Spor Toto Süper Lig’de geride kalan 8 maçta 13 puan toplayıp 5.sırada kendine yer edinen ve özellikle son iki maçta oynadığı futbolla gelecek adına umut veren Trabzonspor’u gazetemiz yazarı ve Bordo-Mavili takımın efsane futbolcusu Hüsnü Özkara değerlendirdi. Özkara, çarpıcı tespitlerde bulunurken Trabzonspor’un bu yıla damga vurabileceğinin altını çizdi.

MÜCADELE ÇOK İYİ
Özkara, Trabzonspor’un son iki maçını güzel futboluyla 6 puanla geçip milli maç arasına moralli ve umutlu girdiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Özellikle son iki maçta oynanan oyun, oyuncuların kazanma arzuları, coşkuları, maçı kazanmak için verdikleri mücadele ve saha içi yardımlaşmaları taraflı tarafsız her kesimin takdirini kazandı.

SİSTEME ALIŞTILAR
Takımlarda maçlar ilerledikçe, maç kondisyonunun artmasıyla birlikte oynama alışkanlıkları ezbere hale gelir ve teknik direktörün sistemine alışıp uygulamak için belli bir süreç gerektirmektedir. Sistemler sahaya çıkarkenki şablon şekillerdir. Önemli olan ofansta ve defansta rakipten en az bir fazla olabilmektir.”

OMURGA ÖNEMLİ
Sistemlerin sistemlere karşı avantajları ve dezavantajları olduğunu kaydeden Özkara, “Aslolan enine ve boyuna alan daraltarak oyuncuların birbirine yakın oynayarak dezavantajları avantaja çevirmektir” diyerek “Takımlarda önemli olan omurgayı iyi kurmaktır” vurgusunu yaptı. Özkara, şöyle devam etti; “Onur’dan başlayıp Hosseini, Toure, Onazi, Sosa, Burak ve Rodallega ile biten omurga hangi takımda var? Gerçekten çok güzel ve birbirlerini tamamlayan oyunculardan oluşan bir omurga. Omurganın sağını ve solunu ofansa ve defansa yardım edecek oyuncularla tamamlamak da önemli. Abdülkadir Ömür, Pereira sağdan Amiri ve Novak soldan destek vererek çift santraforlara her iki kanattan gol pasları vermek ve onları gol pozisyonuna sokmalı. Özellikle son maçta atılan gol ders niteliğindedir. Sağbekin ortalayıp solbekin gol atması hangi sisteme uyar? O gol ofansta nasıl çoğalılır dersine örnektir. Bu derslik gol atıldığında takımın arka tarafı öylesine dizayn edilmiştir ki gol olmasaydı bile dönen topu alacak oyuncularımız rakip yarı alandaydılar. Ofanstan dönen topları kazanmak çok önemlidir. Kazanılan her top yeni bir atak başlangıcı olduğu gibi kazanılamaması halinde rakip oyuncunun bir uzun pas atması tüm takımın 70-80 metre geriye koşması demektir. Ayrıca sonradan oyuna giren oyuncuların oyuna mutlaka katkı sağlaması gerekiyor. Kulübede zengin oyuncular var ve oyuna girenler yorulan arkadaşlarına destek vermeliler.”

YUSUF YAZICI TOPARLANMALI
Özkara, son haftalarda performans düşüklüğü yaşayan ve A Milli takımda da kadroya giremeyen Yusuf Yazıcı için de değerlendirme yaparak şöyle konuştu: “Yusuf’un yanı sıra Abdülkadir Ömür, Abdülkadir Parmak, Batuhan ve Hüseyin Trabzonspor’un ve Türk futbolunun geleceği olan oyunculardır. Bu oyuncular içinden özellikle Yusuf ve Abdülkadar Ömür ön plana çıkıyor. Forma şansı bu oyuncular buluyor. Oynadıkları futbolla birçok Avrupa takımının transfer listesine girdiler. A Milli takıma kadar yükseldiler. Yusuf’un son haftalarda gerek fiziksel gerek zihinsel performans düşüklüğü gözlenmekte. Onun gibi değerli bir oyuncu kendini bir an önce toparlayıp formayı ilk aldığı günkü inancı, hırsı ve azmini yakalamalı. Yusuf’un bunu yakalayacağına inanıyorum. Ayrıca Ünal hocanın son haftalarda Batuhan’ı oyuna sürmesi dikkatimi çekti. Anladığım şu ki yavaş yavaş Trabzonlu oyuncu sayısı da takımda artacaktır.”

ŞAMPİYONLUKTAN BAHSETMEK YANLIŞ
Özkara, bordo-mavili camiada son iki maçta alınan sonuçlardan sonra beklentilerin artması üzerine de uyarılarda bulunarak şöyle konuştu: “Trabzonspor her zaman bu yarışın içinde olmuştur, olmalıdırda. Ama şuan oynadığı futbolla herkese umut veriyor ve herkes hedefini yüksek tutuyor. Şuan herkes büyük resme bakıyor. Şampiyonluktan bahsetmek çok yanlış olur. Olaya haftalık bakılmalı. Önümüzdeki her maçı nasıl ve hangi oyuncularla alırız bunun değerlendirmesini en iyi Ünal hoca yapar. Çünkü 7-24 futbolcularla yaşayan o. Biz hep önümüzdeki maça bakıp bu maçı alırsak, yarın geleceğimiz yer herkesi şaşırtabilir. Şampiyonluktan bahsedersek yarın ilk kötü sonuçta seyircinin sabırsız olduğunu bildiğimizden dolayı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Seyircimizin sabırlı olması ve kenetlenmenin devam etmesi halinde başarının geleceğine inanıyorum. Bu takıma ilk olumsuz sonuçta da yine destek vermemiz lazım. Çünkü futbolda her şey var.”

3-5 MAÇLIK SERİDE HERŞEY OLABİLİR
Özkara, Trabzonspor’un farkını dikine, çabuk ve tempolu oynayarak son iki maçta gösterdiğini ifade ederek, “Bu oyuna devam edilirse üç puanlık sistemde 3-5 maçlık bir seri yakalandığında her an her şey olabilir. Oyuncular güvenli ortam ararlar. Yönetim, teknik heyet ve oyuncu gurubu bu güveni sağlamış gözüküyor. Müthiş bir güven var takımda. O nedenden dolayı Trabzonspor bu yıla damgasını vuracaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi