SONNOKTA RÖPORTAJ: Tonya’da 4.5 yıldır başarılı hizmetlere imza atan ve önümüzdeki seçimde de AK Parti’nin en güçlü adayı olarak görülen Belediye Başkanı Osman Beşel, yaptıklarını, devam eden yatırımları ve yapmak istediklerini Sonnokta’ya anlattı.

İşte başkan Beşel’in açıklamaları…
TONYA ÇIKMAZ SOKAK DEĞİL
Tonya-Kaleönü-Bicinlik-Çayıriçi-Kalınçam mahallelerimizden geçerek Erikbeli üzerinden Özkürtün’e ulaşan grup yolu karayolu ağına alındı ve proje çalışmaları başladı. Karadeniz’in en güzel yaylalarından biri olan Kadıralak Yaylası ulaşım konusunda sınıfta kalmıştı. Yaptığımız girişimler sonucu Tonya - Kadıralak yolu Yeşil Yol kapsamına alınarak 2 milyon 300 bin TL bedelle ihale edildi, genişletme ve duvar çalışmaları devam ediyor. Kadıralak Göleti projelendirildi ihalesi yatırım programına alındı. Yapımı ihale aşamasına getirilmiştir.

ASIRLIK HANELER YOLLA BULUŞTU
Mahallelerimizde 4 yıl gibi kısa bir sürede 79 Km yolumuzu betonlayarak tarihi bir başarıya imza attık. Bozulan beton yol üstlerine, zemini ve genişliği uygun olan stabilize yollarımıza 39 km asfalt kaplaması yaparak beton yolların yanında asfalt yollarımızı da artırdık ve en ücra köşeye kadar ulaştırdık. Onlarca yıl ulaşıma kapalı olan mahalle yolları, mezra yolları, bağlantı ve alternatif yollar başta olmak üzere 160 bin ton stabilize sergi malzemesi kullanılarak ilçemizin bütün yolları ulaşıma uygun hale getirildi.

TURİZM YOL HARİTASI TAMAM
Tonya’mızın istikbalde tek çıkış kapısı olarak gördüğümüz turizmin ilk adımı ve yol haritası olan Veli Tepesi- Kadıralak Yaylası ve Kalınçam Vadisi turizm master planı yapıldı. Turizm yatırımları kapsamında ilk olarak 200 yatak kapasiteli Erikbeli Turizm tesisi temeli İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun katılımlarıyla atıldı. İnşaat çalışmaları bitmek üzeredir. Yakında hizmete açılacaktır. İkinci olarak, yine kapsamlı ve örnek bir tesis olacak olan Kalınçam Turizm tesisi inşaatının temeli yakın zaman içinde atılacaktır.

JANDARMA YENİ YERİNE
İlçe Jandarma Binası için yeni arazi satın alındı ve İlçemizin en güzel bir yerine konuşlanmış olmakla birlikte örnek bir projenin uygulandığı binanın inşaatı hızla devam etmektedir. Yeni bina tamamlanıp hizmete geçtiğinde eski yer Millet Bahçesi olarak hizmete açılacaktır.

MODERN HASTANEYE KAVUŞUYORUZ
1964 yıllarında yapılmış Hastane yerine 50 yatak kapasiteli modern yeni Tonya Devlet Hastanesi yatırım programına alındı ve inşaat için 9 bin 300 m² yer kamulaştırıldı. Yüksekokulumuzun tamamlayıcısı olmak üzere Belediyemize ait otel Kredi Yurtlar Kurumuna devredildi, tamir tadilat yapılarak 50 öğrenci kapasiteli KYK Kız Yurdu olarak hizmete açıldı.

MAHALLELER SU İLE BULUŞTU
Kalınçam, Karasu, Hoşarlı, Çayıriçi, Melikşah, Karaağaçlı Mahalleleri içme suyu inşaatları ihale edildi, bir kısmı tamamlandı. İlçe merkezinin kanalizasyonlarının gözümüzün önünde Fol deresine akmasına son verildi. Tonya merkez ve yakın mahallelerinde inşa edilen 34 Km kanalizasyon hattıyla projenin ilk etap çalışması tamamlandı.

TOKİ KONUTLARI TESLİM EDİLDİ
Geldiğimizde henüz tamamlanmamış olan TOKİ konutları Belediyemizin yakın takip ve girişimleri sonucu tamamlanarak sahiplerine teslim edilmiştir. Şehit Polis Memuru Kenan Kumaş adıyla yeni bir şehir parkı yapılmış ve halkımızın hizmetine açılmıştır. 320 yeni Çöp konteynerinin alınarak mahallelere dağıtılmasıyla toplam çöp konteyneri sayısı 720’ye çıkartılmış, çöp aracı sayısı 4’e çıkartılmış, temiz bir Tonya yolunda önemli mesafe alınmıştır.

DERELERE DEV YATIRIM
Dere ıslahı ve taşkın korumanın yanında Turizm amaçlı da artı değer katacak olan Fol Deresi Islah Projesi hayata geçti. Toplam 84 Milyon TL Bedelli projenin ilk etabı 27 Milyon TL Bedelle ihale edildi. Fol deresi ve yan kolları ıslahı çalışmaları hızla devam ediyor.

35 yıl önce yapılmış ancak araç ulaşım yolu olmayan İlçe Spor Salonu yola, ışıklandırması olmayan şehir stadyumu aydınlatma sistemi ile ışıklandırıldı. Belediye binamızın zemin katındaki bir bölüm tahsis edilerek kadınlarımıza dinlenebilecekleri ve çocuklarının ihtiyacını görebilecekleri Kadın Dinlenme Salonu imkânı sağlandı.

ADINI BİLEN VARDI AMA GÖREN AZDI
Fol Deresi Canik Şelalesi ve yürüyüş yolu projesi ile tüm halkımızın yürüyüş yapacağı ve Canik Şelalesi’ni göreceği ahşap yol çalışmamız başladı. Bu projenin tamamlanmasıyla yanı başımızda yıllarca saklı kalan Canik şelalesi nimeti halkımızın ve misafirlerimizin ziyaret ve dinlenme ihtiyacına sunulmuş, böylelikle şehrimiz de yeni bir nefes almış olacaktır. Burası turizmin yeni cazibe merkezi olacak.   

DAHA FERAH VE MODERN BİR İLÇE İÇİN
Kastan deresinin muhtemel zararlarının önüne geçilmesi, dere yatağı ve çevresindeki yapılaşmanın daha planlı ve düzenli hale getirilmesi amacıyla TOKİ Başkanlığı ile Kastan Deresi çevresi Kentsel Dönüşüm projesi protokolü yapıldı. Projenin hayata geçirilmesine yönelik inceleme ve tespit çalışmaları devam ediyor.

KAPANACAK DENEN OKULUMUZUN BAŞARISI
Öğrenci sayı yetersizliği nedeniyle kapanmakla karşı karşıya kalan İskenderli İMKB Lisesi; Adalet Bölümlerinin açılmasıyla yörenin en gözde okulu haline geldi. Binası yapılmış ancak bahçe alanı ve çevre düzenlemesi olmaması nedeniyle açılmasına izin verilmeyen Tonya Meslek Yüksekokulunun açılabilmesi için Belediyemizce 450 m² alan kamulaştırılarak çevre düzenlemesi yapıldı ve KTÜ’ye devredilerek okulun açılması sağlandı.

MOBESE SİSTEMİ KURULDU
İlçemizde 12 ayrı noktada en modern donanımlı MOBESE kamera sisteminin kurulmuş olmasıyla, birkaç yıl evvel 2 adet Mobese kamerası almak için kendi aralarında para toplayan esnaf ve vatandaşlarımızın o günlerdeki hayali devlet hizmeti olarak gerçekleşmiş oldu.

Hizmet sadece şehir merkezine yapılır anlayışını yıktık. Bütün hizmet alanlarında İlçemizin her noktasına ulaştığımız gibi çocuklarımız için önemli gördüğümüz çocuk oyun parklarını da ilçemizin her yerine ulaştırmaya çalıştık.

BORCU OLMAYAN BİR BELEDİYE
Doğru ve istikrarlı bir para yönetimiyle, tasarruf tedbirleriyle, harcanan paranın hizmet olarak tam karşılığının halka yansımasının sağlanmasıyla Belediyemizin piyasa borçları ödendi, piyasadaki ticari itibarı artırıldı, personel maaşı, alınan malın ve hizmetin karşılığı zamanında ödenmektedir.

TONYA–İSKENDERLİ YOLU İHALE EDİLDİ
Ulaşımı yer yer tek şeritten sağlanan Tonya -Büyük Mahalle -İskenderli Karayolu 84 Milyon TL bedelle ihale edildi ve çalışmalar 12 adet kamyon, 7 adet excavatör ve 70 işçiyle hızla devam ediyor. Kalınçam – Erikbeli arası karayolu 4+4=8 m. genişlikte betonlandı, Erikbeli – Kadırga yolu betonlama çalışması başladı ve hızla devam etmektedir.

OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLDÜ
1700 m²’lik alan otopark olarak kullanılmak üzere Belediyemizce kiralandı ve hemen bitişiğinde Milli Emlak Müdürlüğü’nden devir alınan taşınmazla birlikte bedelsiz olarak halkımızın hizmetine sunuldu. Yeni pazaryerinin otopark olarak kullanılmaya başlanılmasıyla ilçe merkezimiz toplamda 6700 m² genişliğinde otopark alanına kavuşmuş olacaktır.

TEREYAĞININ TAPUSU ARTIK TONYA’DA
Tonya Kadınlarının emeği olan geleneksel Tonya Tereyağının coğrafi işaretini almak için Belediyemizce Türk Patent Enstitüsü’ne müracaat edilerek Belediyemizce Tonya Tereyağı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alındı. Bu gelişme tarihi bir kazanım ve başarıdır. 16. ve 17. Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali başarıyla, ilçemize yakışan ve tereyağımızı en güzel tanıtan bir şekilde düzenlendi.

İMARA AYKIRI RUHSAT VERMEDİK
Belediyemiz hizmet alanı içerisinde bulunan tüm yapıların mevzuata uygun olarak ruhsatlandırılması konusunda azami gayret ve hassasiyet gösterilmiştir. İlçemizin Kurtuluşunun 100. Yıldönümünde önemli tarihçi akademisyenlerin katılımıyla Tonya’nın Tarihi ve Kültürü Sempozyumu düzenlendi.

TURİZM PROJESİ ONAYLANDI
DOKA’ya sunduğumuz 1.150.000 TL tutarında turizm projesi onaylandı. Proje Kapsamında Çayıriçi Mahallemize 1 değirmen, 2 adet yöresel Tonya Evi, 1 adet yöresel ürün satış noktası ve çocuk oyun parkı kurularak Turizm yatırımlarımızın önemli bir ayağı hizmete sunulacaktır.

Editör: Haber Merkezi