SONNOKTA YADİGAR AYGÜN - Trabzon’un Ortahisar ilçesi Hacıkasım Mahallesi’nde yaşayan 60 yaşında ki Mustafa Kalyoncu 12 yıldır sokaklarda karton topluyor. Hem kendi geçimini sağlıyor hem de elde ettiği gelirler ile öğrencilerin eğitim masraflarını karşılıyor. Aslında varlıklı olmasına rağmen sokakta karton topluyor, satıyor ve ihtiyaç sahiplerine yardım ediyor. Kalyoncu işini çok sevdiğini ve insanlara yardım ettikçe hayatı daha anlamlı bulduğunu anlattı. Kalyoncu’nun sokak duvarlarına, kartonlara, market fişlerinin üzerine bile güzel sözler yazıyor. Şehrin birçok yerinde, Kalyoncu’nun güzel sözleri ile karşılaşıyoruz.

HAYAT SEVİNCE GÜZEL
Ben eskiden kuyumculuk yapıyordum.  Zamanla yoruldum. Kuyumculuk yaptıkça insan cimrileşiyor. Kendime bir mekan aldım. Karton, kağıt topluyorum ve bu kartonları satarak para kazanıyorum. 3 tane çocuğumu okuttum.  Şimdi ise diğer öğrenciler için uğraşıyorum. Kağıt topluyorum bir, iki tane öğrencim var onların eğitim masraflarını karşılıyorum.  Bir öğrencinin karton toplayarak 5 bin TL dershane masraflarını karşıladım. Şimdi Türkçe Öğretmenliği okuyor. Arada harçlık vererek eğitim masraflarına yardımcı olmaya çalışıyorum. Bazen gıda yardımı yapmaya çalışıyorum. Bazen bir yerden para geliyor, karton satıyorum bu paraları da onlara veriyorum. Hayat güzel insanları sevdikçe ve bir şeyler verdikçe daha anlamlı oluyor. Kötüleri iyilerden daha çok seviyorum. Belki utanırlar da iyi olurlar diye.

HER YERE GÜZEL SÖZLER YAZIYOR
İnsanlarda hainlik çok ben kağıt topluyorum öğrenciye vermek için insanlardan 10 lira alamıyoruz. Tabi genelde bir iki tane iyi insan var hepsini aynı kefeye koymuyorum ama genel olarak insanlara baktığımızda toplumun sorunlarını görmezden geliyorlar. Verdikçe güzelleşiyor insan. Çok zarara uğradım ama insanlığın içinde çalışıp mücadele etmeye devam ediyorum.   Ben çok acılar çektiğimden dolayı toplumsal yazılar, sözler yazıyorum.   Her yerde, çalışırken otururken nerde aklıma güzel bir söz geliyorsa yazıyorum.  Bazen sokak duvarlarına, bazen kartonlara, marketten verilen fişlerin üzerine nereyi bulursam güzel bir söz geliyor aklıma yazıyorum.  Ailelerde yoruluyor her zaman eğitim masraflarını karşılayamıyor İlerde kitap yazmayı düşünüyorum. Kitap yazdığımda elde ettiğim gelirleri de öğrenciler için kullanacağım.

KARŞILIKSIZ İYİLİK YAPARIM
Hayat paylaştıkça, iyilik ettikçe güzelleşiyor.  İnsan kötülük ettikçe çirkinleşir. 12 yıldır bu işi yapıyorum ve severek karton topluyorum. Herkesin işini görürüm karşılık beklemem. Karşılıksız iyilik yaparım. Çok sıkıntılar yaşadım ben.  Tabi hayatta yaşadıkça olgunlaşıyoruz. Bir şekilde hayatta mücadele ediyoruz. Bende mücadele olarak bu şekilde devam ediyorum hayata karşı.

İÇİMLE UĞRAŞIYORUM DIŞIMLA DEĞİL
İnsanlar bana ilk baktığında hiçbir şeyi olmayan biri gibi bakıyor. Dilenci zannedip para vermek isteyenler oluyor. Ben içimle uğraşıyorum dışımla değil. Aslında varlıklı bir insan olmama rağmen insanlar dış görünüşüme bakıp böyle düşünmüyor. Ben çalışarak elimden geldiğince öğrencilere, ihtiyaç sahiplerine yardımcı oluyorum. Hayatta olgunlaşmak güzel ham kalmak değil.  İnsanlara yardım etmek güzel. Bu şekilde kendimi daha mutlu hissediyorum. Gücümün yettiği kadar karton toplayıp, satarak insanlara yardım edeceğim.

Editör: Haber Merkezi