SONNOKTA SÖYLEŞİ - TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu’nun açıklamaları şöyle: Trabzon; gerek tarihî geçmişi gerekse kültürel zenginlikleri ile turizm, ulaşım, ticaret, üretim ve lojistik alanlarında İpek Yolu güzergâhı üzerinde Doğu Karadeniz Bölgesi’ni ve Türkiye’yi önemli bir durak noktası olarak temsil etmektedir. Aynı zamanda Doğu Karadeniz Bölgesi’nin cazibe merkezi de olan Trabzon; jeostratejik konumu, uluslararası havaalanı ve limanı ile bölgenin ticaret merkezi konumunu sürdürmektedir.

Bu çerçevede Trabzon; tarihî İpek Yolu ticaret yolunun yeniden canlandırılması, önemine vurgu yapılması, ticaret ve yatırım olanaklarının görüşülmesi, ticarî ve kültürel alanlarda iş birliğinin artırılması amacıyla 27-29 Kasım tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası İpek Yolu İş Adamları Zirvesine 4. kez ev sahipliği yapacak. Çin’in tarihî İpek Yolu’nu canlandırmak ve Pasifik Okyanusu’ndan Atlantik Okyanusu’na ticaret köprüsü kurmak adına “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi bölge için yeni fırsatlar doğurmuştur.

Tarihî İpek Yolu güzergâhında dünyanın en zengin doğalgaz rezervlerine ve petrol yataklarına sahip ülkeler de yer almakta, bu ülkeler ticaret ve yatırım alanlarında da oldukça cazip fırsatlar sunmaktadır. Bu tarihî ticaret yolu hinterlandı ve KEİ ülkeleri başta olmak üzere 40 ülkeden üst düzey yetkililer ve firma temsilcileri olarak tarihî İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması perspektifi kapsamında bir araya geliyoruz.

Düzenlenecek masa başı ikili iş görüşmeleri sayesinde bölgedeki firmalar ile ticaret yolu üzerinde bulunan ülke firmaları arasında ticarî temaslar kurulması sağlanacak, bu sayede ticarî ve kültürel iş birliklerinin kurulmasına katkıda bulunulacaktır. Bu sayede etkinliğin kısa ve uzun vadeli hedeflerine doğrudan katkı sağlanacaktır. Etkinliğimizi himayelerinde düzenlediğimiz Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a ve tüm bakanlıklara, etkinliği birlikte gerçekleştireceğimiz Trabzon Valiliğimize, Büyükşehir Belediyesine, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliğine ve destek sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz.

4. İPEK YOLU iŞ ADAMLARI ZİRVESİ’NE 40 ÜLKE KATILIYOR
27-29 Kasım tarihleri arasında Ramada Otel’de düzenlenecek 4. Uluslararası İpek Yolu İşadamları Zirvesi’ne 40 ülkeden bakanlar, bürokratlar ve işadamları katılacak, ikili iş görüşmeleri yapılacak. Zirvede yer alacak tarihî İpek Yolu güzergâhında da olan ülkeler şöyle: Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Makedonya, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovakya, Sri-Lanka, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan.

DIŞ TİCARETİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYORUZ
Günümüzde iç piyasadaki sıkışıklığı atlatmanın ve ayakta kalmanın en önemli yollarından biri de dışa açılmak. Ne üretiyorsanız üretin mutlaka dünya standardında, dünyadaki rakiplerinizden daha kaliteli üretmeli ve dünyaya pazarlamalısınız. Global dünyada artık mesafeler önemsiz hâle geldi. Dünyanın herhangi bir yerinde ürettiğimiz malı dünyanın diğer ucuna satabiliyorsunuz. E-ticaret gün geçtikte önem kazanıyor ve dünya ticaretindeki payı artıyor. Biz de Trabzon’daki iş adamlarımızın yeni ticaret ekosistemine uyum sağlaması adına önemli eğitim programları düzenliyoruz. Sık sık eticaret eğitimleri veriyoruz. Amacımız ihracatı artırmak, daha fazla ihracatçı firma kurdurmaktır. Firmalarımızın daha verimli bir çalışma ile hedef ülkeleri belirlemesi, hedef ülkelerle ihracatını artırmasının yanında istihdam odaklı çalışmalar da yürütüyoruz.

İlki geçtiğimiz günlerde sona eren Dış Ticaret İstihbarat Uzmanı Eğitim Programı başlattık. Burada iki hedefimiz var. İlki istihdama katkıda bulunmaktır. İkincisi ise gençlerimizin dış ticaret uzmanı olarak bölgedeki firmalarımıza katkı sağlamasıdır. Artık malınızı en karlı biçimde en kısa sürede nereye satacağınız çok önemli. Çin ve ABD’nin önümüzdeki yıllarda 20 bin dış ticaret istihbarat elemanını çalıştırmaya başlayacağını biliyoruz. Biz de geleceği görerek firmalarımızın dünya ticaretinde daha iyi yer alması adına bu eğitimleri başlattık. İlk grupta 20 kursiyerimiz sertifika aldı. Kursiyerlerimiz dış ticaret, pazarlama, stratejik yönetim, dış ticaret istihbarat ve dış ticaret istihbarat simülasyonu başlıklarıyla toplam 114 saatlik eğitim aldı. Ayrıca İngilizce yazışma dili eğitimi de verildi.

