Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Merkezi fark yaratıyor...

Uzmanlar, “Dijital dünyayı şekillendiren, yöneten kodlardır. Her internet sitesi, akıllı telefonların uygulamaları, bilgisayar yazılımları, oyunları, hesap makineleri, buzdolapları, mikro dalga fırınlara kadar her cihaz çalışabilmek için bu kodlara ihtiyaç duyar. Bu da, kod yazanları dijital çağın mimarları, inşacıları haline getirir. Gelecek; reel dünyanın, sanal dünyadan inşası ile şekillenecektir” diyor.

Buradan yola çıkan Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü, muhteşem bir işe imza attı.

NACİ ORHAN GURURLA SUNAR
Bilişim, yazılım ve robotik kodlama eğitimi vermek amacıyla Trabzon Valiliği himayesinde ve KTÜ danışmanlığında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen “kodlayap” projesi Eylül 2017’den beri Milli Eğitim AR-GE Birimi binasında yürütülüyordu. Trabzon eski Valisi Yücel Yavuz’un önderliğinde, hayırsever iş adamı Naci Orhan tarafından inşaatı yapılan ve Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi hizmete girdi.

MERKEZDE 152 PIRLANTA VAR
Bu hem tarih kokan ve oldukça kaliteli bir işçilik ile eğitimin ve bilimin emrine sunulan bu merkezde neler yapıldığını görmek ve sizlere aktarmak için oraya gittik. Merkezde 152 öğrenci; yazılım, grafik tasarım ve animasyon, robotik temel elektronik, 3 boyutlu modelleme, metin tabanlı programlama mobil uygulama geliştirme, oyun geliştirme yapay zeka uygulamaları alanında eğitim alıyor. ‘Oyun oynayan değil, oyun yazan, teknolojiyi tüketen değil üreten öğrenciler’ bu binada bilişim konularındaki becerilerine göre seviyelere ayrılıp proje geliştiriyorlar.

4. SINIFTA HACKERLİK HAYALİ...
Trabzon İl Milli Eğitim Şube Müdürü ve Merkez Koordinatörü Mesut Kaş hocamızın rehberliğinde sınıfları gezdik. O gözlerinden ışık saçan pırlanta gibi çocukların öğretmenleri eşliğinde neler yaptıklarını yerinde gördük. Gördüklerimiz karşısında inanın oldukça şaşırdık. İsmini vermeyelim ancak, daha 5. Sınıf öğrencisi, “3. Sınıfta bilişim uzmanı, 4. Sınıfta Hacker, 5. sınıfta da kodlama uzmanı olmalıyım diye düşündüm” diyor.

ALİ TOPU AT GİTTİ ROBOTLAR GELDİ 
Böylesine daha çocuk yaşta bu işe kafa yorarak ailesi ve öğretmenlerinin desteğiyle bu merkeze başvurmuş onlarca öğrenci var burada. Sınıfları gezdik. Gördüğümüz manzara karşısında gerçekten gururlandık. Yıllardır, “Ali topu at, Emel eve gel” mantığı ile klişeleşmiş bir Milli eğitim algısından artık ilkokul çağındaki çocukları robotlara talimat verecek hale getiren bir eğitim anlayışının Trabzon’da var olduğuna tanık olduk.

HEPSİNİN BİR HAYALİ VAR
Merkezdeki öğrencilerin her birinin gerçekleştirmek istediği hayali var. Kimi elektronik aletlerin uzaktan kumanda edilmesi üzerine bir teknolojiyi tasarlamak için uğraşıyor, kimi bir nevi park sensörü görevi gören dedektçr tasarlıyor. Kiminin amacı insan yaşamını kolaylaştıracak bir robot geliştirmek, kimisinin ise milli ve yerli yazılımlar geliştirip vatanına milletine, yaşadığı şehre katkıda bulunmanın derdinde. Ama şu kesin hepsi birer cevher. Hatta merkezdeki bazı öğrenciler ulusal proje kalemlerinden destek almaya bile başlamışlar.

ŞEHRİN ÖNÜ GERÇEKTEN AÇIK
Dile kolay bu merkezde eğitime hak kazanan 152 öğrenci, Trabzon’da 50 bin öğrenci içerisinden seçiliyor. Öyle gelişigüzel de değil. Uzman ekiplerce belli süreçlerden geçirilirek merkeze kabulleri sağlanıyor. Her biri özel, her biri yetenekli, her biri adeta bir dünya. Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hızır Aktaş’ın da dediği gibi; Trabzon’umuzun eğitim bakımından önü çok açık. Bu merkezin şehre kazandırılmasında, ve bu amaçla kullanılmasında emeği olan herkese yürekten teşekkürler.

BAKANLIĞIN DA DİKKATİNİ ÇEKTİ
Trabzon İl Milli Eğitim Şube Müdürü ve Merkez Koordinatörü Mesut Kaş hocamız bu konuda oldukça heyecanlı. Merkezin ‘Kodlayap’ projesinin hem geçen yıl hem de bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dikkat çekici bulunarak Eğitim Teknolojisi Zirvesi’nde sunum hakkı elde ettiğini öğrenince bir kez daha yapılan işin, binanın, verilen eğitimin ve gösterilen özenin ne kadar değerli olduğunu anladık.

MÜTHİŞ MÜJDELER ÇOK YAKINDA
Merkezin henüz kesinleşmemiş ancak olgunlaşma aşamasında olan bir çok çalışması olduğu müjdesini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Hele bir tanesi var ki dünyada milyonlarca kullanıcısı olan bir marka şirketin Trabzon’da Milli Eğitim’in bu projesine dayanarak bir ofis açma niyetinin olduğunu da öğrendik. Şimdilik isim vermeyelim ancak sizler de duyunca çok şaşırıp, gurur duyacaksınızdır eminim ki.

GELECEK BU KENTTE YAZILIYOR
Sonuç olarak Trabzon Naci Orhan Bilgisayar Bilimleri ve Kodlama Eğitimi Merkezi’nde harika bir iş çıkartılıyor. “Gelecek yazılımda” diyen uzmanların fikirlerinden yola çıkarsak, “Geleceğin mimarları Trabzon’da yetişecek” demek abartı olmayacak. Çünkü iyi bir kodlama yapabiliyor, üretebiliyor olmak, hem yazılımsal dışabağımlılığın önüne geçmek hem de fikir ihracatının büyük getirilerinden faydalanan bir milli ekonomi anlamına da gelmektedir.  Merkezin ortaya çıkmasında hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan hayırsever iş adamı Naci Orhan Bey’i de cani yürekten tebrik ediyorum.

Hazırlayan: Ali Yahya ÖZTÜRK

Editör: Haber Merkezi