Trabzon Valiliği'nden Ayasofya’nın bahçesinin betonlaşmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Valiliğin açıklamasında ‘Beton’ diye tabir edilen yerlerin, ‘Doğal Taş’ olduğu ifade edilirken, “Ayasofya’nın bahçesinde “beton”dan yapıldığı iddia edilen yürüme yolları, doğal taş malzemeden yapılmakta olup bu malzeme dünyanın her yerindeki restorasyonlarda kullanılmaktadır.

Bununla birlikte Ayasofya çevresindeki yürüyüş yolları sadece 90 m2 lik bir metraj fazlasıyla yeniden düzenlenmektedir” ifadelerine yer verildi.

Valilik, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Restorasyonla Ayasofya Camii çevresindeki yeşil alanların yok edildiği iddiası ise doğru değildir. Ayasofya çevresindeki yeşil alanlar korunmakta olup proje sonundaki bitkilendirme çalışmasıyla gerçek görüntü ortaya çıkmış olacaktır.

Restorasyonla yapıda özgün cami kullanımı yeniden sağlanırken önceki dönem izlerini barındıran tüm detaylar azami dikkatle korunmaktadır.  Proje ve uygulaması Vakıflar Genel Müdürlüğünce alanının yetkin uzmanlarından oluşan danışma ve bilim kurullarının denetimi ve Trabzon Koruma Kurulunun onayı ile titizlikle sürdürülmektedir” 

Editör: Haber Merkezi