SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - Trabzon’un Ortahisar İlçesi Karşıyaka Mahllesi’nde yaşayan üç çocuk sahibi Ahmet Satılmış (32) ve Nurcan Satılmış (32) çiftinin işitme kaybı olan küçük çocukları Elif’i bir türlü ameliyat yaptıramamanın çaresizliğini yaşıyor. Satılmış çifti, Elif’in sağlığına kavuşması için hastane hastane dolaştı ancak bir türlü ameliyat yaptıramadı. Çaresiz anne Nurcan Satılmış, dövizdeki dalgalanmadan dolayı firma Elif’in ameliyat olamadığını söyledi.

ÖNCE KAŞÜSTÜ’NE GİTTİK
Elif doğduktan sonra işitme testi yapıldı ama testten geçemedi. Doktorlar, üç ay sonra testin tekrarını istedi. O testi de geçemedi. Ben zaten anlamıştım geçemeyeceğini, çünkü hiçbir tepki vermiyordu. KTÜ Tıp Fakültesi’ne gittin sonra Kaşüstü’deki hastanede tekrar tedavi olduk. Orada bir sürü test olduk. Elif’in koklear imlant adayı olduğunu öğrendik. Biz de bu ameliyatı yapan doktorları araştırdık.

KOKLEAR İMPLANT ADAYI
Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde bir doktorun bu alanda uzman olduğunu öğrendik. Randevu aldık gittik. 6 ay boyunca gittik geldik, testler olduk, sürekli randevu verdiler. Son testleri de yaptırdık. Elif’in bir kulağının yüzde 100, diğer kulağının da yüzde 90 olarak ileri derecede işitme kaybı olduğu tespit edildi. Yani koklear implant adayı olduğu kesinleşti.

BİR GÜN BİLE ÇOK ÖNEMLİ
Bu kesinleştikten sonra tedavi olmak için tekrar gün aldık. Ekim’in 16’a gün aldık. Ama dövizin artmasıyla birlikte ameliyat olamıyoruz. Ameliyat iptal edilmedi ama ertelendi. Gün vermiyorlar. Firmalar ile hastaneler arasında anlaşmazlık var. Ertelendiğinde duyunca biz de bekledik ama düzelmedi. Elif’in doktoru ile görüştüm. Doktoru Elif’in hemen ameliyat olması gerektiğini söyledi. Bir gün bile Elif için çok önemli. Elif’in işitmesi için eğitim alması gerekir.

AMELİYAT İPTAL
Ankara Hacettepe’deki doktorumuz, Elif’in farklı bir hastanede ameliyat olmasını söyledi. Biz de Rize’de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden randevu aldık. Testler tekrarlandı. Kurban Bayramı’ndan sonra ameliyat günü verdi. Eylül’ün sonunda ameliyatımızı yapacağımızı söyledi ancak bayramdan sonra da bu hastanede de aynı sorun çıktı. Burada da firma ve hastane arasında sorun yaşandı. Bunun nedeni de döviz kurundan kaynaklandığı söyleniyor. Yani Elif’in ameliyatı iptal.

SAĞIR OLMASIN
Ben, Elif’in ameliyat olmasını istiyorum. Elif’in sağır ve dilsiz olmasını istemiyorum. Sürekli herkes ile görüştüm, yetkililerimizden yardım istedim. CİMER’e ve diğer kurumlarımıza da yazdım ama bir cevap yok. Bir gün bile Elif için çok büyük kayıp, lütfen bize yardımcı olsunlar, Elif’in ameliyat olmasını istiyorum. Elif’in ameliyat olması için devletimizden yardım bekliyorum.

Editör: Haber Merkezi