SONNOKTA RÖPORTAJ: Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, Ortahisar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Adaylığı ile ilgili gazetemize konuştu. Usta yarın yapılacak genel kurul için destek isterken esnafın derdine derman olacaklarını da belirtti. Başkan Usta geçtiğimiz günlerde yapılan zam ve dolmuşların değişimi ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

İşte Usta’nın açıklamaları…
TEK AMAÇLARI MAAŞ ALMAK

“Yarın saat 10:00’da Uzunkum Otel’de Ortahisar Kredi Kefalet Koopretifi’nin seçimli genel kurulunu gerçekleştireceğiz. Buraya başkan adayı olarak yola çıktım ve bu noktada bütün üyelerimizden destek bekliyorum. Şuanda Kredi Kefalet Kooperatifi kredi veremeyecek noktada. Sebebi de Türkiye’de bin yüze yakın kooperatiften sadece seçimli genel kurulunu yapmayan bizim Ortahisar Kredi Kefalet Kooperatifimiz olması. Seçim kaygısında oldukları için burayı seçime getirmiyorlar ve 2020’ye kadar biz buradan maaş alalım anlayışındalar. Onlar için kooperatif ortaklarının kredi alıp almamaları çok da önemli değil. Dolayısı ile seçimli genel kurul yapmaktan imtina ediyorlar.”


Ömer Hakan Usta, Yayın Danışmanımız Selahattin Özcan’a önemli açıklamalar yaptı

ESNAFI DAR BOĞAZDAN KURTARIRIZ
“Biz buranın seçimini yapıp kooperatif ortaklarına imkan sunmak istiyoruz. Gerek kooperatif genel müdürlüğü gerekse Halkbank Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmalarımız sürüyor. Ekonomik sıkıntının yaşandığı şu ortamda esnafı dar boğazdan kurtarmak adına bir mücadele içerisine girdik. İnşallah seçimi kazandıktan sonra en kısa zamanda faydalı olabilecek kredileri sağlayıp esnafımıza bir nebze olsun kakı sunma amacındayız.”

BİZLER DARBE YAPMIYORUZ
“Biz üyelerimizle görüştüğümüzde kafalarına tek takılan soru şu oluyor, burada acaba mali genel kurul mu var yoksa seçimli genel kurul mu var? Bununla ilgili bakanlık talimatı da elimize ulaştı. Bakanlığın seçimli genel kurul yapılacak, yapılmazsa Kooperatifler Kanunu’nun 90. Maddesi’ne istinaden cezai yaptırımlara gidileceğinin de söylenilmesine rağmen halen seçim olmayacak mantığı ile hareket etmeye çalışıyorlar. Üyeleri de bu yönde etkilemeye çalışıyorlar. Biz darbe yapmıyoruz, biz buranın hakkını savunmak istiyoruz."

SEÇİM OLMAZSA FESİH EDİLECEK!
“Aslında 1 Mayıs’ta seçimli genel kurur kararı aldılar ama bakanlık bu genel kurulu iptal etti. İptalin sebebi de şuydu ki 500 kişilik haziruna rağmen 50 kişilik bir kasap dükkanında seçim yapma girişimleri oldu. Bakanlık da buna müsaade etmedi. Daha sonra da ‘2020’de seçimimiz var’ diye kooperatif ortaklarına yanlış bilgilendirme yapıyorlar. Her ne olursa olsun, yarın bakanlığın talimatı ile birlikte seçimli genel kurul olacaktır. Olmadığı takdirde zaten kooperatif fesih edilecektir. Bunu hiçbir ortağımız istemez. Dolayısı ile tüm kooperatif ortaklarının genel kurula gelip bize destek vermelerini istiyoruz."

NE HAKLARIDIR NE DE HADLERi
“Kooperatifimiz bu seçimli genel kurulu yapmadığı takdirde bundan sonraki aşamalarda bakanlık talimatı ile kredi veremeyecek. Burada üç-beş arkadaşımız kendi menfaatleri doğrultusunda hepimize ait olan bir kooperatifi kapatma yoluna gitmeye çalışıyorlar. Bunun sonucunda zarar edecek olan 535 tane üyemiz mağdur duruma düşecek. Hepimize ait olan bir kooperatifi kişisel mallarıymış gibi yönetmek kimsenin ne hakkına ne de haddinedir.”

