SONNOKTA RÖPORTAJ - Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta çalışmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

İşte Usta’nın açıklamaları: “Yaklaşık dokuz aydır görevdeyim. Yaptığımız çalışmalar halkın sağlığındaki eksikleri giderebilme adınadır. Şehrin sağlık gündemindeki işleri kısa, orta ve uzun vadede planlayarak çalışmalarımızı kurguluyoruz. Bu kurgu içerisinde özellikle kısa vadeli çalışmalarda önemli mesafe aldık. Yapmamız gereken işlerin planlamasını yapıp yaşama geçirdik, orta vadeli çalışmalarda da uğraş halindeyiz. Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri’nin modernizasyonundan Toplum Sağlığı Merkezleri’nin modernizasyonuna kadar birçok çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Hastanelerle ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yoğun bakımlar yetmiyor. Bölgeye hitap ettiğimizden talep çok fazla. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı hayata geçirmek için çalışıyoruz, belli mesafeleri de aldık.”

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a konuştu

FAKÜLTE’NİN SIKINTILARINI GÖRÜŞTÜK
“Hastanelerin hizmete devam etmesi için gerekli fiziki eksikler oluyor. Çatı akıyor, koridorlar göçüyor, zemin bozuluyor. Bu konular da ciddi maliyetli ve bunları da aşmak için mesai halindeyiz. Mesela şuanda Kanuni Hastanesi Kaşüstü Kampüsü’nde çatı yenilemeye çalışıyoruz. 3 milyona yakın bir bedel. Bu rakamlar az rakamlar değil. Yaşayan binalarda zaman zaman sıkıntılar oluşmaktadır. Biz de bu sıkıntıları aşmak için varız ve çalışıyoruz. Tıp Fakültesi’nin sıkıntılarını Sayın Rektörümüzle ve hastane yöneticileri ile görüşüp hastanenin sıkıntılarının aşılması konusunda üzerimize düşeni ve ne yapabiliriz konusunu görüşüyoruz, yapabileceklerimizi ivedilikle yapıyoruz.”

EKSİKLER GİDERİLİYOR
“Hekim taleplerimiz oluyor ve onları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bazı olmayan branşlarla ilgili mütemadiyen eksikleri gidermek için çalışıyoruz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki biz 81 ilden yalnızca bir tanesiyiz. Bu sebeple hekim eksikliği yaşanan branşlarda önceliğin İstanbul ve Ankara gibi büyük iller ve çok daha ihtiyaçlı iller arasından bize verilmesi çok zor oluyor. Ancak fırsat doğduğunda hekim açığını kapatmak için de var gücümüzle çalışıyoruz.”

ORGAN BAĞIŞINDA İVME YAKALADIK
“Organ bağışı kendi başına olan bir şey değil, çok ciddi derecede duyarlılık gerektirir. Aynı zamanda sağlık çalışanlarının da çok büyük özverli, hassasiyetli ve titiz çalışması gerekir. Trabzon’da son altı yedi ayda bu konunun üzerine ciddi şekilde eğildik. Organ bağışı yapılabilecek yoğun bakımlarda çalışmalar yaparak ekipleri bilinçlendirdik. Şimdi de bunun meyvelerini almaya başladık. Organı saklamak, organı taşımak, sağlıklı bir şekilde naklini sağlamak, vatandaşı organ bağışına ikna etmek ciddi emek istiyor. Birine bir can bahşediliyor yani. Bu konuda önemli bir ivme yakaladık. Yine İnme Merkezi yapıyoruz, yakında açılışı yapılacak. Büyük bir hizmet, ciddi bir yatırım. Kadın doğumla ilgili suda doğum, ağrısız doğrum gibi hizmetlerimiz var. Kadın Doğum Yoğun Bakımı açıyoruz Numune’de. Ahi Evren’de tüm bölgeye ciddi hizmetler veriliyor, burası da bizim için önemli bir merkez konumunda ve desteklenmesi gerekiyor. Bizler bu konuda önceliğimizi özellikle bu hastaneye her ihtiyaçlarında veriyoruz. Bunların dışında vatandaş istediği hastaneden hizmet almakta özgür olup fakültesi, özeli, kamusu, polikliniği, muayenehanesi istediğinden vatandaşımız hizmet alabilir. Hepimiz ortak amaca hizmet veriyoruz, dolayısıyla biz vatandaşımızın tercihlerine saygı göstererek bunların hepsini yaşatmak durumundayız.”

ŞEHİR HASTANESİ YETER Kİ YAPILSIN
“Şehir Hastanesi konusu bakanlığımızın bir planlaması ve bize verecekleri talimatlar doğrultusunda biz de icraata başlayabilmekteyiz. Yapılsın denildiğinde de yer olarak Akyazı'dan bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Çünkü teknik sorunlar günümüz teknolojileri ile artık kolayca aşılabiliyor. Trafik konusunda orası alternatifli bir yer. Maç trafiği bizim hastane trafiğimizin olduğu saatlere denk gelmiyor. Sadece acil trafiğimiz var. Tünel kullanılarak o da çözülebilir. Her şeye rağmen Fatih ve Akçaabat hastanelerimizin acilleri kullanılabilir böyle bir durumda. Şehrin batısı ve doğusu aktif olduğundan bir sıkıntı olmayacaktır. Yeter ki hastane yapılsın orada bir sıkıntı olmaz.”

Editör: Haber Merkezi