AK Parti Trabzon teşkilatı Haydar Revi Başkanlığında tüm il ve ilçe teşkilatları ile birlikte değerli ve özeldir. Kaldı ki, İl Başkanımız Haydar Revi döneminde 3 genel seçim, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçimi, bir darbe teşebbüsü, kongre trafiği ve son olarak yerel seçimlerle birlikte şehir siyasetindeki en yoğun ve dolu zaman dilimi başarı ile atlatılmıştır. Bu başarıda bu teşkilatın payı yadsınamaz bir realitedir. Lafı eğip bükmeye gerek yok. Bu teşkilatın içinden gelen ve yıllarını bu siyasi yapılanmada geçiren biri olarak mevcut teşkilatımızın zaman ve yer noktasında istişareye konu olmasında bir beis görmüyorum ancak münakaşaya konu olmasına asla gönlüm razı gelmez.”

BAŞARIYI GÖLGELEMEZ
Eşinizin Ankara’ya atanması yine sizin vekilliğiniz ile ilişkilendirildi. Bu konuya yorumunuz nedir?

“Kim ilişkilendirdi sorusuna cevap bulmak lazım. Eşim tabi olduğu Devlet Memurları Kanunu’na göre eşdeğer bir kadroya eşdeğer imkanlarla tayin olmuştur. Bir kişinin eşinin milletvekili, siyasetçi, iş adamı, gazeteci ya da toplum önünde olan başka bir meslek gurubunda olması liyakatini ve sadakatini tartıştırmalı hale getirmez. Özel bir görev gibi, ille de ilişkilendirmek isteyenlerin olması da başarıyı gölgelemez. Dolayısı ile eşimin değil ama Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü hakkındaki objektif değerlendirmeler kültür ve turizm paydaşları ve aynı zamanda sıralı amirleri tarafından zaten ifade edilmektedir. Bilirkişi ifadelerini dinlemenin daha doğru bir yaklaşım olacağına inanıyorum.”

TARİH VERMEK UYGUN DEĞİL
Trabzon demiryolu ile buluşacak mı? Buluşacak ise bir tarih verebilir misiniz?

“Trabzon’a Demiryolu getirilmesi konusunda muhalif durabilecek kişi ya da kurumsal bir yapı olacağını sanmıyorum. Hele hele Arsin’de yapılacak olan Yatırım Adası’yla bu demiryolu konusu daha da önem kazanmıştır. Lojistik merkez +liman+demiryolu bağlantısının aynı konumda olması uluslararası lojistik açısından da en doğru karardır. Arsin Yatırım Adası, Arsin OSB hem Trabzon hem de bölge için çok önemli yatırımlar. Bunca mega yatırımın demiryolu ile buluşmaması normalin dışına çıkmaktır. Şahsi tercihim tahmini bir tarihin şahsım tarafından verilmesinin doğru olmadığı yönündedir. Bakanlığımızla birlikte konu zaten gündemimizde ve proje çalışma aşaması zaten başladı. Sonlandığında yapım ihalesine çıkılacak. Çalışma teknik anlamda sonlanmadan tarih vermek uygun değil.”

ASLA KABUL EDİLEMEZ
23 Nisan’da Trabzon Üniversitesi’nde Atatürk posterinin ters asılması ve 19 Mayıs’ta bir doktorun bayramı kutlayanlara hakaret yağdırması konusundaki görüşünüz nedir?

“Trabzon Üniversitesi’nde yaşanan olayda bir kasıt aramanın akılla, mantıkla ya da vicdanla bir alakası yoktur. Poster asma işlemi daha tamamlanmadan çekilen bir fotoğraf üzerinden değerlerimizi tartışma konusu yapmak her şeyden önce bu milletin bir ferdine yakışmaz. Zaten Üniversitemiz yazılı bir açıklama yaparak durumu kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu konunun uzatılmasını maksatlı ve art niyetli bulurum. Öbür tarafta 19 Mayıs ile alakalı maksadını aşan ifadeler kullanan doktorun da kamuoyundan özür dilediği ve temsil ettiği dernek başkanlığını bıraktığını biliyorum, ayrıca konunun adli mercilere de taşındığı yönünde bilgiler var. Dolayısıyla adli mercilerin vereceği kararı beklemeliyiz. Söyleyebileceğim tek ve net cümle paylaşımları asla ve kata kabul edilemez.”

İSTİŞARELER YAPILMIŞTIR
Terminal için düşünülen yer sizce doğru mu?

“Bizler milletimizden aldığımız vekalet gereği onların talep ve beklentilerini konunun muhatabı makamlara iletmekle mükellefiz. Şehirlerarası otogarın yapımının planlandığı yer ile alakalı, gerekli istişareler yapılmış, konunun uzmanları tarafından gerekli değerlendirmeler yapılmış, konunun tarafları açısından gerekli çekinceler bildirilmiş ve nihai olarak bir yer belirlenmiştir. Kişilerin şahsi görüşünden ziyade milletimizin ve paydaşların ekseriyetle görüşünü karar alma sürecinde daha değerli buluyorum.”

UMARIM BİR DAHA OLMAZ
TİSKİ Genel Müdürlüğü’nde yaşanan darp olayını nasıl yorumlarsınız?

“Bir kere şiddeti hiç bir şekilde hafifletecek veya haklı gösterecek bir gerekçe olamaz. Hele hele Trabzon gibi misafirperver bir şehirde misafir olarak değerlendirilebilecek TİSKİ Genel Müdürümüze yapılan bu hareketi asla tasvip etmiyorum. Konu ile alakalı bildiğim kadarıyla adli ve idari soruşturma başlatılmış ve devam ediyor. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanımız taraflarla makamında görüşerek problemin çözümü noktasında sürece yönetimsel anlamda da gerekli müdahaleyi yapmıştır. Umarım şehrimizin insanı ve kurumlarımız bir daha böyle hadiselerle gündeme gelmez.”

ŞAMPİYONLAR ŞAMPİYONLAR LİGİNE GİDER!
UEFA tarafından Trabzonspor’a verilen ceza için ne dersiniz?

“UEFA’nın kulübümüz aleyhine vermiş olduğu bu karar nihai karar değildir. Daha bu işin CAS süreci vardır ve ben orada bu yanlış kararın düzeltileceğine inanıyorum. Elbette bilhassa yabancı uyruklu oyuncularımızı Şampiyonlar Ligi gibi prestijli bir organizasyonda oynayabilecekleri düşüncesi olumlu motive etmektedir. Bu durum şampiyonluk mücadelesindeki bir takım için büyük öneme sahiptir. Ancak Başkanımızın siz şampiyon olun şampiyonlar ligine sizi götürmek bizim işimiz sözü oyuncularımızı daha da motive ettiğine inanıyor ve sekizinci şampiyonluğun geleceğine, o senenin bu sene olduğuna inanıyorum. Şampiyonlar Şampiyonlar Ligine gider.

Editör: Haber Merkezi