SONNOKTA ŞÜKRAN ATALAR - Trabzon’da gayrimenkulden sonra tarım arazileri de Arapların ilgi odağı oldu. 2644 sayılı Tapu Kanunu’nun değişik 35. Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırıldı. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin, Türkiye’de konut, iş yeri, arsa, tarla edinebilmesinin yolu açıldı. Kanundaki bu değişiklik üzerine de Trabzon’a tatil için gelen Araplar tarım arazisi satın almaya başladı.

BAŞVURULAR ÇOK FAZLA
Kanunda, yabancı uyruklu gerçek kişilerin, satın aldıkları tarla üzerinde geliştireceği projeyi iki yıl içinde Tarım İl Müdürlüğü onayına sunması zorunlu kılındı. Askeri yasak bölgeler dışındaki bölgelerde taşınmaz edinme hakkını elde eden Araplar da Trabzon’da tarım arazileri için adeta Tarım İl Müdürlüğü’nü başvuru yağmuruna tuttu. Yapılan başvurular neticesinde Trabzon Tarım İl Müdürlüğünce Arap uyruklu 3 kişinin tarım faaliyetine izin verildi.

FINDIK VE CEVİZ TARIMI
Arapların Trabzon’dan satın aldığı araziler üzerinde fındık ve ceviz üretimine yönelik projeler yaptıklarını kaydeden yetkililer, “Çok fazla başvuru alıyoruz. Ancak şimdiye dek 3 proje onayladık. Söz konusu projelerin takibini aksatmıyoruz. Satın alınan tarım arazisinde teknik ekibimizle birlikte yerinde periyodik izleme yapıp gerekli gelişme ve sonuç raporlarının hazırlanmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandılar.

Editör: Haber Merkezi