SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - Antep fıstığının kilosu yaklaşık olarak 200 TL’nin üzerinden satılırken fındık fiyatlarının ise istenilen seviyede olmaması Karadeniz Bölgesi’nde ve Trabzon’da fındık üreticilerini harekete geçirdi. Üreticiler, 24 Haziran seçimlerinin ardından fındık fiyatlarının memnun edici seviyelere çıkarılmasını talep ederken Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar da fındık fiyatlarının 15 TL’nin altında olmaması gerektiğini söyledi. Bekar, “Fındığın maliyetini hesap ederek söylüyoruz. Fiyatlar en az 15 lira olmalıdır” dedi.

DEVLET SAHİP ÇIKMALIDIR
Bekar, “Fındık fiyatı 15 lira denildiğinde üreticinin cebine direkt olarak 15 lira girmeyecek. Randımana göre bu fiyat değişecek. Bu yüzden fiyat en az 15 lira ilan edilmelidir. Devlet fındığa sahip çıkmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız da Trabzon’daki mitingde ‘Seçimden sonra fındık fiyatlarına bakacağız’ dedi. Seçimden sonra demesinden, bu işe daha çok sahip çıkılacağı anlamını çıkarıyorum. Fındık fiyatlarının sorununun çözüleceğine inanıyorum. 15 lira fiyat ile bu işe nokta koyulacağına inanıyorum” diye konuştu.

MALİYETİNİ HESAP EDİYORUZ
Geçen yıl Toprak Mahsülleri Ofisi’nin kendilerini aradıklarını ve fındık fiyatlarını sorduklarında yetkililere fındık fiyatının en az 14 lira olması gerektiğini söylediklerini hatırlatan Bekar sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü 14 lira olan fındık randımana göre değişecek. Fiyat 12-11 liraya kadar inebiliyor. Fındığın maliyeti yaklaşık 10.5 lira zaten. Bu yüzden taban fiyat biraz yüksek olmalı ki vatandaşın cebine biraz para girsin. Bu yıl da en az fındık fiyatları 15 lira olmalıdır. Maliyetini hesap ederek bu fiyatların verilmesini istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi