SONNOKTA ÖZEL HABER - Trabzonspor’da son kongrede başkan seçilen Ahmet Ağaoğlu yönetiminde asbaşkan olarak yer alan Hayrettin Hacısalihoğlu, hem Trabzonspor’un durumu hem de gündemle alakalı sonnokta’ya önemli açıklamalarda bulundu. Hemen her konuya değinen Hacısalihoğlu, “Hep doğruları yıkıp, yaptık. Biz doğruları değil yanlışları yıkacağız. Doğru da ve iyide istikrar sağlayacağız. Kötü de istikrar felaket getirir” dedi.

BORÇ GELİRİN 8 KATI
Trabzonspor’un mali durumu ile ilgili konuşan Hayrettin Hacısalihoğlu, “Kulübün borcu gelirlerin 7-8 katı. Bugüne kadar yaşanmamış mali külfet ortada. Bunu örtmeden, saklamadan, Trabzonspor sevdalılarının işin gerçeğini bilmelerini arzu ediyoruz. Sağlıklı bir araştırma yapıp kamuoyu ile paylaşma yoluna gittik. Bunu da uyguluyoruz. Bu kadar mali külfeti 1-3 ayda 3 yılda kapatmak çok zor.Uzun vadeye borçları yapılandırarak harcamaları azaltmak, ikincisi kaynak bulmak. Geri dönüşümsüz kaynak bulmak için zamana ihtiyaç var. Önce dönüşümü sağlamak lazım. Borçları yapılandırıp düzenleyerek nefes almayı, uzun vadede de asgariye indirmeyi yani dönüştürülebilir hale getirmek istiyoruz. Bununla da birlikte başta başkanımız olmak üzere çalışmalarımızı yapıyoruz. Geçmişte eski başkan Mehmet Ali Yılmaz’ın borçları kendi cebinden karşıladığı dönem vardı. Artık bu dönemler geçti. Kaldı ki bu borcu da kimse cebinden ödeyecek durumda değil. Trabzonspor taraftarlarının da buna destek verip sabır göstermeleri gerekir. Şuanki durum bu” dedi.

DOĞRULARI YIKIP YAPMAYA ÇALIŞTILAR
Hacısalihoğlu özetle şunları söyledi: 2008 de göreve geldiğimizde 38 Milyon TL borç vardı. O günde 38 Milyon TL çok büyük ve ürkütücüydü. Bir planlama yapıldı. O zaman Barcelona modeli olan borçlanarak büyüme modelini uyguladık. Taraftarı darıltmadan küstürmeden hem de başarı yakalayarak borcu azaltmak konusunda bir modele gittik. Planlama bana göre uydu, doğru işledi ve 3 yıl içinde kazanılan 3 kupa, birisi çalındı verilmedi. 100 Milyon TL ödül alındı ve kasa 20 Milyon TL karlı duruma geldi. Ondan sonra ne olduysa kendi gibi değil de İstanbul takımları gibi uygulamaya gitti. Kadrosunu tutamayan, sürekli değiştiren, lüzumsuz harcamalar yapan bir kulüp haline geldi. 1-2 yılda 0 borç 175 Milyon TL’ye çıktı. Bu 175 Milyon TL rakamı ile ‘kulüp battı, bu borç nasıl ödenecek? derken, bir kongre yapıldı. Ve gelen yönetim, hem sportif, hem sosyal hem de ekonomik yönden kötü bir yönetim sergiledi. Ve borç 550 Milyon TL seviyelerine geldi. Sonuçta hem başarı elde edilemedi hem de taraftar huzursuz oldu ve yeni bir yönetim göreve geldi. Borçların fazlalığından yakınırken, yeni borçlanmalar, yeni lüzumsuz bilinçsiz transferlerle borç son olarak 970 Milyon TL’ye geldi.

TAŞ ÜZERİNE TAŞ KOYMUYOR
Ve son olarak da benim de içinde bulunduğum Başkan Ahmet Ağaoğlu’nun yönetimi geldi. Toplumu yanıltma, kandırmak ve popülist söylemler olmayacak. Kulübün durumunu ve gerçekleri ,yapılacak veya yapılamayacak işleri anlatacağız. Trabzonspor’un bugünkü borcu bir proje ile, bir kaynakla çözümlenmeyecek kadar büyük. 5-10 tane iyi proje üretip, bunların da taraftarın sahiplenmesini sağlamak gerekiyor. İyi uygulamak gerekiyor. Her alanda birliktelik kulübü güçlü kılacaktır. Trabzonspor’un en büyük yanlışı taş üstüne taş koymuyor. Sürekli gelen yönetimler olan ne varsa yıkıp üzerine yenisini yapmaya çalışıyor. Trabzonspor’u seviyorsak fedakarlık da yapıp, uğraş da vermeliyiz. Ama bunları yaparken de temkinli ve bilgili olmak zorundayız. Doğruları yıkıp yapmaya çalıştılar. Yanlışları yıkıp yapmak gerekir. Ama doğruları da muhafaza edeceksin.

BELKİ DE İLKİ YAŞADIK
Teknik Direktör Rıza Çalımbay’ın görevden ayrılması hakkında da konuşan Hacısalihoğlu, “Rıza hoca gönderilmedi. Rıza hocanın sözleşmesi bitti. Devam etmeyeceğimizi başka planlarımızın olduğunu kendisine söyledik. O da çalışmayacağını söyledi ve ayrılık yaşandı. Belki de uzun süredir ilk defa Trabzonspor’da bir hoca görevini tamamlayarak, sözleşmesi dolarak, kendisine plaket verilerek bir ayrıldı. Bu belki de ilktir. Belki de çok az emsalleri olan hadiselerden birisidir”dedi.

KARAMAN DOĞRU KARAR
Ünal Karaman’ı göreve getirerek doğru bir hamle yaptıklarına inandıklarını söyleyen Hacısalioğlu, Bugünkü durumda ve şartlarda uygun bir teknik adam olduğu, Trabzonspor duygularını yoğun taşıdığı, burada birçok başarıda ortak olduğunu biliyoruz. Ve göreve davet edildi. O da seve seve boş mukaveleye imza atarak göreve başladı. Ve biz de bu hareketinden sonra ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gördük ve kendisinden gurur duyduk. Daha sonraki aşamada teknik kadroyu yapılandırdı. Oyuncu ve kadro yapılanmasını da Genel Koordinatör Özkan Sümer ile çalışmalarını yapıyorlar. Yönetim de bunu onaylarsa hayata geçiyor. Zaten burada alt kat üst kat, dost komşu ahbap ilişkisi içerisindeyiz. Toplantı yaptınız mı diye soruyorlar. Aynı binanın içerisinde 5 metre mesafede olan insanlarız. 40 senedir de birbirimizi yakın tanırız. Oturup konuşup karar veririz. Büyük hadiselerde de yönetimin ve başkanın fikrini almak gerekiyor. Bende bu işi organize eden birisiyim burada” ifadelerini kullandı.

ÜCRET YAPILANDIRMASI ŞART
Trabzonspor’da yıllık ücretlerin yapılandırılmasının şart olduğunu da ifade eden Hacısalihoğlu “Dövizdeki artışlardan sonra oyuncularda indirime gidilmesi hasıl oldu. maliyeti yüksek olan oyuncularla acilen görüşülmesi gerekiyor. Kadrodaki oyuncularla yani kalacak olan oyuncularla bir değerlendirme yapılması mecburi hale geldi. Çok az kazanan ücret alan oyuncularda artırıma gidilecek. Fazla alanlarda da indirime gidilmesi gerekiyor. Bunlarla ilgili olumlu sonuç alınır alınmaz zaman gösterecek. Ben bunu büyük oranda sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Henüz görüşemedik. Ama iyi niyetli oyuncuların olduğunu biliyoruz. Şuanda tatile gittiler. Geldiklerinde sezon başlayana kadar olan süreçte hepsi ile tek tek görüşüp karar verilecek. Bir de şu var; Artık futbol değişti. Forma aşkı, takım aşkı bunlar mazide kaldı. Artık iş şuraya geldi. Futbolcu aldığı paradan memnunsa oynuyor” dedi.

KAMP ERZURUM DA OLACAKTI AMA…
Trabzonspor’un yeni sezon hazırlık kampının Slovenya’da olacağını da söyleyen Hacısalihoğlu, “Erzurum’da çalışma şartları uygun değildi. Konaklama olarak iyi bir yer ama tesisler ve çalışma ortamı bakımından uygun bulunmadı. Bu nedenle iki kampı da yurt dışında yapmayı uygun gördük. 2 kamp birleşti. Aslında bir yerde hazırlık çalışmaları ve hazırlık maçlarının oynanacağı bölgenin merkezinde olacak. Slovenya’da kampımızı yapacağız” diye konuştu.

GİDECEK VE KALACAKLARA GÖRE YÖN VERECEĞİZ
Kadroda ihtiyaçlarını belirleyeceklerini de söyleyen Hacısalihoğlu, “Gidecek ve kalacak olan oyunculara göre de ihtiyaçlar belirlenecek. Yönetime rapor sunulacak. Maliyetleri bakılacak. Ona göre de uygulama yapacağız. Bütçemiz dahilinde. Herkes şunu bilsin asla yüksek maliyetli transfer yapmayacağız. Prensibimiz bu. Ama öyle bir ihtiyaç olursa da onu bilemem. Ama karar bu. Trabzonspor ihtiyacı olan bölgelere uygun olanları almaya çalışacaktır. Ekonomimize göre en uygun olanını alacağız yani” dedi.

BU YIL Kİ HEDEFİMİZ BİR KADRO OLUŞTURMAK
Trabzonspor’un sezon sonundaki hedefini de anlatan Hacısalihoğlu, “İngiltere’de bir takımın başarısı kadro değerinin artması ile ölçülüyor. Tabi ki şampiyon olan takımın, 2 veya 3. olan takımın kadro değeri artar. Ama bizde sadece şampiyonluk başarı kabul ediliyor. Bizdeki başarının şu olması lazım. Bizim bu yılki hedefimiz. Bir kadro oluşturmak. Bir yapılanma içerisine gitmek. Bu oluşacak kadro ile de eksiklerini tamamlayarak en üst sıralarda yer almaya gayret etmektir. En üst sıranın da sınırı yok. Bizim gönlümüzde yatan tabi ki en üst sıra yani şampiyonluk. Ama bu seneki hedefimizde kadro oluşumunu sağlamak. Bu anlamda 5-6 tane mevkilerinde tartışılmaz ve vazgeçilmez oyuncusu olan bir Trabzonspor oluşturabilirse bana göre başarılı olmuş olacaktır. Yeri 2, 3, 6 olur fark etmez. 2. olursunuz ama bu dediğim tarzda yani kadroda vazgeçilmez oyuncu olmaz o zaman başarısız sayılır. Ama daha geri sıralarda olursun taraftarın gurur duyduğu heyecanlandığı bir kadron olur. Bu da başarı sayılır” dedi.

TÜZÜK ESKİYE GÖRE YAPILMIŞTI
“Bizim tüzükle ilgili çalışmamız olmadı. Geçmişte tüzüğün sıkıntıları yaşamış kişiler ve uzman kişiler yani dernekler kanunu bilen kişiler. Yasal durumu bilen kişiler sanırsam 10-12 kişi bu tüzüğü oluşturdu. Ben inanın bu yoğunluktan tüzüğe bakıp okumadım. Ama şunu biliyorum bugünkü tüzük geçmişte yapıldığı için ve sadece kulüp sevgisi iyi niyete dayalı olarak düzenlendiği için. Bugüne uymuyor ve bugünün ihtiyaçlarını karşılamıyordu yeni bir tüzük yapıldı. Bu yönetimden sonra gelen yönetimleri ilgilendiren bir tüzük olduğu için bu herkesin tüzüğü olacaktır. Tüzükte çok fazla madde olduğu için tek tek okumak yorum yapmak yerine 3 gün 3 gece, 10 gün 10 gece sürer.”

ARALIK’TA KONGRE OLACAK
Trabzonspor’un Aralık ayında seçimli kongreye gideceğini de söyleyen Hacısalihoğlu, “Aralıkta kongre olacak. Trabzonspor’un şu yoldan asla vazgeçmemesi gerekiyor. Tüzük, yasa ne diyorsa onu uygulaması lazım. Bu tüzüğe göre Aralık ayında kongre olması lazım diyor. Çeşitli hukuksuzluklarla bu tarihi ileri geri almaya gerek yok. Bu Trabzonspor’a hep zarar vermiştir. Trabzonspor’un yasal olmayan işlere tenezzül etmemesi gerekiyor. Ben öyle düşünüyorum. Benim babam savcıydı. Biz hukukçu bir aileden geliyoruz. Asla hukuksuz bir iş yapmamaya özen gösteriyoruz. Trabzonspor sevenlerinin de tümüne yakını da böyle düşündüğüne inanıyorum.

BASKETBOLA KARIŞMIYORUZ
“Basket Trabzonspor ile isim benzerliği ve isim bağı olan bir başka kulüp. Yönetimi, idaresi bütçesi başka. Şimdi mesela şunu duyuyorum. Trabzonspor basketbol takımı İstanbul’da bir başka üniversiteye kulübü satıyor. Buna bizim engel olma şansımız var mı yok. O zaman onunla ilgili bir konu olduğu veya soru sorulduğu zaman da, diyorum. Ofspor ile, Celil Hekimoğlu’nun yeni takımı Trabzon futbol ile sorun. Basketbol ile ilgili bilgim yok” dedi.

ABDULKADİR VE YUSUF KONUSU
"Yusuf ve Abdulkadir kalır gider diye bir şey yok. Abdulkadir ve Yusuf için de geçerli. Biz şuan kalır diyoruz ama çılgın bir kulüp çıktı. 100 Milyon paund verdi. Şimdi kalır mı gider mi? Ama Yusuf ve Abdulkadir’in konumları Trabzonspor’u aşmış bir durumda. Trabzonspor’un şu kötü gidişatında bir umut ve guru olmuş. Taraftarda bir beklenti oluşturmuş. Bunları verdim deyip vermek yöneticinin ve yönetimin hakkı değil. Camiaya mal olmuş bir konu. Camianın duyguları düşünceleri doğrultusunda değerlendirmek lazım. Trabzonspor Yusuf ve Abdulkadir ile yeni yapılanma döneminin baş mimarları olarak birlikte yürümeye çalışacak.”

Editör: Haber Merkezi