Bir zamanlar kasaba görüntüsünde olan Yomra bugün sadece Trabzon’un değil bölgenin en fazla turist çeken ilçesi konumuna geldi. Özellikle Arap turistlerin gerek yatırım gerekse de turizm açısından en uğrak noktalarından biri olan Kaşüstü, adeta bir marka konumunda. Otel yatırımları, golf sahası projesi, kent meydanı ve süper lüks konut yatırımları ile Yomra’nın yıldızı her geçtiğimiz gün daha da parlıyor. 24 saat işlerliği olan bir ilçe yaratma hayali ile yola çıkan, bu başarı hikâyesinin yazılmasında baş aktör olan Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

BÜYÜKŞEHİR’İN LOKOMOTİFİYİZ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin son 13 yıldan beri parlayan yıldızı, adeta lokomotifi haline geldik. Göreve geldiğimiz zaman 19 bin nüfusu olan ilçemizin şu anda 40 bine yaklaştı. İddia ediyorum çok yakın bir gelecekte 50 bin nüfusuna ulaşacağız. Büyükşehir olan Trabzon’u iyi yerlere getirecek ilçelerin başındayız. Kentsel dönüşüm projeleriyle ilçemizi daha yaşanılabilir daha müreffeh bir hale getireceğiz. 80-90 yıl önce kurulmuş yerleşim yerleri yerine son model bir yaşam alanları için bunu yapmak zorundayız. Bu kadar önemli projelerin olduğu bir yerde şehir meydanına da ihtiyacımız var. Bunu da gerçekleştirmek için ilk adımı attık. Yeni yapacağımız Hükümet Konağı ile ilçedeki otopark sorununu da aşacağız. Büyün kurumların birbirine bağlandığı bir bina yapıp, altını otopark haline getireceğiz. Proje tamamlandığında Yomra hem sorunlarından arınmış olacak hem de bir kent meydanına kavuşacak.

KAPIM DA AÇIK GÖNLÜM DE..

Ben de banane, ben bu işten anlamam diye bir şey yoktur. Dün muhalefetteyken de gelen işleri bürokrasideki arkadaşlarıma ulaşmak suretiyle çözmeye çalışırdım. Bugün ise iktidar patentli bir belediye başkanıyım. Çözüm noktasında vatandaşa daha fazla yardımcı olabiliyorum. Bu konuda da en büyük destekçimiz ise Bakanımız Süleyman Soylu beyefendidir. Allah ondan Razı olsun her işimizi onun sayesinde çözüme kavuşturuyoruz. Bakanımızdan halkım da memnun bizler de fazlasıyla memnunuz. Yerel yöneticiler olarak hem kapılarımızı, hem evimizi, hem gönlümüzü vatandaşlarımıza açmamız lazım. Dertleriyle dertlenip ilgilenmek çözüm noktasında katkı üretmemiz lazım. Bundan hiçbir kaybımız olmaz. Hadisi Şerif’te Cenabı Allah buyuruyor ki “Ömründe bir saat adil idareci bir ömür ibadete bedeldir.” İnşallah Allah görev yaptığımız sürede 1 saat adil belediyecilik yapmayı nasip etmiştir bize.

SÖZ DEĞİL İCRAAT ÜRETİYORUZ

Biz Yomra’da söz değil iş üretiyoruz. 650 Dönümlük bir dolgu projemiz var mesela. Bu projemizle ilgili gerekli kararlar alındı, çalışmalar başlayacak. Çok önem verdiğimiz bir proje bu. Golf sahasından, sosyal donatı alanlarına kadar halkımızın nefes alabileceği gezip, eğlenebileceği sporunu yapabileceği bir alan olacak. Biz geleceğim Yomra’sını inşa ediyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılar boşuna mı ilçemize bu kadar yoğun ilgi gösteriyor. Eskiden iş adamlarımızın peşinde gezerdik yatırım yapsınlar diye şimdilerde herkes Yomra’ya bir şeyler yapabilmek için can atıyorlar. Biz hepsinin teker teker ayağına da gideriz yeter ki Yomra’yı gelecek yıllara taşıma amacında olsunlar.

BÜYÜKŞEHİR SONRASI SORUN OLDU

Yomra’da yapılan binalarla ilgili bugüne kadar ne Kaşüstü ne de Yomra Belediyesi’ne mani konusunda herhangi bir yazı gelmemiştir. Büyükşehir Yasası ile ilgili sorun baş göstermeye başladı. Büyükşehir Meclisi’ne göre ise maniaya takılan tüm binaların ruhsatları iptal edildi. Ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve DHMİ ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Yomra’nın mania alanına dahil olmadığı şeklinde yazı alındı. Bu yazı sonrasında ise iptal kararı bulunan ruhsatlar yeniden verildi. Biz de o sahilde 60 dönümlük alan üzerine kurulan 23 dönümlük inşaat projesinin ruhsatını verdik. Burada yanlışlar geçmişte yapıldı. Belde belediyeleri büyükşehir yasası çıkmadan çok hoyratça davrandı. Yeşil alanlarda, emsal kararlarında yanlışlar yapıldı. Ama bizim geçmişe takılıp kalmamamız gerekiyor.

