SONNOKTA ÖZEL HABER - Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 2018 Liselere Geçiş (LGS) Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı raporuna göre Trabzon, hem genel puanda hem de Türkçe, Matematik ve Fen alanlarında Türkiye birincisi oldu. Trabzon’un yıllardan beri süre gelen düzenli yükselişinin ürünü olan birincilik, pek çok ilde huzursuzluk yarattı.

ÖĞRENCİ VERİLERİ YOKMUŞ
15 Aralık’ta yayınlanan raporda listeye 14. sıradan giren Kırşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, raporda 'Merkezi Sınavla Öğrenci Alan' okullara yerleşmiş öğrencilere ait verilerin yer almadığını iddia etti. Yapılan açıklamada, “İllerin sınavla öğrenci alan okul kontenjanlarının genel öğrenci sayılarına oranları birbirinden farklı. Bu durumda kontenjan oranı düşük olduğu görülen illerin Trabzon (yüzde 9.8) tabloda üst sırada yer alması doğaldır. Kırşehir'in yüzde 10'luk dilimde yer alan öğrencilerinin puan ortalamaları hesaplandığında ilk sırada olduğu belirtilen il ile Kırşehir arasındaki puan farkı 23’e çıkmaktadır” denildi.

SIRALAMA YANLIŞ İDDİASI
Eğitim Analiz Değerlendirme Raporunun sınavla yerleşen öğrencilerin puan ortalamalarına dönük bir rapor olduğunun belirtildiği açıklama şu ifadelere yer verildi: “Yerleşen öğrencilerin illere göre oranı farklıdır. Bazı iller mevcut öğrencisinin yüzde 10’unu yerleştirirken Kırşehir’de bu oran yüzde 18’dir. İller arasında sıralama yapılacaksa eşit oranlarda öğrenci alınarak ya da sınava giren öğrenci ortalaması alınarak değerlendirme yapılmalıdır. Bakanlığın raporunda sunduğu istatistiksel veri, il sıralaması yapılabilmesi için yetersizdir. Trabzon tarafından yapılan sıralama ise hatalıdır.”

BAKANLIK DA MI YANLIŞ YAPTI?
2013-2014 LGS’de listede 6. sırada yer aldığı görülen Kırşehir’in yeni açıklanan raporda 14’üncü sırada olmasının açıklamasını Trabzon bir yana Milli Eğitim Bakanlığı’nı bile eleştirecek şekilde yapması tepkilere neden oldu. Başarı tablosu Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı verilerden alınıp Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapıldı. Tüm rakamlar ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2023 Eğitim Vizyonu, 2018 Liselere Geçiş (LGS) Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı kitapçığında yer alıyor.

BU BAŞARI TRABZON’UN
Milli Eğitim Bakanlığının sitesinden de paylaşılan ve tüm herkesin rahatlıkla ulaşabileceği LGS Merkezi Sınavla Yerleşen Öğrencilerin Performansı kitapçığının 41. sayfasında, Kırşehir’in ‘dikkate alınmadı’ dediği “İllere Göre Merkezi Olarak Yerleşen Öğrenci Sayısı, Alt Test Ham Puan Ortalamaları ve Merkezi Sınav Puanı Ortalamaları” ile illerin başarı durumu da ortaya konuluyor. Eğitim uzmanları, “Suçu raporda bulmak en basit tabirle gerçeklerden kaçmaktır. Ortada bir başarı varsa o başarı Trabzon’un başarısıdır. Bahaneler yerine başarısızlıkların sebepleri araştırılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi