SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Trabzon İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nce, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın 2013 Yılı Kültür ve Turizme Yönelik Altyapı ve Mali Destek Programı’ndan hibe alınarak; ortaya çıkarılan Ortahisar Dehlizi’nin hali yürek sızlattı. Trabzon surlarının içinden, dışarıya açılan tarihi dehliz için ‘Ortahisar Dehlizi Gün Işığına Çıkıyor’ projesi hazırlanmış ve tarihi dehliz arkeolojik kazı yapılarak restore edilmişti.

TARİHİ ÇÖPLÜK
Sur içi ve sur dışı irtibatın kontrollü olarak sağlanması, su ihtiyacının karşılanması ve sur içine giriş çıkış kapısı olarak kullanılması açısından tarihi öneme sahip olan dehliz, kazı sonrasında turizme kazandırıldı. 2015 yılında tamamlanan proje ile açılan dehliz bugün ise kapısına kilit vurularak kaderine terk edildi. Dehlizin içi ile çevresi de alkoliklerin meskeni haline geldi ve adeta çöplük oldu.

KONTROL EDİLMELİ
Sonunda bir Bizans kuyusu olduğu bilinen dehlizin perişan halde oluşu tarihe saygısızlık olarak yorumlandı. Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Şehir merkezinde turizmin en canlı olduğu yerler mezbelelik durumda. Belediyelerin bu gibi noktalarda sürekli olarak temizlik yapması ve buraları geceleri bekçiler aracılığıyla kontrol atına alıp vatandaş için güvenli yerler haline getirmesi lazım” dedi.

Editör: Haber Merkezi