İlk 5 ayda Trabzon ilinden 415.391.123 $ tutarında gerçekleşen ihracatta Rusya Federasyonu’ndan sonra Avrupa Ülkeleri ön planda yer almasına rağmen, son yıllarda Uzak Doğu Ülkelerine yapılan ihracatta yüksek oranlı artışlar yaşanmaktadır. 5 aylık dönemde Trabzon ilinden Vietnam’a yapılan ihracat 6.634.283 $ olarak gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine oranla ihracatta 274 kat artış yaşanmıştı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU, Ülkemizin önde gelen ihracatçı illeri arasında yer alan Trabzon ilinin ihracattaki başarısını her geçen gün artırarak, Trabzonlu ihracatçılarımızın Trabzon’da üretimini gerçekleştirdiği ürünleri Vietnam’a ihraç etme başarısını göstermiştir. Büyük gurur duyduğumuz bu ihracatçılarımız Vietnam’a Trabzon’da kendi tesislerinde üretimini yaptıkları Cerrahi Dikiş İpliği (ameliyat ipliği), Su Sayaçları, Balık Yağı ve Dondurulmuş Balık ihraç etmektedirler ifadesini kullandı.

Trabzon’da üretilen ve dünyanın dört bir kıtasına ihraç etme başarısını gösteren bu ihracatçılarımızın Trabzon ekonomisi ve istihdamına büyük katkıları olduğuna vurgu yaparak, Trabzon ilinden dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapılabilir bir konuma gelmesi ihracatçılarımızın takdire şayan bir başarısı olduğunu özellikle son yıllarda Trabzon ili ihracat profilinde sanayi ürünlerinin önemli atılım yaptığını, Trabzon ilimizde üretilen oto yedek parçasının, cerrahi dikiş ipliğinin, tabancanın ve çeşitli makinelerin dünyanın önde gelen markaları tarafından tercih edilmeye başlanması Trabzon ili sanayisinin gelişmesine çok büyük katkı yapacağını belitti.

Trabzon ilinden 5 aylık dönemde en fazla ihracat artışı gerçekleştirilen Vietnam yanında, Danimarka, Brezilya, Ürdün, Paraguay, Ekvator, Hong Kong, Filipinler’e yapılan ihracatta da %100 üzerinde artışlar kaydedildi.

Editör: Haber Merkezi