SONNOKTA ÖZEL HABER - Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Han’ın, Trabzon’u fethinden sonra kiliseden camiye dönüştürülerek ‘Büyük Fatih Cami’ adını alan ve restorasyonuna başlanan camide sökülen zeminin altından tarihi mozaik süslemeler ortaya çıkmıştı. Arkeologlar tarafından temizlenen camii tabanındaki mozaik süslemeler, kapladığı alan ve yapıları itibariyle şuana kadar dünyada korunarak günümüze gelen en iyi eserlerden biri olduğu tespit edilmişti.

BÜYÜK BİR MUAMMA
Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının bu yıl sonuna kadar tamamlanıp caminin ibadete ve turizme açılacağı belirtildi. Ancak mozaiklerin korunması ve sergilenmesi için çelik konstrüksiyon iskeletle oluşturulan cam döşemenin üzerine halı ile kapatıldı. Cami zeminindeki mozaiklerin ibadet saatleri dışında turistik ziyarete açılabileceği belirtilirken, bunun nasıl gerçekleşeceği ise bir muamma.

MADEM KAPATILACAKTI
Konu ile ilgili görüştüğümüz turizmciler, “Trabzon turizmine kazandırılması için çalışılan ve 2 yıldan beri, 3 milyona yakın para harcanan tarihi camideki mozaikler, mademki halılarla gizlenecekti niye gün yüzüne çıkarıldı. Bu şehirde 2. Ayasofya vakası yaşanmasın. İbadet yapılsın ancak böylesi önemli eserler 3-5 kişi orada namaz kılacak diye heba edilmesin” dedi.

Editör: Haber Merkezi