Güzergah tartışmaları ile gündem olan Trabzon-Erzincan demir yolu ile ilgili Ortahisar Platformu Başkanı Murat Zeki Solak açıklamalarda bulundu. Solak, iki şehir arasındaki kardeşlik bağının bu tip spekülatif yorum ve haberlerle zedelenmesine seyirci kalınmaması gerektiğini belirtti. Solak şunları dile getirdi: “İddialara göre Erzincan-Trabzon Demiryolu projesinin Rize’ye kaydırıldığı, tarihi İpekyolu’nun en önemli ayağı olan Trabzon’un demir yolundan mahrum kalacağı öne sürülmüştür. Açıklamamın başında özellikle buradan siyaset yapmaya çalışan isimleri uyarıyorum, geçmişte futbol ile iki şehir arasındaki kan bağını kardeşliğini zedelemeye çalışanlara çanak tutanlar bugün görüyorum ki aynı şeyi, iki ilimize de gelecek olan yatırımları yarıştırarak yapıyorlar. İki kardeş şehrin Rize ile Trabzon’un birbiri ile yarıştırılması, ilişkilerin zedelenmesi bu iki şehre de yarar değil zarar sağlar. Bu nedenle siyasiler konuşurken iki kez düşünerek konuşmalıdır.”

CAZİBEYİ ARTTIRIR
“Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, 2016 yılında Erzincan’da yaptığı konuşmada Trabzon-Erzincan Demiryolunu müjdelemiştir. Hatta, ‘Erzincan’ı Trabzon’a, oradan da Orta Asya ve Avrupa’ya bağlanacağız’ ifadelerini kullanmıştır. Sayın Yıldırım o dönem projenin tarihi ile ilgili de, ‘Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demir yolunu 2023’e kadar biz yapacağız’ demişti. Yine 2018 ve 2019 yıllarında da sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’da yaptığı konuşmalarda Trabzon-Gümüşhane-Erzincan Demiryolunu müjdelemiş ve hem şehrimizin hem de bölgemizin cazibesini arttıracağını ifade etmişti.”

KATMA DEĞER
“Bu konuşmalar bizleri o dönem olduğu gibi şimdi de şehrimize demiryolu geleceği için heyecanlandırmaya devam etmektedir. Şehrimize gelecek demiryolu, sadece Trabzon’a değil buradan Rize, Giresun ve diğer bölge illerimize de büyük katma değer sağlayacaktır. Bunun bilincinde olduğumuzdan dolayı şehrimize yaklaşık 100 yıldır demiryolunun gelmesini istemekteyiz. Trabzon ‘un Erzincan Demiryolu ile İpekyolu ticaret hattına bağlanması olmazsa olmaz bir meseledir” dedi.

YATIRIM ADASI BAĞLANMALI
“Uluslararası rekabetten dolayı Trabzon - Gümüşhane-Erzincan demir yolu çok önemli. Trabzon-Erzincan Demiryolu, bölgenin sadece iç pazara değil, uluslararası pazara da açılımını kolaylaştıracaktır. Unutulmamalıdır yapılacak olan demiryolu ile rekabet şartları, karayoluyla sağlanması mümkün olmuyor. Şehir jeopolitik konumu ve stratejik önemi ile yıllardır beklediği Trabzon-Gümüşhane-Erzincan Demiryolunu halkı ile birlikte hak etmiştir ve bu projeye inanmıştır. Arsin’de yapılması düşünülen Yatırım Adası Bölgesi ve Rize Lojistik Merkezine de Trabzon-Gümüşhane-Erzincan hattına yapılacak Demiryolu Projesi’nin bağlanması gerekmektedir. Ayrıca, Ortahisar Platformu’nun öncülüğünde gerçekleşen #TrabzonaDemiryolu başlığı da sosyal medyada gündem oldu.
 

Editör: Haber Merkezi