SONNOKTA ÖZER ÇALIK - Sezona inişli çıkışlı bir grafik çizerek başlayan Trabzonspor'u teknik direktör gözüyle Hüsnü Özkara, okuyucularımız için değerlendirdi. Özkara, Karadeniz ekibinin eksisi ve artılarını söylerken Ünal Karaman ve öğrencilerine tavsiyelerde bulundu. Ligde geride kalan 5 haftada 2 galibiyet 2 mağlubiyet 1 beraberlikle 7 puan toplayan Trabzonspor için Özkara, "Bu 5 haftada iç sahada farklı dış sahada farklı bir Trabzonspor izledik" dedi.

Trabzonspor'un iç sahada seyircisinin desteğiyle ve Şenol Güneş Spor Kompleksi'ndeki atmosferiyle rakibi ezen, baskı yapan ve çok coşkulu oynadığını söyleyen Bordo-Mavili takımın efsane oyuncusu deneyimli teknik adam Özkara, "Trabzonspor geride kalan maçlarda attığı 9 golün 7'sini içerideki Galatasaray ve Sivasspor maçlarında kaydetti. Deplasmandaki oyun ise maalesef Trabzon'dakinin tamamen tersi" ifadelerini kullandı.

Oyun anlayışına ters
Özkara, "Dış sahada motivasyon ve yardımlaşma az. Takım coşkusu eksik bir Trabzonspor izledik. Bu durum Trabzonspor'un futbol anlayışına ters. Ünal hocanın oynatmak istediği futbola da uymayan bir oyun anlayışı ortaya çıktı. Deplasmanda orta sahada teknik kapasitesi yüksek oyuncular var ama topu rakipten almada büyük sıkıntı yaşadı Trabzonspor" dedi.

Futbol aklı
Deneyimli teknik adam, Trabzonspor'un bloklar arasında takım boyunu uzun tuttuğunu belirterek, "Bunu daha kısa tutmaları gerekiyor. Takım boyu uzayınca orta sahanın fizik gücü 60'dan 70'den sonra düşüyor. Özellikle orta sahada Yusuf ve Sosa futbol akıllarıyla ofansif anlamda güzel işler yapılıyor ama defansif anlamda bütün yük Onazi'nin sırtında. Nijeryalı oyuncu rakipten çok top alıyor ama maalesef oyuna sokmada büyük sıkıntı var. Ünal hoca burada bir görev tanımı yaparak Onazi'ye topu kesmeyi Sosa'ya da kullanmayı söylemiş olmalı. Ünal hocanın futbol tekniği ve futbol aklıyla oyunun pozitif anlamda kurgusunu Sosa'nın üzerinden yaptığını gördük" dedi.

Onazi ve Sosa'yı iyi kullanmalı
Onazi'nin topla çok buluştuğunu ancak çok top kaybı yaptığını belirten Özkara, "Bu kayıpların mutlaka önlenmesi gerekiyor. Rakipten çok top alan oyuncu bu kadar çok top kayıp yapınca ofansa çıkacak takım bu kez rakibin peşine koşuyor. İleri uçtaki oyuncuların rakip arkalarına her koşu yaptığı pozisyonda Sosa'dan gelecek çok etkili toplarla neticeye gittiğini Bordo-Mavililer'in oynadığı iç saha maçlarında gördük. Maalesef deplasmanda boş alan olmasına rağmen herkes topu ayağına bekliyor. İlerideki hareketsizlik pas atacak oyuncuları da olumsuz yönde etkiliyor ve kaybedilen topları kazanmak için büyük efor harcanıyor. Trabzonspor kaybedilen topları kısa sürede geri kazanmak için uğraşmalı" ifadelerini kullandı.

Kadro şanssızlığı
Ünal Karaman'ın özellikle savunma anlamında ilk 5 haftada büyük talihsizlikler yaşadığını belirten Özkara, "Her teknik adam ideal bir kadro kurup bununla devam etmek ister. Ama Karaman, sakatlıklardan dolayı aynı mevkide özellikle stoperde aynı iki oyuncuyu üst üste üç maç oynatamadı. Hosseini sakatladı. Tuoure sakatlandı. Mustafa sakatlandı. Hepsi şanssızlığıydı Ünal hocanın. Bu sorun giderilirse her şey yoluna girer" dedi.

