SONNOKTA ÖZEL HABER - Dünya fındık üretiminin yüzde 80’nini karşılayan Türkiye, en önemli fındık ihracatçı ülke konumunda. Öyle ki üreticiden her yıl ortalama 7-10 TL arası fiyattan alınan fındık ihracatından geçen yıl 2 milyar dolara yakın bir gelir elde edildi. İç fındığın kilogramı ise ortalama 6,14 dolardan ihraç edildi. Yani üreticisi fındığın cefasını çekti ihracatçı sefasını sürdü.

NE BEKLENİYOR?
Hal böyleyken bölgede 3 milyondan fazla nüfusu ilgilendiren fındıkta, beklenen taban fiyat bir türlü açıklanmadı. Ferrero bile tarihte ilk kez fiyat açıkladı, devletin kurumu TMO derin bir sessizliğe gömüldü. Tarım Bakanı Pakdemirli, “Üretici mağdur edilmeyecek”, TMO Müdürü Ahmet Güldal ise 10 gün önce “Açıklayacağız” dedi ama ne hikmetse fiyattan ses seda çıkmadı.

VEKİLLER NE İŞ YAPAR?
Koskoca Ağustos bitti, Eylül’ün ilk haftası da bitiyor ancak fındığı harmandan kaldıran üretici halen TMO’dan haber bekliyor. Tedirgin olan üreticiler, “Bu işte bir iş var. Ne bekleniyor anlamadık. Tekellerin insafına bırakılıyoruz. Resmen sahipsiz kaldık. Ne oy verdiğimiz siyasiler bir şey söylüyor ne de hükümet. Milletvekilleri şimdi değilse daha ne zaman konuşacak” diyor.

Editör: Haber Merkezi