TALİMATI DAHİ HİÇE SAYIYORLAR
“Esnafımıza hizmet etmek için kurulan Ortahisar Kredi Kefalet Kooperatifi, mevcut yönetimi ile yapılması gereken seçimli kongreyi koltuk sevdalısı insanlar yüzünden gerçekleştiremez ve kanun tanımaz hale gelmiştir. Bugün gelinen bu noktada bakanlık bizzat bu kongreye katılması için müfettiş ve temsilci göndermiştir. Bakanlığın talimatını dahi içe sayan bir yönetimin esnafa nasıl bir faydası olabilir bunu da ortakların takdirine bırakıyorum.”

BİRLİK VE BERABERLİK SAĞLANDI
“Şoförler Odası olarak birçok projemizi hayata geçirdik. Diğer vaat ettiğimiz projeleri de görev süremiz içerisinde hayata geçireceğiz. Şoför esnafına elimizden geldiği kadarıyla katkı sağlamak amacındayız. Hayata geçirdiğimiz en büyük proje şu oldu aslında, birlik ve beraberliği sağladık. Artık herkes barışçıl bir ortamda mesleğini sürdürüyor. Odamıza gelen herkese zaten eşit ve adaletli bir hizmet sunuyoruz. Hem Trabzon’da, hem de Ankara’da siyasilerle, bürokrasilerle kurumsal ilişkileri de iyi tutup yapılması gereken bütün girişimleri yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde de İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile görüşme şansı buldum. Bakanımız sağ olsun bize ilgi ve alakasını eksik etmiyor. Gösterdiği ilgi, alaka ve destek için de kendisine teşekkür ediyorum.”

REKLAM DEĞİL İŞ YAPIYORUZ
“Esnaflarımızın başarılı çocuklarına burs vermeye başladık. Ama bunu reklam yapmadığımız için yapılmadı sanıyor insanlar. Kumanya yardımı da yapıyoruz ama bunların reklamını yapmıyoruz biz, iş yapıyoruz. Bize beş proje yapamaz dediler henüz görevimizde sekizinci aydayız ama on projeyi hayata geçirdik. Önümüzde uzun bir yol var ve ne söz verdiysek hepsini hayata geçireceğiz. Eski başkanla alakalı tespit ettiğimiz üç dört konudan dolayı savcılık araştırması devam ediyor. Bu konunun da özellikle takipçisiyiz ve sonuna kadar gideceğiz. Şoför esnafının hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Bunu esnaf arkadaşlarımız özellikle bilsin.”

ZAM ZARURİYDİ
“Biz yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde mazota, yedek parçaya diğer bütün amortismanlara yüzde elli oranında zam geldi. En son zam aldığımız bu yandan şuana kadar yaklaşık iki yıl geçti. Bugünkü rakamlarda neredeyse şoför esnafı on yıl önceki kazancını kazandır durumdaydı. Eski yönetimin de zammı zamanında yapmamış olmasının etkisi var bugünkü fiyatta. Araştırdığımız tüm illerde yüzde 10-12.5 gibi zamlar yapılmış ama bunu her yıl almışlar. Biz iki yıllı bir süre zarfında zam almadığımızdan biraz fahiş göründü ancak şu ekonomik şartlar içerisinde bence makul bir zam. Halkımızın da teveccühüne sığınıyoruz, çünkü bizler de bu işi idame ettirmek zorundayız. Zam zaruri hale gelmişti özetle, durundan fırsat bulmadık yani.”

YENİ DOLMUŞLAR 2021’E KALMAZ
“Dolmuşlarımızın değişimi noktasında büyük mücadelemiz var. Kooperatifin yönetimine talip olmamızın en büyük etkenlerinden de bir tanesi de şoför esnafının aracını değiştireceği zaman kredi desteğini buradan sağlayacağız. Hem kooperatif hem de bakanlık nezdinde sürdürdüğümüz çalışmaları tamamladığımız ilk fırsatta dolmuşlarımızı değiştireceğiz. Büyükşehir Belediyesi’nin araçları değiştirmemiz konusunda 2021 yılına kadar bir süre verdi bizi. Bu tarihi beklemeden, Trabzon’un vizyonuna yaraşır biçimde yeni araçlarımızı halkın hizmetine sunacağız.”

Editör: Haber Merkezi