SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Sürmene Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Rahmi Üstün, Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Belediye başkanlığı döneminde ilçeye kazandırdığı yatırımları anlatan Üstün, yapılması planlanan yatırımlardan da söz etti. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 9. Tam donanımlı Deniz Üssü’nün ilçede kurulmasına ve ilk savaş gemisi olan TGC Fatih Fırkateyni’nin (F242) ilçede demirlemesine yönelik değerlendirmede bulunan Üstün, bunu sağlamak için 5 yıldır mücadele verdiğini ve sonucun çok büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

Üstün ayrıca, Çamburnu’nda yapılan turistik tesis ve Çamburnu çöp depolama alanı konularında da konuştu. Çamburnu’nda yaşanan yangının farklı söylemlerle spekülasyon aracı olarak kullanıldığını belirten Başkan Üstün, Araklı’da inşa edilecek katı atık tesisini de Sürmene ve Trabzon için kurtuluş olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılım gösterdiği AK Parti Trabzon İlçe Belediye Başkan Adayları Tanıtım Programı’nda, yeniden aday olarak gösterilen Başkan Üstün, gelecek dönemde de belediye başkanı olacağına inandığını belirterek, “Daha yapacak çok işimiz var” dedi.

İşte Üstün’ün açıklamalarından satırbaşları:
SÜRMENE EĞİTİMDE ÇAĞ ATLADI

“Belediye Başkanı olmadan seçim hazırlığımız döneminde yaklaşık 36 projemiz vardı. Ancak belediye başkanlığı makamına geldiğimizde karşı karşıya kaldığımız tablo ve Trabzon’un Büyükşehir Belediyesi olmasından kaynaklı sorunlar nedeniyle belediyenin imkanları düşündüğümüz projelerle örtüşmediği için projelerimizde düzenleme yapmak zorunda kaldık. Ardından görevde olduğumuz süre içerisinde de yeni projeler hazırladık ve neticede o 36 projenin 30’unu gerçekleştirdik. Bunların dışında daha güzel ve daha kapsamlı projeleri de bakanlık nezdinde hayata geçirdik. Örneğin eğitim alanında; Çamburnu’nda bir anaokulu, Balıklı’da engelliler için iş uygulama merkezi, Zarha kesiminde Muhammet Fatih Safitürk İlkokulu’nu yeniden yaptık. Sosyal Bilimler Lisesi, İmam Hatip Ortaokulu, Engelliler Anaokulu olmak üzere 6 tane yeni okul yaptırdık. Öğretmenlerimize yeni bir Öğretmenevi kazandırdık. Yüzme havuzu yaptırdık. Tabi bu havuzu Gençlik Spor eski Bakanımız Çağatay Kılıç sayesinde yaptırdık. Muhammet Fatih Safitürk İlkokulu’nu da Sayın Bakanımız Süleyman Soylu sayesinde yaptırdık. Diğer projelerimizle de alakalı tüm bürokratlarımızın desteğini istiyoruz ancak Süleyman Soylu Bakanımızın bu anlamda büyük bir desteği var. Sürmeneliler adına tüm bakanlarımız ve milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum”

YENİ HASTANEDE EKONOMİK RÖTAR
“Doğalgazımız yoktu. İlçeye doğalgaz getirdik. 125 bin metreküp betonlama yaptık. Mahalle yollarımız 200 kilometreden 900 kilometreye çıktı. Bunların yüzde 50’sini beton ve asfalt yaptık. 40 kilometre asfalt, 60 kilometre yeni yol yaptık. Yağış alan bir bölge olduğumuz için yaşanan heyelanlara karşı altyapı çalışmalarını da yaptık. Soğuksu Mahallemizde zemin Sürmene Hastanesi’ne kadar kaymıştı. O bölge fore kazıklar çakılarak onarıldı. 2. etap TOKİ’lerimizde de böyle bir alan oluştu. Burada da fore kazık yöntemiyle tehlikeyi bertaraf ettik. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müzden aldığımız raporlar doğrultusunda bölgeden tahliye edilen vatandaşlarımız yeniden evler i n e döndü. Şu an tehlike yok, kurtardık. Ancak hastanemiz risk altında olduğu için yeni bir alan araştırdık ve Aşağı Çavuşlu Mahallemizde 20 dönümlük bir alanı istimlak ederek 100 veya 150 yataklı bir hastane yapacağız. Sağlık eski Bakanımız Recep Akdağ da burada Araklı ile ortak olarak kullanılacak tam teşekküllü bir hastaneyi uygun görmüştü. Şu anda bakanlığın programına alındı ama ekonomik sıkıntılardan dolayı bekliyor.”

