Tonya Doğa, Yaşam, Turizm ve Kültür  Derneği (TOY-DER) tarafından düzenlenen panelde Kadıralak Yaylası ve Biçinlik Taşocağı tartışıldı. TOY-DER’in Saklı Bahçe kafede düzenlediği panele konuşmacı olarak İzmir Barosu Avukatlarından Şehrazat Mercan ve Ozan Karagöz ve Ortamahalle, Yenimahalle ve Biçinlik Mahallesi’nden onlarca vatandaş katıldı. Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi olan avukatlar, doğal çevrenin korunması konusunda açıklamalarda bulundular.

YORUMLARI DÜRÜST DEĞİL
Kadıralak Yaylası’nın üçüncü derece sit alanı statüsünden çıkarılarak “Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanı” olarak belirlenmesinin getireceği olumsuzlukları ifade eden Avukat Ozan Karagöz “Kadıralak Yaylası’nın büyük bir kısmı, sürdürülebilir koruma ve kullanım alanı olarak belirlendi. İşte tam da buna itirazımız var. 2012 değişikliğinde, ‘Biz doğayı koruyacağız, sadece mevzuatta bir kavramsal değişikliğe gidiyoruz’ denildi. Esasında bu yorum dürüst bir yorum değil. Sürdürülebilir Koruma ve Kullanım Alanı”  olan yerler doğa tahribatının en yüksek olduğu yerler. Kadıralak ranta açılabilir, beton bina yapılabilir” dedi.

ŞANSA BIRAKAMAYIZ
Sürdürülebilir koruma alanlarındaki yapılaşmanın birçok örneği olduğunu kaydeden Karagöz, “Oralarda villa kentler, çok katlı oteller yapılıyor. Oradaki vatandaş gittikçe mülksüzleştiriliyor. Ortamahalle ve Yenimahalle halkı Kadıralak Yaylası’nı kadimden beri yaylak olarak kullanıyor. Bu yaylanın geleceğini şansa, kadere bırakamayız. Ülkeye akan bir Arap sermayesi var. Bu bölgeye de turizm adıyla geliyor. Düşünün, bir yatırımcı geldi ‘Kadıralak’ta bir villa kent kurmak istiyorum’ dedi. Nereye gidecek? Kimsenin haberi olmadan Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na gidecek. İsteğini anlatacak. Kurulun kararı ile gelip villa kenti dikecek” diye konuştu.

TABİAT PARKI MESELESİ YALAN
Halkı aldatıyorlar diyen Karagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rantçı bir şirkete rapor hazırlattırıp koruma statüsünü düşüreceksin. Yapılaşmaya açacaksın. Sonra da Tabiat Parkı ilan ettik, oraya kimse dokunamaz diyeceksin. Yeni statü ile Trabzon Tabiat Varlıkları Kurulunun bir imzası ile Kadıralak Yaylası tarumar edilir. Tabiat Parkı meselesi yalan, inanmayın… Turizm konusu olarak da mera kanununa göre vatandaş bir turizm kooperatif kurarak 25 yıllığına alanı kiralayıp turizm faaliyeti yapılabilir. Bizim önerimiz bu” diye konuştu.

DAVANIN ARKASINDA DURUN
Avukat Şehrazat Mercan da yapılması planlanan taşocağının bölgede tahribatının yüksek olacağını ifade ederek “Bu sadece bir taş ocağı değil. Patlatma sırasında çıkacak toz 30 saniyede çökeliyor. Asıl toz, kırma-eleme sırasında. Gün boyu toz çıkaracak. Stoktan yükleme yaparken toz çıkacak. Kamyonlar taşırken toz çıkak. Taşocağı buraya girerse, yüz yıl çıkaramazsınız. Mevcut ocakları kapatmakta çok güçlük çekiyoruz. Ama henüz başlama aşamasında ise, siz de davanın arkasında durduğunuzda davayı kazanıyoruz. Buraya taşocağını sokmayın, sokarsanız sayısı artar. Siz eğer, onun partisi o, bunun partisi bu, o komşuyu sevmiyorum falan gibi dağılırsanız, bu işte yenilirsiniz. Avukat davayı kazansa bile siz arkasında durmazsanız gene gelirler, gene karar veririler. Onun için diyorum ki, o mahkeme kararlarının arkasında halk varsa, halkın iradesi varsa giremezler. Sayınızın azlığı önemli değil, çoğalırsınız. Bu kadar güzel yerleri gördükten sonra, yurttaş olarak benim de hakkım hukukum varmış gibi, durumu soracağım, takip edeceğim. Bu cennet toprakları koruyun” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi