SONNOKTA SELAHATTİN ÖZCAN - TONYAKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yakupoğlu fabrikanın üretiminin durdurma kararı ile ilgili konuşarak bakanlardan ve siyasilerden destek istedi. İşte Yakupoğlu’nun açıklamaları: “Arkadaşlara her zaman dedim ki burası seçimle yönetilecek bir yer olmamalı. Eski parayla 18-20 Trilyon ciro yapan bir yer ilkokul mezunu denetleyici veya sıradan isimlerin seçilmesi ile yönetilmemeli. Burasının yarısını özelleştirelim dedik ve bunun kararını da genel kurulda aldık. Ancak burada bir grup var ki bize karşı çıktılar. Biz burayı sattığımızda kooperatif zarar görmeyecekti, sadece üretimimize ortak olacaktılar.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
“Daha önceki yönetimde bir takım sıkıntılar oldu. Ben de o yönetimdeydim. Başkanımız aniden bir rahatsızlık geçirdi, ardından da bir takım borçlar ortaya çıktı. Bu borçlara da itirazlar edildi. Bu olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunuldu ve ne kadar evrakımız varsa alındı, şimdi inceleniyor. Tonya Süt’ün birçok kuruma, onlarla o kadar alışveriş edemeyecek olduğuna kanaat ettiğimiz borçlanması oldu. Bu borçlarda şuanda eski para ile 1.5-2 Trilyona yakın durumda ve takipte. Hesaplarımız takip altında olduğundan müşterilerimiz tarafından banka hesaplarımıza para yatırıldığında bu paralar alınıyor.”

BİR DİĞER SIKINTI…
“Bir diğer sıkıntımız da şu ki, Tonya- Süt’e süt taşıyan bir grup var. Bu arkadaşlarımızda sütleri başka şirketlere taşıyorlar. Bu sütlerde gelmeyince doğrudan etkilendik. Genel Kurul yaptık ve müstahsillerimize dedim ki arkadaşlar sütünüzün parasını yükseltelim siz de bize kaliteli süt verin ve biz de kaliteli yağı yapalım. Burası sizin kooperatifiniz sütünüzü başka yere getirmeyin. Ben müstahsillerin parasını veremeyince çok üzülüyorum. Diğer yerlere verilen sütler bu fabrikayı çalıştıramaz hale getirdi. Biz 10 ton sütle bile çok az bir kar yapıyoruz.”

GEÇİCİ OLARAK ARA VERDİK
“Şuanda geçici olarak üretime ara verdik. Bu kadar kıymetli, coğrafi belgesi olan ve dünyanın en değerli yağını yapan bir fabrikanın böyle gelişigüzel kapanma durumu olamaz. Bu fabrikayı engelleyecek ya da çalıştıramayacak hiçbir güç yoktur. Biraz daha tedbir alalım, bu sıkıntı duyulsun ve müstahsil de kendi markasına sahip çıksın diye böyle bir süreç gelişti.”

DESTEK İSTİYORUZ
“Devletimizden, bakanlarımızdan ve milletvekillerimizden destek istiyoruz. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’dan destek istiyoruz. Tonya’daki tek üretim yapan, tek katma değer üreten ve Tonya’yı tanıtan tek tesis burası. Buraya yüksek faizle kredi verilirse burası birkaç ay sonra yine kriz yaşar. Buraya yüzde 3-5 arasında faizle para verilip bu fabrikaya sahip çıkılması gerekiyor. Özellikle bu konuda destek istiyoruz.”

BİZ NASIL HAYVAN BAKACAĞIZ?
Trabzon’un coğrafi tescilli Tonya tereyağının üretildiği süt fabrikasında yaşanan sorunlar nedeniyle 44 yıl aradan sonra üretime ara verilmesinin ardından yörede hayvancılık ve tarımla uğraşan Emine Karadeniz, “Biz nasıl hayvan bakacağız” dedi.  

Editör: Haber Merkezi