BELEDİYE BİNASI MÜZE OLACAK
“Emniyet Müdürlüğü’müzle ilgili yeni bir yer oluşturduk. Tahsisini Emniyet Müdürlüğü İnşaat Daire Başkanlığı’na yaptık. İhalesi yapılacak. En kısa zamanda burası da ilçemize kazandırılacak. Bunun yanında ilçemize yeni kurumlar kazandırdık. Örneğin İŞKUR Sürmene Şubesi’ni açtırdık. Sosyal Hizmet merkezi açtırdık, orman bakanlığına eski beldemiz olan Yeniay Belediyesi’nin binasını tahsis ederek bir şube açtırdık. ÇAYKUR’un yerinin değiştirilmesi konusunu yetiştiremedik. Orası bizim imar planımızda fakülte alanıdır. ÇAYKUR’u yeni yerine yerleştirebilirsek orayı fakülte yapacağız. Orman İşletme’nin bulunduğu alanda yapacağımız işlemlerle 6 dönümlük bir yer oluşturacağız. Altı kapalı otopark olmak kaydıyla yeni bir belediye binası inşa ede ceğ i z . Kaymakamlık hizmet binasını yapacağız. Etrafı park şeklinde güzel bir alan olacak. Mevcut belediye binamız müze olacak. Kaymakamlığın mevcut binasını da bir yüksekokula vermeyi düşünüyoruz.”

BİN AĞAÇ YANDI 35 BİN DİKTİK
“Çamburnu’nda yaşanan yangın konusunda spekülasyon yapıldı. Haksız bir tepki vardı. Yangında yaklaşık bin ağaç yandı, onun ardından biz oraya 35 bin ağaç daha diktik. Milli Parklar Müdürlüğü’nün yangından 2 sene önce ihale ettiği bir proje de gerçekleştirildi. Turizm amaçlı 16- 17 bungalov evi, sosyal tesisi, yürüyüş yolları ve piknik alanlarını kapsayan bu projenin açılışı da bir veya iki ay içerisinde yapılacak. Yerli ve yabancı turistler burada konaklayacak. Bölgede yangın yaşanmadan önce inşaatlar zaten yapılmıştı. Art niyetli insanlar o inşaatlar yangından sonra 1 günde yapılmış gibi lanse ettiler. Oysa yangın inşaat alanında değil, 5 kilometre yukarısında çıkmıştı.”

ÇAMBURNU’NDA GAZDAN ENERJİ ÜRETİLİYOR
“Trabzon İl Genel Meclisi üyeliği yaptığım dönemde Çamburnu’nda yapılacak çöp tesisi gündeme gelmişti. Burada buna karşı çıkan tek kişi bendim. Bana rağmen, itirazıma rağmen tesis Çamburnu’nda faaliyete geçti ve yaklaşık 12 senedir de oraya çöp dökülüyor. 2014’te belediye başkanı seçilince yine tepki göstermeye başladım. 5 yıllık bir uğraş sonucunda tesisin başka bir yere taşınması gerektiğini kabul ettirdim ve Araklı Taşönü Mahallesi’nde bir çöp geri dönüşüm tesisinin yapımı kararlaştırıldı. Ama burada yapılacak tesis bizimkisi gibi vahşi depolama değil oradan çıkacak sadece yüzde 10-15 civarında atık var. Bu da yol malzemesi olarak kullanılacak. Tesisin buradan kalkmasıyla Sürmene kurtulacak inşallah. Araklı’daki de bizimki gibi bir tesis olmayacağı için orada da problem olacağını zannetmiyorum. Şu anda Çamburnu’nda da bir tesis kuruldu, var olan çöpün gazından enerji üretiliyor ve 10 yıl daha oradan enerji üretilmesi öngörülüyor. Sürmene için daha yapacak çok işimiz var.”

Editör: Haber Merkezi