Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan tarihi Vazelon Manastırı ilgi bekliyor. Maçka’nın Köprüyanı köyü sınırlarında bulunan Vazelon Manastırı, MS 270 yılında yamaca kayalarla inşa edildiği biliniyor. Yahya Peygamber'e adandığı bilinen manastırın eski kaynaklarda adı Zouvalon olmasına rağmen, daha sonra Vazelon adını almıştır.

Tarihi hakkında çok az bilginin günümüze ulaştığı ve adeta sırlar beşiği olan yapı en zengin manastır özelliği ile öne çıkan tarihi bir yapı. Bazı kaynaklarda Sümela Manastırı'nın inşasının Vazelon Manastırı'nın geliriyle yapıldığı söyleniyor.. Vazelon Manastırı, 4 kattan oluşmaktadır ve en üst kısmına inşa edilen kilisenin duvarlarının kuzey bölümünde günümüzde halâ Cennet, Cehennem ve Kıyamet Günü'nü gösteren freskler bulunmaktadır.

Sümela Manastırı’nın kapalı olduğu bu dönemde turizm açısından daha aktif kullanılması gerektiği değerlendirilen Vazelon Manastırı üzerlerine yazılan yazılar ve atılan kurşunlar nedeniyle büyük zarar gördü. Harabeye dönen manastırın restore edilerek turizme kazandırılması için hazırlanan restorasyon projesine 2020 yılında başlanacak. Fener Rum Patriği Bartholomeos, 2011 yılının Ağustos ayında Vazelon Manastırı'nı ziyaret edip mum yakıp dua etmişti.

Editör: Haber Merkezi