SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, Trabzon Havalimanı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Pekşen, Havalimanının kapasitesinin iki katı üzerinde yolcu taşıdığını söyledi. Pekşen, havalimanının Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’ne para kazandırdığını ancak ilgisiz bırakıldığını dile getirdi. Pekşen, “Trabzon Havalimanı, şuanda dünyadaki iş hacmi kapasitesi açısından en yoğun havalimanıdır. Yani havalimanının yılda yolcu kapasitesi 2 milyon kişi. Ama şuanda uçan yolcu miktarı 4 milyonu aşkın. Devlete darphane gibi para kazandırıyor ve ihanete uğruyor” dedi.

İşte Pekşen’in açıklamaları:
KAPASİTESİN ÜZERİNDE YOLCU TAŞIYOR

Trabzon Havalimanı, şuanda dünyadaki iş hacmi kapasitesi açısından en yoğun havalimanıdır. Yani havalimanının yılda yolcu kapasitesi 2 milyon kişi. Ama şuanda uçan yolcu miktarı 4 milyonu aşkın. Dünyada hiçbir havalimanının böyle bir kapasitesi yok. Yani kapasitesinin iki katından yolcu taşıyor. Kapasitesinin çok üstünde uçak trafiği var. Dünyada böyle bir havalimanı daha yok.

UÇAK TRAFİĞİ 110’A ÇIKIYOR
Uçak trafiği bazen günde 80 bazen de 110’a kadar da çıkabiliyor. Trabzon Havalimanı, böyle bir havalimanı. Devlet Hava Meydanları, Trabzon Havalimanı’ndan inanılmaz bir para kazanıyor. Ama havalimanımızın yolcu salonu yetersiz, pistler yetersiz ve havalimanı teknik olarak yetersiz. Bu kadar para kazanılan ve ilgisiz bırakılan başka bir havalimanı daha yok.

NEDEN YATIRIM YAPILMIYOR?
Bunun sebebi şudur ki Trabzon’da siyasetin beceriksizliğidir. Ben iki yıldan beri Devlet Hava Meydanları’nın önüne bunu koyuyorum. Diyorum ki burası Türkiye’nin en çok para kazanan havalimanı. Teknik imkanları olağanüstü zor olmasına rağmen insanlar bu havalimanını kullanıyor ve Devlet Hava Meydanları buradan inanılmaz para kazanıyor. İyi ama neden buraya yatırım yapılmıyor.

İHANET EDİYORLAR…
İki senedir bahane uyduruyorlar. Türkiye’deki diğer hava limanlarının tamamında yolcu kapasitesinde iki katında büyüklük var. Ama Trabzon’da tam tersi. Yolcu kapasitesi çok fazla, havalimanının büyüklüğü yetersiz. Bu kadar ilgisiz, ciddiyetsiz, bırakılan başka bir yer yok. Ben burada bir kötü niyet arıyorum. Bunu kasıtlı yapıyorlar. Yani Trabzon Havalimanı, taşıdığı yolcu sayısına göre uyarlı hale getirilirse Trabzon da bölgenin çekim merkezi olmaya devam eder. Onun için bilerek Trabzon’a ihanet ediyorlar. Bu özellikle yapılıyor.

İKİ KEZ GÜNDEME TAŞIDIM
Ben bu durumu iki kez Plan Bütçe Komisyonu’na, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’ne Ulaştırma Bakanlığı’nın önüne koydum. Bu durumu gündeme getirdik. Şimdi Salih Cora bana ‘gargara’ yetiştirmekle meşgul oluyor ama Plan Bütçe Komisyonu’nda olmasına rağmen Trabzon Havalimanı’nın ihtiyaçlarını karşılamak için hiçbir şey yapmadı. İşini yapsın.

TRABZONSPOR’UN İŞGAL ETTİĞİ ALAN…
O havalimanının şuandaki haliyle 300 metre daha uzatılması gerekiyor. Ama havalimanının önüne otelleri dayadılar ve havalimanının önüne giriş engelleri konuldu. Şimdi havalimanının betonun artırılması gerekiyor; pistinin artırılması gerekiyor. Belki de Trabzonspor’un işgal ettiği o alanların da kamulaştırılması gerekiyor. Aynı şey kargo içinde geçerli.

TÜRKİYE’DE BİRİNCİ SIRADA
Bu havalimanı bilerek böyle bu kapasitede böyle tutuluyor. Trabzon Havalimanı, Bodrum ve Dalaman’daki havalimanlarından daha aktif. Şuandaki Türkiye’de iş kapasitesi ve büyüklüğü açısından yedinci sırada Trabzon Havalimanı. Karlılık açısından ise birinci sırada. Ama buna rağmen hala yatırım almıyorsa bunun arkasında başka bir şey aramak lazım. Bu kadar büyük bir ihanet olabilir mi? Büyük bir ilgisizlik olabilir mi?

UYARLI HALE GETİRİLMESİ LAZIM
Trabzon’dan seçilen milletvekillerinin işi sadece bana laf yetiştirmek. Bir tek işleri bu. Bir soruna el atıp çözdüklerini gören var mı? Tekrar uyarıyorum Trabzon Havalimanının yolcu kapasitesinin derhal uyarlı hale getirilmesi lazım. Pistin kullanışlı hale getirilmesi lazım. Gerekirse Trabzonspor’un kullandığı alanın derhal kamulaştırılması lazım.

MİLYARLARCA LİRA YATIRDILAR
Trabzon Havalimanı, kapasitesinin çok üzerinde kargo taşımacılığı yapmıştır. Böyle bir şey olabilir mi? Devlete darphane gibi para kazandırıyor ve ihanete uğruyor. Trabzon’da her alanda olduğu gibi. Böyle bir şey olur mu? Bir sürü havalimanlarına milyarlarca lira yatırdılar. Bu havalimanlarında yolcu yok. Şu Trabzon’a reva görülüne bakar mısınız?

Editör: Haber Merkezi