SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Trabzon için adeta yılan hikayesine dönen Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi’nde hukuki engeller aşıldı ancak onarılmayı bekleyen Trabzon evleri kaderine terk edildi. Sıvaları dökülen, Trabzon’un kimliğini yansıtan evlerin yıkılmaması için alınan tedbirler dikkat çekti. Hal böyle olunca söz konusu evlerin ne zaman onarılarak kent kimliğine kazandırılacağı da merak konusu oldu. Belediye yetkilileri ise istişareler sonucunda harekete geçeceklerini ifade etti.

İKİ KEZ DURDURULDU
Tarih müzesinin yanı başında demir düzeneklerle ayakta tutulmaya çalışılan tarihi Trabzon evlerinin restorasyonunu kapsayan Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi, önce kamulaştırma bedellerini beğenmeyen mülk sahipleri, ardından da Şehir Plancıları Odası tarafından mahkemeye verilmişti. İki kez yürütmeyi durdurma kararının alındığı projede, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri istinafa giderek kararı durdurduklarını açıkladı.

İSTİŞAREDEN SONRA
2015 yılında eski başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun ‘dünyaya örnek olacak’ dediği projede hukuki engellerin aşıldığını söyleyen Trabzon Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Özgür Aşık, “Hukuki bir engelimiz kalmadı. Plan yeniden yürürlüğe konuldu. Mülk sahipleri de plana uygun şekilde dahil olacak. Ancak henüz yeni başkanımızla alana ilişkin bir istişaremiz olmadı. Olduktan sonra harekete geçeceğiz” diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. İskender Tuluk ise, “Söz konusu alan Trabzon’un çekirdeği. Bu evlerin turizme kazandırılması kültürel açıdan da çok önemli” dedi.

Editör: Haber Merkezi