SONNOKTA ÖZEL HABER - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerli üretiminin arttırılacağını belirttiği kenevirin ekimi için izin verilen 19 şehir arasında Trabzon’un olmayışı tepki çekti. Geçmiş yıllarda şehirde yaygın şekilde üretimi yapılan kenevirin başta tekstil ve ilaç sanayi olmakla birlikte bölgenin adeta kaderi haline gelen kanser tedavisinde de kullanılabileceği belirtilirken, Trabzon’un kapsam dışında kalmasının şehir ekonomisi için büyük bir kayıp olacağı konuşuluyor.

YOKSULLUĞA MAHKÛMUZ
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Tarımsal açıdan büyük daralma yaşayan Trabzon, kenevir üretimi noktasında en uygun yerlerden biri olmasına rağmen ne yazık ki bu proje dışında bırakılmıştır. Diğer Doğu Karadeniz illeri varken Trabzon neden yok? Trabzonlu yine sahipsizliğin bedelini mi ödemiştir? Trabzon’un 4 bakanı, milletvekillerine ve Tarım Bakanı’na buradan çağrı yapıyoruz. Trabzon kenevir üretimine izin verilen iller kapsamına alınmalıdır” dedi.

KANSERİN DE DERMANI
ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş ise, “2030 yılında kenevirden 100 milyar dolarlık bir gelir elde edebileceğiz. Tekstil, kağıt-karton, biyodizel, biyokütleyle elektrik üretimi ve aklınıza gelen her türlü plastik malzemeyi üretebileceğiz. Kanser tedavisinde kullanılan kenevir yaprağının ekstraksiyon yağının bir tonu 15 milyon avro şu anda. Biz eğer bunu ihraç edip yılda 100 ton satarak 1,5 milyar avro gelir sağlayabiliriz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi