Referandum kapsamında çalışmalarını sürdüren AK Parti Trabzon Milletvekili  Salih Cora, yeni Anayasa ile birlikte Türkiye’ye özgü çok önemli bir hükümet modeli değişikliği gerçekleştirdiklerini belirterek yeni sistem modelinin bu ülke için gerekliliğinin Cumhuriyet tarihinde defalarca gündeme getirildiği fakat şimdiye değin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

Bugün 16 Nisan Referandum çalışmaları kapsamında Arsin ve mahallelerini gezen AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, vatandaşlarla bire bir görüşerek yeni anayasa ile ilgili bilgi verdi.

Beraberindeki Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ve partililerle birlikte esnafı ziyaret ederken bir referandum sürecinde olduklarına dikkat çeken Cora, “Yaptığımız yerel hizmetleri bu yüzden çok fazla anlatamıyoruz. Anayasa Komisyonu'nda bu anayasa değişikliği görüşmelerinde bizzat yer aldım. Hukuk Fakültesi mezunuyum ve Anayasa Hukuku okudum. Bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çıktığından beri lehte ve aleyhte tüm Anayasa Hukuku hocalarının kitaplarını okudum. Gerçekten Türkiye'ye özgü çok önemli bir hükümet modeli değişikliği gerçekleştiriyoruz. Buna neden ihtiyaç duyduk? Geçmişte Adnan Menderes bu sistemden bahsetmişti. Daha sonra Turgut Özal, yeni Cumhurbaşkanlığı modelini en çok savunanlardan birisiydi. Milli Nizam Partisi'nin seçim programında başkanlık sisteminin gerekliliğinden bahsedilir. Alparslan Türkeş “9 Işık” kitabında başkanlık sisteminin Türklerin örf ve adetlerine en uygun sistem olduğunu ayrıntılarıyla ifade etmiştir. Yine Süleyman Demirel son dönemlerinde başkanlık sisteminin önemli olduğunu ve hükümet krizlerinin son bulması adına hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etmiştir” dedi.

Cuma namazını beraberindekilerle birlikte Arsin’de kılan Trabzon Milletvekili Salih Cora, namaz çıkışında vatandaşlarla görüşmelerine devam etti. Yeni Anayasayla birlikte Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin hem sınırlandırılacağı, hem de sorumluluk getireceğinin altını çizen Cora, “Cumhurbaşkanı mevcut anayasa ile yargılanabiliyor mu? Vatana ihanet suçu dışında yargılanamıyor. Vatana ihanet suçunun cezası var mı? O da yok. 2 yıl mı hapis cezası 5 yıl mı, 10 yıl mı öyle bir ceza yok. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı yargılanamıyor. Cumhurbaşkanı mevcut 104. madde ile almış olduğu kararlar atmış olduğu imzalar nedeniyle hiç bir şekilde yargılanamaz. Şimdi biz onu kaldırıyoruz. Cumhurbaşkanının hem hukuki sorumluluğu hem siyasi sorumluluğunu hem de cezai sorumluluğunu getiriyoruz. Cumhurbaşkanı hangi kararı alırsa alsın buna karşı dava açma yolu açıktır. Hatta sadece milletvekilleri değil bir ihtilaf olursa bir vatandaşımız bile Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunarak bu kararnamenin iptalini isteyebilir. Cumhurbaşkanı'nın kararnameleri kanuna aykırı olamaz. Kanun ile çelişirse kanunlar geçerlidir, Cumhurbaşkanının karar, işlem ve eylemleri her zaman dava edilebilir. Cumhurbaşkanına siyasi sorumluluk da getirdik. Milletten oy alıyorsun 5 yıl sonra yine millete hesap vereceksin. Her bir Milletvekili yazılı soru önergesi verebileceği gibi TBMM'nin 200 milletvekili ile beraber Cumhurbaşkanının veya bakanların yapmış olduğu herhangi bir işlemden dolayı soru önergesi verebilir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi