SONNOKTA ALİ YAHYA ÖZTÜRK - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “2023 Eğitim Vizyonu’nun temel amacı; çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmektir. Millî Eğitim Bakanlığının yeni dönemde oynayacağı rol, talim ve terbiyeyi, Türk milletinin toplumsal bütünleşmesinin ve ortak ülküye dayalı, şimdi ve gelecek tasavvurunun inşasına öncülük etmektir” diye tarif ettiği 2023 vizyonuna uygun çalışmalar Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başarıyla uygulanıyor. Son yıllarda Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı başarılı çalışmalar bir hayli dikkat çekiyor. Yapılan çalışmaların ve bunlardan yola çıkarak elde edilenlerin bir kaçından bugün sizlere bahsedeceğiz.   

BİLİŞİM ÜSSÜ NACİ ORHAN KODLAMA MERKEZİ
Hayırsever iş adamı Naci Orhan tarafından inşaatı yaptırılan ve hizmete giren Bilişim, Yazılım ve Robotik Eğitimi veren Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi’nde birbirinden yetenekli gençler hem kodlamanın inceliklerini öğreniyor hem de proje hazırlıyor. Merkezde 152 öğrenci; yazılım, grafik tasarım ve animasyon, robotik temel elektronik, 3 boyutlu modelleme, metin tabanlı programlama mobil uygulama geliştirme, oyun geliştirme yapay zeka uygulamaları alanında eğitim alıyor. ‘Oyun oynayan değil, oyun yazan, teknolojiyi tüketen değil üreten öğrenciler’ bu binada bilişim konularındaki becerilerine göre seviyelere ayrılıp proje geliştiriyorlar.

HEPSİNİN BİR HAYALİ VAR
Merkezdeki öğrencilerin her birinin gerçekleştirmek istediği hayali var. Kimi elektronik aletlerin uzaktan kumanda edilmesi üzerine bir teknolojiyi tasarlamak için uğraşıyor, kimi bir nevi park sensörü görevi gören dedektçr tasarlıyor. Kiminin amacı insan yaşamını kolaylaştıracak bir robot geliştirmek, kimisinin ise milli ve yerli yazılımlar geliştirip vatanına milletine, yaşadığı şehre katkıda bulunmanın derdinde. Ama şu kesin hepsi birer cevher. Hatta merkezdeki bazı öğrenciler ulusal proje kalemlerinden destek almaya bile başlamışlar.

ŞEHRİN ÖNÜ GERÇEKTEN AÇIK
Dile kolay bu merkezde eğitime hak kazanan 152 öğrenci, Trabzon’da 50 bin öğrenci içerisinden seçiliyor. Öyle gelişigüzel de değil. Uzman ekiplerce belli süreçlerden geçirilerek merkeze kabulleri sağlanıyor. Her biri özel, her biri yetenekli, her biri adeta bir dünya. Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hızır Aktaş’ın da dediği gibi; Trabzon’umuzun eğitim bakımından önü çok açık. Bu merkezin şehre kazandırılmasında ve bu amaçla kullanılmasında emeği olan herkese yürekten teşekkürler.

MÜTHİŞ MÜJDELER ÇOK YAKINDA
Merkezin henüz kesinleşmemiş ancak olgunlaşma aşamasında olan birçok çalışması olduğu müjdesini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Hele bir tanesi var ki dünyada milyonlarca kullanıcısı olan bir marka şirketin Trabzon’da Milli Eğitim’in bu projesine dayanarak bir ofis açma niyetinin olduğunu da öğrendik. Şimdilik isim vermeyelim ancak sizler de duyunca çok şaşırıp, gurur duyacaksınızdır eminim ki.

SENİN FİKRİN BİZİM GELECEĞİMİZ
Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü belirlediği misyon ve vizyon ile geliştirip uygulamaya koyduğu projeler geleceğe ışık tutuyor. Toplumumuzun ortak geleceği paydasında öğrencilerimizin hayallerini gerçekleştirmek; yaşadığımız çağın koşullarını, çocuklarımızın bugünü ve geleceği için anlamlı kılmak amacıyla Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimince “Senin Fikrin Bizim Geleceğimiz” sloganı ile bir fikri veya projesi olan öğrencilere alanında uzman öğretmenler tarafından destek veriliyor.