STRATEJİK PLANIMIZIN EN ÖNEMLİ PARÇASI
TTSO olarak stratejik planımızda Trabzon’u Türkiye’nin önemli ortak ve ileri teknoloji üretim merkezlerinden biri hâline getirmek var. Hükûmetimizin Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda ilerliyoruz. Bu anlamda iki önemli proje yürütüyoruz. Biri Yatırım Adası, diğeri de İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi.

Yatırım Adası Endüstri Bölgesi ile yenilikçi ve sürdürülebilir yatırımlar ile katma değerli ürün ve hizmet üreten, bölgenin ve Türkiye’nin uluslararası rekabetine katkı sağlayan bir merkez oluşturmayı amaçladık.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bu fikri sunmamızın ardından kendilerinin talimatlarıyla süreç başladı. 1 Temmuz 2017 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kanunla yatırım yapılacak alan için herhangi bir engel kalmamıştır. 24 Ağustos 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi alanı 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu gereğince ilan edilmiştir.

AMAÇ YABANCI YATIRIMCI ÇEKMEK
Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi için gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda bölgenin AR-GE ve inovasyon odaklı, katma değer yaratan, ileri teknoloji içeren ürün/hizmet üretmeye ve geliştirmeye yönelik, büyük ölçekli ve stratejik doğrudan yabancı yatırımları çeken, bölgeden yapılan ihracatı artıran bir merkez olması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda yerli ve yabancı birçok firma ve büyükelçilik ile görüşmelerimiz oldu ve devam ediyor. Trabzon Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Arsin Belediyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının yer aldığı Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi 24 Mayıs 2019 tarihinde kuruldu ve ilk genel kurul toplantısı 28 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin Etüt ve Proje İşleri İhalesi 17 Eylül 2019’da gerçekleştirildi.

Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin toplam yatırım alanı 2 milyon 771 bin 313 metrekaredir. Toplam altyapı yatırımı 75 milyon dolar olarak hesaplanan bölgede 1 milyar 250 milyon dolarlık özel sektör yatırımı yapılması planlanmaktadır. Tamamlandığında 14 bin kişinin istihdam edileceği bölgenin 11 milyar dolarlık katma değer üreteceği ve 8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağı öngörülmektedir.

GELECEĞİN SEKTÖRLERİ YER ALACAK
Yatırım Adası’nda yer alacak sektörleri de geleceğin sektörlerini düşünerek seçtik. Dünya genelinde yaşanan gelişmeler, teknolojinin gelişmesi, 4. endüstri devrimi, ulusal stratejilerle uyum ve ilgili alanlardaki dış ticaret verileri göz önüne alınarak Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesinde gıda teknolojisi, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve sağlık teknolojisi, savunma sistemleri, güvenlik teknolojisi, uzay ve havacılık, bilişim teknolojisi, telekomünikasyon, elektronik ve otomasyon, otomotiv teknolojileri alanlarında yatırımların yer almasına karar verildi.

TEŞEKKÜR EDERİZ
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere projeye katkılarından dolayı Eski Bakan Faruk Özlü, Bakanlar Süleyman Soylu, Berat Albayrak, Mustafa Varank’a teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulu başkanımız Sayın Valimizi de verdiği destekler nedeniyle kutluyorum.

İNŞAAT HIZLA DEVAM EDİYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) katkılarıyla yapılan Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi’nin inşaatı da hızla devam ediyor.

Trabzon Teknokent sınırları içinde TTSO’ya tahsis edilen 11 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen ve yaklaşık 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi’nde silikon dış cephe giydirme, mantolama ve izolasyon, elektrik ve mekanik tesisat ve iç sıva çalışmaları devam ediyor.

Merkez, yeni ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine ve ticarîleştirilmesine yönelik alt yapıya sahip olacak. Merkezde eğitim birimleri, kuluçka merkezi ve AR-GE laboratuvarları, katmanlı üretim teknolojileri, 3 boyutlu tarama teknolojileri, Sanal ve artırılmış gerçeklik, toz metalürji, biyoteknoloji laboratuvarları ve sanal gerçeklik birimleri yer alacak.

Biyoteknoloji merkezine de büyük önem veriyoruz. Bütün dünya artık biyoteknoloji üzerinde ilaç geliştirilmesi ile ilgili uzun sürecin kısaltılması konusunda çalışmalar yapıyor. Türkiye’de özellikle ilaç konusunda atılan adımlar yavaş. Yüzde 90’ı dışarıdan geliyor. Bunun bilinci ile çeşitli çalışmalar ön plana çıkmaya başladı. Berat Albayrak Bakanımızın gündeme getirdiği bu konu da gerçekten ülkenin kısa zamanda çözülmesi gereken konuları kapsamına girdi.

Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi’nin inşaatını 2020 yılı ortalarında bitirmeyi planladık.

EĞİTİM VE TASARIM MERKEZİYLE SEKTÖRÜN HİZMETİNDEYİZ
Trabzon Teknokent içinde faaliyet gösteren TTSO Eğitim ve Tasarım Merkezi’ni 2010 yılında açtık. Bu merkezde mühendislik eğitimi, hızlı prototipleme hizmetleri, tersine mühendislik hizmetleri, bilgisayarlı tasarım ve analiz hizmetleri, fikrî mülkiyet hakları hizmetleri, bilimsel AR-GE çalışmaları, proje hazırlama ve şirketleşme hizmetleri gibi birçok alanda faaliyette bulunuyoruz, firmalara ve mühendislere destek veriyoruz.

Editör: Haber Merkezi