SONNOKTA RÖPORTAJ: 31 Mart yerel seçimlerinin ardından bir ayı aşkın süre geçti. Halkın görev verdiği belediye başkanları çalışmalarına başladı. Trabzon’un en genç belediye başkanı olarak Yomra’da ipi göğüsleyen Mustafa Bıyık tüm dikkatleri üzerine çekti. Merak edilenleri sorduğumuz Bıyık, gazetemize özel açıklamalarda bulundu:

31 Mart seçimlerinde önemli bir başarıya imza attınız. Bu hususta neler söyleyeceksiniz?
Seçim geride kaldı. Bizleri bu göreve layık gören Yomra halkına, Trabzon’un ve Türkiye’nin her bir köşesinden manevi desteğini eksik etmeyen herkese şükranlarımı sunuyorum. Ben bir şahıstan ibaretim. Başarı, bana oy versin ya da vermesin tüm Yomralılarındır. Başarı, dik duranların başarısıdır.

Başkan Bıyık, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Ali Yahya Öztürk’e konuştu

HALKA HAKSIZLIK YAPANI BELEDİYEDE BARINDIRMAM
Seçim sürecinde ‘Yomra’ya huzur getireceğiz, adaletle yöneteceğiz’ dediniz. Bunu sağladınız mı?
Yomra’da projelerimizi planlamaya hızlı bir şekilde başladık. En büyük projemi gerçekleştirdim. Dediğiniz gibi ‘Yomra’ya huzur getireceğim’ vaadiyle yola çıktım. ‘Adaletle yöneteceğiz’ diyerek oy istedim. Yomra’da bu huzurun tesis edildiği kanaatindeyim. Belediyede ilk işim tüm birimlere herkese adil davranılması için talimat vermek oldu. Yomra Belediyesi’nde kimseye ayrıcalık tanınmayacak. Bu belediye Yomralılarındır. Onlara hizmet için vardır. Milletin vergisi ile çalışıp, millete adaletsizlik yapan bir belediye yönetimi de çalışanı da olamaz. Yomra insanı bir devlet kurumu olan Yomra Belediyesi’nde hakkı olan muameleyi görecek. Aksi şekilde davrananı belediyede barındırmam.

Geçen günlerde bir beyanatınızda yatırımları Yomra’ya davet ettiniz?
Tüm yatırımcıları Yomra’ya davet ediyorum. Ben bir belediye başkanı olarak 24 saat onların emrindeyim. Hukuk kuralları çerçevesinde, milletin malına göz dikmemiş tüm yatırımcılara elimden geldiğince yardımcı olacağım. Nereli ve kim olursa olsun eşit davranacağım. Yeter ki tek amaçları adil bir ticaret olsun. Yomralılara istihdam sağlayacak imkânlar sunsunlar, yatırım yapacakları bölgeyi güzelleştirsinler yeter. Ben ne istersem Yomra ve Yomralılar için isterim.

RUHSATSIZ İNŞAATLARI MüHüRLEYECEĞiM
Yomra ilçe merkezindeki kaçak inşaatları mühürleyerek durduracağınızı açıkladınız. İlçe merkezinde ruhsatsız, kaçak inşaatlar olması çok acı bir durum değil mi?

Kesinlikle öyle. İlçe merkezinde inşaat ruhsatı bile olmayan koca koca inşaatları var. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Yomra’da site yapmak isteyen, apartman yapmak isteyen kim varsa başımızın üstünde yeri var. Projesini yapacak, kanunlar ve kuralların emrettiği şekilde ruhsatını alacak, sorumluluklarını yerine getirecek ve inşaatını yapacak. Bunun başka bir yolu ve yöntemi yoktur. Yomra ilçe merkezinde ne kadar kaçak, ruhsatsız inşaat varsa hepsini mühürleyerek durduracağım. Yomra kimsenin çiftliği değil. Herkes kanunlara göre hareket etmek zorundadır.

