SONNOKTA ENES AYDIN - Trabzon’da 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya Camisi’nde 2018 yılının Aralık ayında başlayan restorasyon çalışmaları tartışma yarattı. Ayasofya Camisi’nin bahçesi yürüyüş yollarıyla betonlaştırılınca tepki çekti. Caminin etrafını boydan boya saran ve genişçe yapılan yürüyüş yolları bahçedeki yeşil görüntüyü ortadan kaldırdı, bu durum Trabzonlunun sert tepkisiyle karşılaştı.

MAHKEMEYE RAĞMEN
Konu ile ilgili konuşan Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, “İçerisindeki tadilatın devam etmesi ayrı üzüntü verici durum, dışarıda yaşanan ise ayrı bir durum. Mahkeme projeyi iptal etmişti. Bu karara rağmen inşaat devam ediyor. Ayasofya’nın bahçesi betona teslim edilmiş durumda. Bu çok üzüntü verici bir durumdur” ifadelerini kullandı.

ÖZELLİĞİ NEYSE ÖYLE KALMALIYDI
Ustaömeroğlu, “Ayasofya’nın çevresinin yeşil alan olması için kentsel dönüşümler yapılmıştı ama şimdi bahçeye beton kaldırımlar döküldü. Mevcut durumda kaldırım az, yeşil alan ise çomtu. Nesi rahatsız etti de bu durum meydana geldi acaba merak ediyorum ve anlam veremiyorum. Tarihi bir mekânın özelliği neyse o şekilde kalmalıydı” dedi.

Editör: Haber Merkezi