Duran toplar baş ağrıtır
Trabzonspor'un ilk 5 haftada yediği gollere bakıldığında duran top zaafının ön plana çıktığını kaydeden Özkara, "Trabzonspor'un en büyük zaafları ofansta ve defansta duran toplar oldu. Defansif anlamda teknik adamlar üç şey üzerinde çalışır 'adam markajı, alan markajı ve kısmı alan ve adam markajını birlikte yaparlar.' Ama gördük ki Ankaragücü maçının son dakikalarında Başakşehir maçında ve son olarak Alanya karşısında yenilen goller adam alan paylaşımından kaynaklandı. Ofansif anlamda da kazanılan duran toplarda rakibe çok etkileyici üstünlük sağlanamadı. Burada savunma oyuncularına da büyük görev düşüyor. Onların da ölü toplarda etkili olması gerek" ifadelerini kullandı.

Ünal Karaman fark yarattı
Özkara, Ünal Karaman'ın takım üzerinde önemli etkileri olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Ünal hocanın takıma çok olumlu etki yaptığını ben dışarıdan görüyorum. Antrenmanları izlediğim zaman futbolcuların vücut dili ve mimikleriyle takımda birliktelik sağlanmış. Bunun da iç sahada çok etkili yansıdığını sonuçlardan görüyoruz. Ancak dediğim gibi bu durum dışarıdaki maçlara da yansıtmalı. Ünal hocanın bu birlikteliğinin ilerleyen haftalarda Trabzonspor'a daha çok faydası olacağını düşünüyorum. Şuan vücut dilleriyle geçen yıllardaki Trabzonspor'a baktığımız zaman arada çok büyük fark var. Bu da Ünal hocanın katkılarındandır."

Burak Yılmaz işine dönmeli
Trabzonspor'da golcü oyuncu Burak Yılmaz ile ilgili değerlendirmede de bulunan Özkara, "Burak yılmaz, hem Trabzonspor hem de Türk futbolu için çok önemli bir isim. Sezon başında şanssız bir sakatlık geçirip takımdan ayrı kaldı. Sivasspor maçında sakatlığı geçmeden oynadı keşke oynamasaydı. Çünkü yeniden sakatlandı. Şuan sahanın içindeki teknik konularda Burak'a çok ihtiyaç var ama ekonomik konuların bir daha gündemi meşgul etmemesi gerek. Bunun sahaya olumsuz yansıdığını düşünüyorum. Takımdaki birlikteliği de olumsuz yönde etkiler. Burak Yılmaz her zaman Trabzonspor'a katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Öz evlatlara sahip çıkılsın
"Trabzonspor yeniden yapılanmada içerdeki performansını dışarıya taşırsa bu sene çok başarılı olacağını düşünüyorum" diyen Hüsnü Özkara, "Bununla birlikte genç oyunculara da daha fazla şans gelecektir. Özellikle Batuhan ve Abdülkadir Parmak'ın zaman içinde bu takımda ilk 11'de oynayacaklarına inanıyorum. İkisiyle de çalışmış biri olarak bu iki arkadaştan Trabzonspor çok daha iyi verim alacaktır. Ayrıca seyircimizin de kendi öv evlatlarımıza sahip çıkması lazım. Biz hepimiz böyle yetiştik. Sahada tüm tribün üstümüze gelmedi. Bu oyuncular da etten kemikten sinirden yapıldı" şeklinde ifadeler kullandı.  

Temel kurallar önemli
"Futbolda iki kere iki dört etmiyor" diyen Özkara, "Eğer siz futbolun temel kurallarını iyi yaparsanız Galatasaray maçındaki gibi ilk 30 dakikada 3-0 yaparsınız. Ancak bu temel kuralları 'hücumda çoğalma, rakibe baskı, alan daraltma, pres yapma, şut atma kanatları iyi kullanma taktımın boyunu kısaltma gibi' bunları eksik yaparsanız Alanya'daki görüntü ortaya çıkar. Bu yenilgi nedeniyle elbette ki oyuncuların morali bozulacak ama hepsi biran önce kendini toparlayıp önündeki maça bakmak zorundadır ki bu hafta rakip ligin çıkış yapan ekiplerinden Göztepe. Ama ben inanıyorum ki iç saha atmosferiyle Trabzonspor bu maçta sorun yaşamaz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi