Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Türkiye ve Fas millî marşlarının okunmasıyla başlayan tören, geminin yapım sürecinde çalışan personelden oluşan ekibin sergilediği horon gösterisiyle sürdü.

Törene katılanlara hitap eden Vali İsmail Ustaoğlu, Trabzon’un tarihî geçmişi ve kültürel derinliğiyle, İpekyolu güzergâhında bulunan önemli bir ticaret merkezi olduğunu ifade etti.

Bu özelliklere sahip şehirlere yakışanın da girişimcilik ruhunu ön plana çıkan çalışmalar olduğuna vurgu yapan Vali Ustaoğlu, “Bugün burada girişimcilik ruhunu güzel şekilde ön plana çıkaran bir çalışmanın ve ticaretin örneğini hep birlikte görüyoruz. Yüzde yüz yerli, mühendislerimiz tarafından Sürmene Çamburnu Tersanemizde imal edilen gemimiz, Atlantik Okyanusu’nda sahiplerine hizmet edecektir. Liman ve ticaret şehirlerinde yapılan bu tarz işler, büyük önem arz etmektedir. Trabzon da bunun en güzel örneklerinden birini göstermiş oldu.” dedi.

Ülkeler arası ilişkilerde bu gibi çalışmaların ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Vali Ustaoğlu, “Fas’tan buraya gelen iş adamı Tayyip Musavi ve ailesi, talepte bulundukları gemiyi teslim alarak çalışma hayatına başlayacak. Bu geminin inşasında emeği geçen tüm şirket yetkililerine de teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da Trabzon’da bir tersanede üretilen özellikli bir balıkçı gemisinin Fas’a ihraç edilmesini ‘sıra dışı’ olarak yorumladı. Başkan Zorluoğlu, imal edilen geminin, Trabzon’daki girişimci ruhun ve Trabzonlu iş insanlarının neler yapabildiğinin de göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Elvali adı verilen geminin sahibi Faslı iş adamı Tayyip Musavi ise, gemiyi yapan firma yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür ederek, geminin beklentileri karşılayacak şekilde çalışacağına inandığını söyledi. Geminin Fas’ta hem tersaneyi hem de Türkiye’yi temsil edeceğini kaydeden Musavi, sözlerinin sonunda dünyadaki en büyük liderlerden biri olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da özel teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından gemiyi imal eden firma yetkilileri tarafından, Vali Ustaoğlu’na, protokol üyelerine ve Musavi ailesine Kur’an-ı Kerim hediye edildi.

34 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 300 ton ambar kapasiteli Elvali gemisinin, dua ve kurban kesimi sonrasında denize indirildiği törene, Vali İsmail Ustaoğlu’nun yanı sıra, Sürmene Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya, Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, firma yetkilileri, gemi sahibi aile ve tersane çalışanları katıldı.  

Editör: Haber Merkezi