BENDEN HELALLİK ALACAKLAR

Yiğidi öldürün ama hakkını verin. Yıldızlı’da, Söğütlü’de, Yalıncak’ta, Kaşüstü’nde eğer o belediye başkanları o kadar esnek davranmasaydı o kadar hareketliliği ve yatırımı da oraya çekemezdiler. Bunu da kabul edelim. Beşikdüzü’ne yapılacak o 25 katlı otel projesini destekliyorum. İlçeye büyük katkısı olacaktır. Öyle eski kafalarla ilçeleri ayağa kaldırmak mümkün değildir. Bu şehri marka şehir, vizyon şehir yapacağız. Dubai’ye gidiyoruz, Cidde’ye gidiyoruz oralardaki binaları gördünüz mü? Turizm konusunda iddialıysak bu tür yatırımları şehrimize kazandırmalıyız. Dubai’nin Havalimanı da o binaların arasında. Orada sıkıntı olmayan şey burada niye olsun. Yine iddiayla söylüyorum sahilde yaptırdığımız 23 dönüme kurulan Özgün Gıda’nın binaları bittiğinde adam olan benden helallik alacak. Adam olmayan kimden alır bilemem. O proje özel bir proje.     

ARAP TURİSTLER BÖLGEMİZ İÇİN SON ŞANSTIR

Arap turistleri yolunacak kaz olarak görmememiz gerekir. Bu Arap coğrafyasında gelen turistler bölgemiz için son şanstır. Bazı duyumlar alıyoruz, fiyatlar konusunda yerli ile yabancıya farklı fiyatlar uygulanıyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Gerekli işlemlerimizi yapıp, cezaları verilecektir. Turistlere sahip çıkmamız gerekiyor. Sahip çıkarken de onun isteyeceği yatırımları, kendini iyi hissedebileceği alanları onlara sağlamalıyız ki bu payı elimizden kaçırmayalım. Yomra’yı dağlara doğru açma gayretimiz, gelen turistleri denizle buluşturma çabalarımız bunun için. Turistlerimizin eğlence ve tatil zamanını uzatacak çalışmalar yapmamız lazım. Oymalı ve Özdil’de konaklama tesisleri inşa edip, buraya yapacağımız bir teleferik projesi ile turistlerin kırsal alanda vakit geçirmelerini sağlayacağız.

KAŞÜSTÜ KAVŞAĞI YAZA TAMAM

Kaşüstü Kavşağı bu hafta sonu trafiğe kapanacak. Çalışmaya başlayacağız. Bölgede kullandığımız Fore kazık makinesinden Türkiye’de iki tane var. Bunlardan birini de buraya getirdik. Hafta başından itibaren çalışma hızlı bir şekilde devam edecek. 800 metre uzunluğunda çok özel bir proje. Ana kavşağın gerisinden başlayıp Hyundai bayisinin oradan çıkıyoruz. Allah bakanımız Süleyman Soylu’dan razı olsun. Kaşüstü giriş ve çıkışlarına 3 tane minyatür kavşak koyuyoruz. Her zaman dedik yine söylüyorum, “İstanbul’da denizin altından tünel yapan bir siyasi partinin temsilcileri Kaşüstün’de böyle devasa bir kavşak mı yapamayacaktı” diye. Sheraton Oteli’in de hafriyatına başladık. Onun da inşaatına başlıyoruz.   

YOMRA’DAN GÜÇLÜ BİR EVET ÇIKAR

Son olarak ülkenin en önemli konusu olan referandum ile birkaç şey söylemek istiyorum. Şu açıktır ki, Türkiye’nin mevcut sistemi miadını doldurmuştur. Bu iki başlı sistemden kurtulmamız lazım. Bu ülke ne çektiyse koalisyonlardan çekmede mi? Artık bu tür oluşumlara izin vermemek adına referandumda ‘Evet’ denmelidir. Trabzon ve Yomra’da bu referandumda çok güçlü bir evet bekliyoruz. Bakanımızın, partimizin ve bizlerin yoğun çalışma programları ile bu sandıktan da gücümüze güç katarak çıkacağız diye düşünüyorum. Bu süreçte birbirimizi aşağılamadan, kırmadan dökmeden yolumuza devam edeceğiz.

Söyleşi: Ali Yahya ÖZTÜRK

Editör: Haber Merkezi