SİBER GÜVENLİK UZMANLARI YETİŞECEK
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteğiyle hazırlanan “Trabzon'da Siber Güvenlik Hareketi Başlıyor” projesi kapsamında il ve ilçelerde görevli toplam 20 öğretmen, Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Ar-Ge biriminde eğitim gördü. Öğretmenlere bir hafta boyunca Uluslararası Bilişim Teknolojileri Güvenliği Danışmanlık ve Eğitim Şirketi (UITSEC) eğitmeni Umut Arısoy tarafından temel Linux eğitimi, saldırı teknikleri eğitimi, sızma testi eğitimi ve DOS saldırıları eğitimlerini kapsayan bilgiler verildi.

SÜREKLİ PROJELER ÜRETİLİYOR
AR-GE biriminin öğrencilere sağladığı imkânlarla ortaya muhteşem projeler çıkmaya başladı. Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitim Merkezi öğrencileri, evde veya iş yeri içerisinde kullanılan kablosuz internetten yayılan radyasyonu azaltmak amacıyla modemi kontrol edebilmek için proje oluşturdu. Merkezde hafta sonları eğitim alan öğrenciler, danışman hocalarının desteğiyle hazırladıkları proje kapsamında kullanılan internet modemini, cep telefonlarına yükledikleri sistemle açıp kapatabilecekler.

YERLİ ÜRETİM ORİJİNAL TASARIM
Tamamen kendi tasarım ve üretimleri arduino geliştirme kartlar tamamlandı. Temel seviye ve orta düzey geliştirme kartları için 100 örnek projenin yer aldığı eğitim modülleri de hazırlandı. Arduino geliştirme kartları tüm öğrenci ve öğretmenlerin kolaylıkla kullanabileceği şekilde tasarlandı. Yüzde yüz yerli üretim ve yüzde yüz orijinal tasarım olan kartlar seri üretime hazır hale getirildi.

ALKIŞI HAK EDEN ‘SON PROVA’
Trabzon Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi arasında yapılan protokole göre, ilki 2015’te yapılan ve bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Üniversiteye Yolculuk Projesinin 2’nci basamağı YKS SON PROVA deneme sınavı 4-5 Mayıs 2019 tarihlerinde KTÜ Kanuni Kampüsü ve Trabzon Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Sınavda öğrencilere ÖSYM sınavlarının birebir provası yaptırılacak. ÖSYM’nin yaptığı son değişiklikler de bu sayede öğrencilere aktarılacak ve 15-16 Haziran 2019’da yapılacak YKS sınavı için tecrübe kazanılmış olacak.

TÜRKİYE ŞAMPİYONU TRABZON 
Daha önce Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin görünümü ve Mesleki ve Teknik Ortaöğretimde Kurumsal Dış Değerlendirme Raporu’nu yayınlanan bakanlık son olarak dün 2018 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı sonuçlarını açıkladı. Raporda 2018 Merkezi sınav sonuçlarına göre sınavla öğrenci alan okullara merkezi olarak yerleşen öğrencilerin sınav performansları incelendi. Buna göre Trabzon hem genel puan alanında hem de Türkçe, Matematik, Fen bilimleri dalında Türkiye birincisi oldu.   

DİKKATLERİ ÜZERLERİME ÇEKTİLER
T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sn. Dr. Ali Taha Koç'un daveti üzerine ilimizde bilişim, teknoloji ve siber güvenlik alanında yapılan çalışmaları ve projeleri temsil etmek üzere Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü adına iki öğretmen ve beş öğrenciden oluşan ekip, 29 Ocak 2019 Salı günü 13:00'da Cumhurbaşkanlığı külliyesine ziyarette bulundu. Ziyarette Trabzon ilinde iki yıldır uygulanan “81 ilde 81 Siber Kahraman” projesi ve Kodlayap projesi kapsamında eğitim alan ve “Trabzon Naci ORHAN Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi”nde eğitimleri devam eden öğrenci ve öğretmenler;  yapılan çalışmalar hakkında detaylı sunum gerçekleştirdiler.

KÜLLİYE’DE AĞIRLANDILAR 
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, ekibin yaptıkları çalışmaları dikkatle dinledi ve öğrencilerimizden özellikle açık kaynak yazılım geliştirme konusunda çalışmalarını istedi. Söz konusu temsilin akabinde yine kurumsal planlama ve davete icaben aynı gün 15:30'da Aile Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk makamında ziyaret edildi ve yine yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yapıldı. Bakan Selçuk, küçük yaşlardan itibaren başlanan eğitimlerin “Milli Teknoloji” hamlesindeki yeri ve önemine değindi. Son olarak aynı gün 17:30'da Gençlik ve Spor Bakanı Sn. Dr. Mehmet Kasapoğlu,  Trabzon’da uygulanan Kodlayap projesi ve çalışmalardan ötürü ekibe tebriklerini iletirken;  “Spor, Kültür ve Aile ilişkileri”nin önemi üzerine de tespitler ve önerilerde bulundu.

