SONNOKTA YADİGAR AYGÜN - Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği,  KTÜ Fatih Eğitim Kampüsü’nde uzun yıllar bu kampüste yaşayan fakat bir anda ortadan kaybolan 6 köpeğin akıbetinin hala belli olmaması üzerine Meydan Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına açıklama yapan TRHAYKO Başkan Yardımcısı  Efsun İsgent, “İlgililerden tatmin edici ve tutarlı bir cevap alınamadığı için bu köpeklerin sadece toplandığı mı yoksa zehirlendiği mi ucu her türlü yoruma açık bir soru olarak durmaktadır. Akçaabat ve Trabzon belediyelerine bağlı barınaklarda yapılan bütün araştırmalara rağmen bu köpeklerin izine rastlanamamıştır. O halde bu köpekler nerededir? Akıbetleri nedir? Yasanın gerektirdiği gibi veteriner ya da uzman kararına ve kontrolüne başvurulmaksızın, keyfi bir şekilde toplanan hayvan öldürülmüş ya da ölüme terk mi edilmiştir” dedi.

TUTARLI BİR CEVAP YOK
İsgent, “Bu köpekler arasında küçük boyutlu olanlar da vardı. Geçirdiği ameliyatlar sonrası yürümekte güçlük çeken geçen yılın çelimsiz yavrusu da, bir gözü görmeyen ve Orman ve Su işleri müdürlüğünce koruma belgesi olan da. Geride kalan köpeklerin varlığı göz önüne alınırsa bu seçim neye göre hangi uzmanın karar ve kontrolü doğrultusunda yapılmıştır? Bütün bu sorular cevap beklemektedir fakat yetkililerden tutarlı bir cevap gelmemiştir.” ifadelerini kullandı.

OPERASYONLAR  ZARAR VERECEK
meselenin yasal boyutunu n takip edileceğini belirten İsgent, “Hiç olmazsa bundan sonra Fatih Eğitim Fakültesi’nde bu gibi üzücü olayların yaşanmaması için bir bilinç oluşturma niyetin deyiz. Fatih Eğitim Fakültesi’nde de geniş yerleşke alanına yayılmış, yaşam savaşı veren köpeklerin kontrol altında tutulması ancak benzer projeler ile gerçekleşebilir. Onlar ancak bu şekilde takip edilebilir ve ancak bu şekilde istenmedik saldırma ve yaralama ihtimali olan köpeklere uzman tanımlaması ve yasal çerçeve içinde müdahale edilebilir. Aksi takdirde yasal dayanaktan yoksun operasyonlar, öncü olması beklenen Fatih Eğitim Fakültesi’nin imajına zarar verecektir.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi