Ortahisar Belediye Meclisinin önceki günkü oturumunda ilginç anlar yaşandı. İlçeye bağlı Esenyurt Mahallesi’nde daha önceden köy tüzel kişiliğine bir vatandaş tarafından bağışlanan yaklaşık 5 dönümlük arazi meclisin gündemine geldi. Arazide fındık ağaçları bulunuyor ve bu fındıklardan elde edilen gelir camiye bağışlanıyor. Arazinin mülkiyeti, Trabzon’un büyükşehir olması sırasında köy tüzel kişiliklerinin kapanmasıyla Ortahisar Belediyesine geçti.

Muhtemeldir ki mahalle halkı mülkiyeti, camiye ait derneğe alabilmek için talepte bulundu. Konuyu Plan, Bütçe Komisyonu görüştü ve Meclise getirdi. Mülkiyetin derneğe geçebilmesi için ise ihale yoluna karar verildi. Yani arazi ihale yoluyla satışa çıkarılacak, dernek satışa girecek ve bir bedelle araziyi alacak. Böylece arazi cami derneğine geçecek.

Söz alan CHP’li Turgay Şahin, İYİ Partili Davut Çakıroğlu ve MHP’li Ayşe Kabadayı bu satışa karşı çıktı. Gerekiyorsa Ortahisar Belediyesinin 49 yıla kadar sınırı ulaşan tahsisi gerçekleştirebileceğini ifade ettiler. Bu talepteki ana gerekçe ise aynı amaca hizmet etmek kaydıyla bu mülkü, daha büyük kurum yapısına sahip Ortahisar Belediyesinin daha iyi koruyacağıydı. Nitekim çok haklı bir gerekçe... Dernekler Kanunu’nun şartları ortada, bağlayıcılık ve daha sonra hukukun yeterince hesap soramaması ortada. Genel kurul şartları ve görevi devralma durumları ortada.

Oturumu Başkan Ahmet Metin Genç’in olmaması nedeniyle Başkan Vekili Nusret Onur yönetiyordu. Onur, gündemde bırakıp yeniden tartışılması gerektiğini düşünüyordu. Muhtemelen Ahmet Metin Genç’in olacağı bir oturumda konuşulmasını da içten içe istiyordu ki devreye AKP’li Meclis Üyesi Ufuk Hoş girdi ve rüzgârı tersine döndürdü. Hoş’tan cesaret alan Plan, Bütçe Komisyonu Başkanı Hasan Yılmaz bir anda Onur’a talimat verircesine “Oylatın başkanım.” diyerek müdahale etti. Nusret Onur da Yılmaz’a uyarak kararı bu şekliyle oylattı ve karar CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarının ret; AKP grubunun kabul oylarıyla oy çokluğuyla geçti.

Peki, şimdi ne oldu? Karar ne olursa olsun hiç önemli değil. Meclisin ahengi bozuldu, geleneği sarsıldı. Komisyon başkanları konuyu Meclise getirdiklerinde yaptıkları sunumun ardından “Takdir meclisindir.” diyordu. Şimdi işler değişti! Artık “Oylatın başkanım.” devri başladı.

Saygılarımla…