FIRST LEGO’DA KARADENİZ RÜZGARI
Son dönemde elde ettiği başarılarla adından söz ettiren Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu kez farklı bir kulvarda da kendisini hissettirmeye başladı. Trabzon İl MEM, 9-16 yaş arası çocuk ve gençlerin kendilerini topluma duyarlı bilim insanı ve mühendis olarak görmelerini sağlayan, dünyada 80 ülkeden 25.000’in üzerinde takımın katıldığı FIRST LEGO League (FLL) isimli bilimsel içerikli uluslararası turnuvanın Türkiye ayağı olarak bilinen ve 23-24 Şubat tarihlerinde ANFA Ankara-Altınpark’ta gerçekleştirilen “Uzay Serüveni” temalı First Lego League (FLL) 15. Sezon Yerel Turnuvaları’ndan 3 ödülle dönüldü. Hırçın Dalga adlı takım Türkiye finallerinde Trabzon’u temsil edecek.

TÜBİTAK’A DA TRABZON DAMGASI
25-28 Şubat 2019 tarihleri arasında Ardahan,  Artvin, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon illerinin katılımıyla gerçekleştirilen Erzurum Bölge Finalinde davet edilen 100 projeden 44’üne sahip olan Trabzon il Milli Eğitim Müdürlüğü yine büyük bir başarıya imza attı. Tek başına serginin % 44´ünü temsil ederek bölgenin en başarılı ili olan Trabzon 44 projesinden 22  projenin dereceye girmesiyle %50 lik bir başarı kazandı. Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili -Edebiyatı, Psikoloji, Sosyoloji ve Yazılım alanlarında yapılan projelerde 11 birincilik, 4 ikincilik ve 7 üçüncülük alındı.

AKTAŞ: VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ
Son yıllarda Trabzon İl Milli Eğitim olarak büyük atılım gerçekleştirdiklerini belirten Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, “2023 Eğitim Vizyonu’nda da belirtildiği gibi sorumluluk sahibi olan bireyler yetiştiriyoruz. Onları derslerle boğup sosyal ve sportif faaliyetlerden uzaklaştırmadan, günümüz ve geleceğimizin vazgeçilmezi olan dijital becerilerle donatmanın, tasarım beceri atölyeleri ile yeteneklerini keşfedip geliştirmelerini sağlamanın derdindeyiz. Vizyonumuzun ve elde ettiğimiz başarıların Türkiye’nin 2023 Eğitim Vizyonu ile örtüşüyor olması bizi ayrıca mutlu ediyor. Gençlerimize daha fazla dokunabilmek, onları geleceğe; hayal kurabilen, kurduğu hayali tasarlayabilen, tasarladığı ürünü gerçekleştirebilen, problem çözebilen, Milli Eğitim Bakanımızın da dediği gibi bizden ama bizim gibi olmayan bireyler olarak yetiştirmek için tüm birimlerimiz ile var gücümüzle çalışmaktayız. Bizim tüm gayretimiz, bizim geleceğimiz olan gençlerimiz için” diye konuştu.

SADECE HEYECANI OLANLAR ÜRETİR
İl Milli Eğitim Ar-Ge 'den Sorumlu Şube Müdürü Mesut Kaş ise, “Bizim ARGE olarak sloganımız, ‘Sadece Heyecanı Olanlar Üretir.’ Yaptığımız tüm çalışmalarda öğrenci ve öğretmenlerimizde var olan heyecanı ortaya çıkarmaya ve yeni heyecanlar yaşama hissini aşılamaya çalıştık. Gerek ilçe bazlı gerekse de tüm il genelinde yaptığımız ve yapmayı düşündüğümüz çalışmalarla hep o heyecanı diri tutmayı çalıştık. Tüketen değil üreten toplum olma yolunda, önümüze çıkan engelleri birer birer aşarak emin adımlarla ilerliyoruz. Elde ettiğimiz başarı bizleri gelecekte yapılacak proje ve çalışmalar için daha da heyecanlandırıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi