SONNOKTA HÜSEYİN TERZİ - Erzincan Ticaret Borsası’nın organizasyonluğunda Erzincan Hilton Otel’de Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi istişare toplantısı gerçekleştirildi. Stratejik, ekonomik ve lojistik anlamda projenin anlam ve öneminin enine boyuna konuşulduğu toplantıda uzman ekipler katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Valilikler nezdinde Trabzon-Erzincan-Gümüşhane arasında stratejik işbirliğinin kurulması yönünde görüşmelerinde gerçekleştirildiği toplantıya Trabzon’dan, Trabzon-Erzincan Demiryolu Platformu Sözcüsü ve Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Şaban Bülbül, İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı, Trabzon Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bekir Şengül, Avrasya Üniversitesi Rektörü Kenan İnan ve Yılmaz Odabaşı katıldı.

ASYA VE AVRUPAYI BİRLEŞTİRİYORUZ
Toplantıda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası adına söz alan Şaban Bülbül, günümüzde ulaşıma yatırım yapan ülkelerin, geleceklerine büyük bir stratejik değer ve üstünlük kazandırdıklarını belirterek, “Bizlerde İpek Yolu’nun en avantajlı ülkesi olarak Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirerek, geçiş sağlayarak entegrasyonu oluşturuyoruz. Bu bağlamda önemli projelere ciddi yatırımlar yapılmakta, hatta  Marmaray Bakü-Tiflis-Kars gibi projeler bu amaçlarla inşa edilmiş projelerdir” dedi.

EN STRATEJİK NOKTA TRABZON
Demiryolu ağının Trabzon bağlantısının önemine dikkat çeken Bülbül, “İpek Yolu’nda Karadeniz’e açılamayan, denizle buluşturulamayan ulaşım, transit, lojistik seçeneklerin kârlılığı yoktur. Rekabet edebilirliği sınırlıdır. Günümüz taşımacılığı tek seçenekli değil, çok seçenekliliği desteklemektedir. 4 ulaşım yolunun da en kısa ve kolay hatları yüksek avantajlar içermektedir. Bu neden Bakü-Tiflis demiryolunun, denizle buluşacağı en stratejik nokta Trabzon’dur. Türkiye’nin geleceği için bu hatta yüksek ihtiyaç duyulmaktadır. Demiryolunun Trabzon üzerinden sağlanması ile Trabzon-Erzincan Demiryolu bağlantısının da önemi artmaktadır” ifadelerini kullandı.

DÜNYA PAZARINA AÇILMAK İÇİN
Osmanlı’nın son dönemine kadar uzanan ve Atatürk’ün  vasiyeti olan Trabzon demiryolunun gerek bölge gerekse de ülke için hayati önem taşıdığına değinen Bülbül, “Trabzon bu sürece uzun zamandır hazırlık yapmaktadır. Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi ile Türkiye, İpek Yolu güzergahında lojistik üstünlük sağlayarak kilit ülke pozisyonuna gelecektir. 2005 yılında hazırlanan ana plan stratejisinde Türkiye’nin iç bölgelerinde gerçekleştirilen üretimin en kısa yoldan dünya pazarlarına açılabilmesi için birincil önemde belirlenen 7 hattan birisi Trabzon-Erzincan hattı olarak belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

TRABZON’DA BÜYÜK BİR SİNERJİ
Bülbül sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri ile Doğu Karadeniz’de kurulmakta olan Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan TR61 Endüstri Bölgesi; Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu’nun devamında inşa edilecek olan Trabzon-Erzincan Demiryolu ile bağlanarak İpek Yolu üzerinde yüksek bir sinerji oluşturacaktır. Özetle yetkililerden gelecek olan proje başlangıç ve bitiş tarihi açıklamasını global yatırımcılar, lojistik aktörler, sanayiciler, ihracatçılar ve halk olarak sabırsızlıkla bekliyoruz. Umarım gerçekleştirmiş olduğumuz bu toplantı sürecin hızlanmasına yardımcı  olur.”

Editör: Haber Merkezi