Anladığımız kadarı ile Yomra’da çözüm bekleyen çok sorun var
Maalesef sorunlar hep ertelenmiş, böyle olunca da birikmiş. İlçemizde birçok eksiğimiz var. Görevi devraldığım günden itibaren insanlar ziyaretimize geliyor. Herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu ziyaretlerden fırsat buldukça sahaya inip tespitler yapmaya çalışıyorum. Belediyenin idari ve sahadaki eksikliklerini tespit için çalışıyorum. Yomra Belediyesi’nin acilen kurumsallaşması lazım, bunu sağlayacağız. Sahada sorunlar çok. Yomra halkından az bir zaman istiyorum. Önce tespitleri yapalım, sıralamayı iyi yapalım ve sonra kalıcı çözümler getirelim. En acil çözmemiz gereken sorunlardan birisi şu yaz sezonunda esnaflarımızı rahatlatmamız lazım. Trafik sıkışıklığı esnaflarımızı iş yapamaz hale getiriyor. Geçici otopark alnını oluşturuyoruz. Yol kenarlarındaki araç yoğunluğunu kaldıracağız. 15 gündür temizlik seferberliği başlattık. Kaşüstü Mahallesi’nde itibaren tüm caddeler yıkanacak ve ara sokaklarda dahi yıkanmamış yer kalmayacak. Bu şekilde küçük dokunuşlarla ilçemizi rahatlatacağız.

Yomra Belediyesi’nin mali durumu nasıl?
Kasasında nakit parası olmayan, borcu olan bir belediyeyiz. Ancak bu durumu toparlayacağız. Ciddi bir tasarruf planımız var. Bunu yapınca hizmet için önemli bir kaynak sağlamış olacağız. İyi bir planlama ile seçim sonrasındaki bir ayda sadece akaryakıttan 100 bin TL tasarruf sağladık. Kaynak belediyenin kendi içinde, kaynak Yomra’da. Bu kaynakları halkın hizmetine sunacağız. Şimdi dün ile bugünü kıyaslamaya, geçmişe takılıp kalmaya gerek yok. Yomralılara hizmet için ciddi bir planlama süreci başlatmış bulunuyoruz.

Seçim öncesinde kişilere değil, topluma hizmet vereceğinizi söylemiştiniz. Bu konuda kararlı mısınız?
Benim en büyük amacım toplumsal hizmettir. Belediyeler birkaç kişiye değil, tüm halka hizmet için vardır. Bu yolları sokakları yapalım, şehir alanlar oluşturalım, ilçemizi güzelleştirelim, herkes bu güzelliklerden faydalansın istiyorum. Bireysel hizmetten kaçınmalıyız. Bu konuda özel talebimdir ki kendi arazisinde şahsına ev yeri açacak olan ve bunu karşılayabilecek maddi durumu bulunan bana gelmese sevinirim. Ben ‘hayır’ derken utanıyorum… Yomra halkı için sürprizlerim olacak. Ancak biraz zaman istiyorum. Makine ve araç parkımız çökmüş durumda. En yeni aracımız maalesef cenaze arabası. Bu da lazım elbette. İlçemize kazandıranlara teşekkür ediyorum. İş makinelerimiz ve araçlarımız en yenisi 6-7 yaşında ve kötü durumdalar. Bağışlarla bu araç parkımızı Yomra’ya en iyi hizmeti verecek şekilde yenileyeceğiz. Biz halkımıza hizmeti kendi araç parkımızla yapacak duruma geleceğiz. Zor durumda kalmadıkça dışarıdan iş makinesi kiralamak istemiyorum… Yomralı hemşehrilerime buradan seslenmek istiyorum: Seçim bitti, artık hizmet zamanıdır. Yomralılardan, Yomra sakinlerden ricamdır, benim hakkımda duydukları her şeyi bana sorsunlar. Ben her gün buradayım. Şehir efsanelerinin oluşmasına izin vermesinler. Her şeye ama her şeye açık yüreklilikle cevap veriyorum, vereceğim. Seçimden önce söz verdiğim gibi şeffaf olmak benim prensibimdir. Asla alışılmış belediye başkanı olmayacağım.

KiRADA OTURUYORUM
Göreve başlayınca mal varlığınızı açıkladınız mı?

Tabii ki açıkladım. Gerçi açıklayacak da bir şeyim yok. Halkımız tarafından Yomra Belediye Başkanlığı’na seçilince çalıştığım şirketten ayrıldım. Ayrılırken şirketten kullandığım aracı tazminatım karşılığında satın aldım. Bir arabam var. Kirada oturuyorum. Demirciler Mahallesi’nde de bir evimiz var. Yomralılardan istirhamımdır. Bunu not alsınlar. Beş yıl sonra bir fark görürlerse anlasınlar ki yolsuzluk yapmışımdır. Benim dünya malında gözüm yok. Burada seçimden önce mahalle sakinlerine Kaşüstü’de oturacağıma söz vermiştim. Kaşüstü’de evimi tuttum.Nasip olursa Ramazan’dan sonra taşınacağım.

Yomra Deresi ile ilgili ciddi şikâyetler var
Yomra Deresi berrak akacak. Ordaki sanayi işletmeleri benim bir şey dememe gerek kalmadan gereğini yapacaklardır. Onlara güveniyorum. Yomra sahili o çöp yığınından kurtulacak. Yomra çevreci bir ilçe olacak. Bu ilçe bize atalarımızda emanettir. Yomra sahili Trabzon’un en güzel sahili olacaktır.

BELEDİYE MECLİSİ HALKA AÇIK OLACAK
Yomra Belediye Meclisi’nde muhalefet grubu çoğunlukta. Bu durum bir handikap oluşturur mu?

Yomra için alınacak hayırlı kararlara kim neden karşı çıksın ki? Yomra’yı, belediyemizi zora düşürecek karar almak isteyen olursa Yomra halkı bunu görür. Yomra Belediye Meclisi’ndeki herkes vatan millet sevdalısıdır. Ben istişare ile 5 yıl boyunca hep birlikte çok güzel işlere imza atacağımızı düşünüyorum. Hiç kimse Yomra’nın aleyhine çaba göstererek, ilçemize ihanet edecek değildir. Ben ne yaparsam halk için yapacağım. Rant için bir iş yaparsam Yomra Belediye Meclisi’ndeki her iki partiden bulunan tüm üyeler yakama yapışmazlarsa hakkımı helal etmem. Yomra için yapacağımız çalışmalarda karşımda duran olursa, bizi engellemek isteyen olursa yine hakkımı helal etmem. Bu arada ifade etmek istiyorum ki, belediye meclisi toplantılarımızı halka açık yapacağız. Ayrıca sosyal medyada da yayımlayacağız. Seçtiği, oluşturduğu mecliste nelerin konuşulduğunu, hangi kararların alındığını bilmek Yomra halkının hakkıdır.

BELEDİYE ÇALIŞANININ KİME OY VERDİĞİ DEĞİL İŞİNİ NASIL YAPTIĞI ÖNEMLİDİR
Görevi devraldıktan sonra işçi çıkardınız mı?

Çalışan arkadaşlarımızın tümü ile devam ediyorum. Benim için 1 Nisan’dan sonraki performansları önemlidir. Partizanlığa değil liyakata önem vereceğiz. İşini iyi yapan, vatandaşa hizmet eden benim için en değerli personeldir. Kime oy verdiğinin hiçbir önemi yoktur. Belediyeden mutsuz ayrılan bir vatandaş olursa onu mutsuz eden personelden bunun hesabını sorarım. Herkes elini vicdanına koyacak. 80 yaşında Ahmet amcam emekli maaşı ile emlak vergisi ödeyecek, onun vergisi ile maaş alan belediye çalışanı o amcama hizmeti eksik yapar, yan gelir yatarsa gereğini ağır biçimde yaparım. Bizim görevimiz Yomralıya efendi olmak değil hizmetkar olmaktır.

Sayın Başkan bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Yomra halkına neler söylemek istersiniz?
Tekrar tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum. Bize güvensiler ve bizi takip etsinler. Onlar için elimizden geleni yapacağız. Bu milletin 1 kuruşunu yemem, kimseye de yedirmem. Bu milletin malı bana emanettir ve sonuna kadar koruyacağım. Arada sırada hatalarımız da olacaktır. Bizleri hoş görsünler. Ben onların başkanı değil kardeşiyim. Kapım da açık telefonum da. Dertleri derdim, sevinçleri mutluluğumdur. Biz birlikte Yomra’yız.

Editör: Haber Merkezi