SONNOKTA ÖZER ÇALIK - Trabzonspor Kulübü Eski Mali Saymanı Orhan İlarslan, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu. Muharrem Usta yönetiminde yer alan ancak gördüğü yanlışlar yüzünden görevinden istifa eden İlarslan, uzun süren sessizliğini bozarken Usta’yı eleştirdi. Trabzon siyasetinin ve sporun etkili isimlerinden olan İlarslan, Bordo-Mavili kulüp için kurtuluş reçetesi de sunarken taraftarların artık kulübün gerçekleriyle yüzleşmesi ve buna göre beklenti içinde olmaları gerektiğini savundu.

Muharrem Usta için ‘en büyük yanlışlarımdan biridir’ diyen İlarslan, Trabzonspor’un şuanki duruma gelmesinde siyasetin büyük rolünün olduğunu ancak yine de kulübün siyasete muhtaç olduğunu kaydetti. Ersun Yanal tercihine o zaman da karşı durduğunu ama başkanın kendi kararıyla Yanal’ın göreve geldiğini belirten Eski Mali Sayman, kulübün kurtuluşu için eski başkan yardımcısı Nevzat Aydın ve onun gibi ekonomisi güçlü ve bilgili bir kaç kişinin yönetime girmesi tavsiyesinde de bulundu.

YÖNETİMİNE GİRMEZDİM
İşte İlarslan’dan çarpıcı açıklamalar; Muharrem Usta’yı bana yönetici olmayı teklif ettiği zaman tanıdım. Ondan önce kendisi hakkında hiç bir bilgiye sahip değildim. Bazı arkadaşlar onla ilgili bir takım şeyler söyledi. Şunu net olarak söyleyeyim. Kişiliğiyle ilgili kendisini daha önce tanısaydım yönetimine asla girmezdim. Seçilmeden önce de kendisine ‘ben sana oy vermem’ diyen bir insanım. Bunu sebebini bana sorduğu zaman, o dönem Celil Hekimoğlu’nun yanında olduğumu söyledim. Çünkü Hekimoğlu hem Trabzon’da yaşıyor hem de uzun süre başkan adaylığı için çalışmalar yapıyordu.

ŞARTLAR ÖYLE GELİŞTİ
Kendisi de bana İbrahim Hacıosmanoğlu yönetim kurulu seçim kararı almadan başkan adaylığıyla ilgili bir açıklama yapmayı etik görmediğini söyledi. Bu bana mantıklı geldi. Hacıosmanoğlu ve ekibi genel kurul kararı aldıktan sonra çok sevdiğim bir arkadaşımın tavsiyesiyle Gençağa Meriç ile birlikte yanıma gelerek ‘seni yönetimimde görmek istiyorum’ dedi. Celil Hekimoğlu’na daha yakındım ama Trabzonspor’un o günkü koşullarını da göz önüne alarak, hem kendi iş hayatıyla hem de çok üzücü ama gerçeği söyleyelim Türkiye’de birçok şey gibi futbolda siyasetin emrine girdiği için Usta’dan taraf olmayı doğru buldum. Usta siyasete daha yakın isimdi.

GÖNLÜM RAZI OLMAZ
Trabzonspor’un son dönemde Katarlı bir iş adamına satılacağı yönündeki iddialara yanıt veren İlarslan, “Baktığımız zaman futbolun beşiği İngiltere veya Fransa’da birçok kulüp yabancılara satılmış. Buna rağmen Trabzonspor’un sırf 1 milyar borç için kulübü satmasına gönlüm razı olmaz. Bu kulübün düzgün yönetilmeye ihtiyacı var. Burası futbolcu tarlası, geninde futbolcu yetiştirmek var. Trabzonspor’un satılmasından ziyade 5 yada 6 sene 7’inciliği tercih ederim. Trabzonspor’un kurtuluşu için kuruşunun hesabı yapılmalı. Başka hiç bir şansı yok. Pahalı transferler yapılmayacak. Taraftar bunu anlamalı. Ekonomik tablo ortada. Öncelik bunu düzeltmek olmalı. Trabzonspor bugün sahada 8 tane yabancıyla oynadığı zaman zul duyuyorum” dedi.

KULÜBE ZARAR VERİYORLAR
Bordo-Mavili takımın golcü oyuncusu Burak Yılmaz’ın son oynanan Bursaspor maçında yaptığı davranışı tasvip etmediğini de belirten İlarslan, “Çok iyi bir golcü olabilir. Ama çok da ucuza oynamıyor. Ünal hoca doğrusuyla yanlışıyla Burak’ı 11’e nasıl koyduysa dışarı da alabilir. Oyuncunun hiç bir şekilde tepki gösterme gibi hakkı yoktur. Trabzonspor’un hocası istediğini yapar. Belki Ünal Karaman Burak’ı ve Rodallega’yı oyundan alırken taktik hatası yapmıştır. O ayrı bir konu. Ama oyuncu dışarı çıkarken el-kol hareketi yapamaz” değerlendirmesinde bulundu.

LİDER LAZIM
Ahmet Ağaoğlu’nun Aralık’ta yapılacak olan genel kurulda yeniden aday olup olmamasıyla ilgili de konuşan İlarslan, “Ben başka bir aday çıkar mı bilmiyorum. Ama Sadri Şener sonra çıkan adayların siyaset tarafından sahaya sürüldüğünü düşünüyorum. Trabzonspor’u ekonomik anlamda sürükleyecek bir lider lazım. Trabzonspor’u doğru dürüst yapılandırma anlamında çok akıllı insanlara ihtiyaç var. Eş, dost, akraba işiyle bu işler olmaz. Trabzonspor’un 1 milyarı ödeyecek gücü yok çünkü. Ağaoğlu devam edebilir ama dediğim gibi Nevzat Aydın ve onun gibi 5-6 isim mutlaka yönetimde olmalıdır.

MUHARREM USTA 5 AY BAŞKANLIK YAPTI.!
Göreve geldiğimizde şunu hepimiz biliyorduk ki; Futbolcusuna para veremeyen bir kulüp ve serbest kalma aşamasına gelen oyuncular vardı. 4-5 ay yaptığımız yönetim kurulu toplantılarında da Usta o günkü ş a r t l a r d a Trabzonspor’un borçlarının yıllık faizlerinin 50 milyon TL olduğunu, bunları Trabzonspor’un kaldıramayacağını ve tasarruf yapmamız gerektiğini söylüyordu. Bunlar bana inandırıcı geldi. Hakikaten o ilk 4-5 ay Trabzonspor’a başkanlık yaptı Muharrem Usta. Futbolculara feda yaptırma anlamında olsun nakit para akışını sağlamak açısından olsun iyi çalıştı. O günlerde o ve bir kaç arkadaş Nevzat Aydın, Önder Bülbüloğlu, Mehmet Yiğit Alp ve Gençağa Meriç gibi isimler Trabzonspor’a 20-30 milyon TL kaynak aktardılar. Çok iyi niyetli yaklaşımlar yaptılar. Ama ondan sonra ne olduysa birden her şey tersine döndü.

EN KARANLIK DÖNEMLER
Muharrem Usta için tek adamlık söylemleri hakkında kendisine fazla hata bulmuyorum. Trabzonspor’da dışarıdan kulüp başkanları olmalıdır, olabilir ama Trabzonspor’u Trabzon’daki kulüp başkanları ve asbaşkanları yönetir. Dönemin Asbaşkanı Ahmet Çubukçu’ydu. Kendisi bu konuda iyi niyetli olabilir ama çok ayaklarının üzerinde duramadı bence. Kendisine de söyledim bunu. “Trabzon’da 10 tane yöneticiyiz sen ayaklarının üstüne basarsan sıkıntı olmaz” dedim. Çünkü bu kulübün başkanı Trabzon’da duran asbaşkanıdır. Trabzonspor’un bence en karanlık dönemleri bizim de içinde bulunduğumuz Muharrem Usta ve bir önceki İbrahim Hacıosmanoğlu dönemleridir.

KENDİNİ DEĞİL KULÜBÜ DÜŞÜNMELİ
Trabzonspor’da mevcut yönetimin Muharrem Usta için başlattığı hukuk mücadelesiyle ilgili de görüşlerini belirten İlarslan, şu ifadeleri kullandı: Trabzonspor’da yöneticilik yapabilecek insanlar, kendi işlerini nasıl yönetiyorsa kendi parasını nasıl kolluyorsa kulüpte de aynısı yapmalı. Kendini değil kulübü düşünmeli. Onun dışında Trabzonspor’un kurtarma şansı yoktur. Trabzonspor’da kurumsallaşma hala oluşmamış. O hüviyete kavuşulmamış. Kurumsallaşma olmadığı zaman sıkıntı çözülmez. Personel gideri bizim zamanımızda yıllık 19 milyon TL’ydi. Böyle bir rakam olamaz.

ONU TANIDIKTAN SONRA DURMADIM
Biz de bağımsız deneticilere kulübü kontrol ettirdik. Ama sonuçları nedir ayrıldığım için bilmiyorum. Trabzonspor’a gelecek başkanlar böyle hoyratça harcama yapmamalı. Tüzüğe yeni koyulan maddeyi bu yönden olumlu buluyorum. Bu normalde devlet politikası olmalı. Benim de içinde olduğum yönetim kurulu dahil İbrahim Hacıosmanoğlu ve Muharrem Usta’nın Trabzonspor’un başkanlığına yakışmadığını düşünüyorum. Keşke Muharrem Usta ile yola çıkmasaydım diyorum. Onu tanıdıktan sonra zaten yönetimde de durmadım.

TRABZONSPOR SiYASETE TESLİM OLDU
Bana göre Trabzonspor’un hem ekonomik hem de sportif olarak şuan ki duruma gelmesinde siyasetin büyük rolü var. Her gelen yönetim siyasete güvendi. Trabzon büyüktür, “Trabzonspor’a Ankara’ya gidenler kim olursa olsun yardım eder” dendi. Buna istinaden hesapsız kitapsız harcamalar yapıldı. Eskiden Trabzonspor ile beraber belli noktalara gelmek için insanlar vizyon kazanırdı. Bakanlar çıkardı, milletvekilleri çıkardı. Ama şimdi Trabzonspor siyasete muhtaç konumda. Sayın bakanlarımız Süleyman Soylu ve Berat Albayrak beyfendiler belli zamanlarda katkı yapmasalar Trabzonspor daha fazla dip yapardı. Kısacası Trabzonspor siyasete teslim oldu. Yoksa şuan bile bütün gelirler temlikli. Bu kulüp nasıl yaşıyor diye düşünüldü mü? Bu kulüp başka nasıl kredi çekebilir ki?

NEVZAT AYDIN MUTLAKA OLMALI
Trabzonspor’da genel kurul Aralık ayında yapılacak ve yeni bir yönetim üç yıllığına göreve gelecek. Bence bu genel kurulda Nevzat Aydın’ın isminin yeni yönetimde mutlaka yer alması lazım. Belki Trabzon insanı onu pek tanımıyor veya kabullenmeyebilir. Ama ben kısa sürede çalıştığım için onun gibi insanlar lazım diyorum. Bu insan kaybedilmemeli. Onu Trabzon insanı aykırı görebilir ama şuna inanıyorum ki hepimizden çok Trabzonsporlu. Hem ekonomisi hem bilgisiyle başkan düzeyinde bir kimliktir. Yönetime o ve onun 5-6 kişi alınmalıdır. Trabzonspor’u böyle belli bir süre finanse edecek kişiler yönetimde olursa kulüp nefes alabilir. Nevzat Aydın’ın ne yapıp edilip Aralık’ta yeni yönetime alınmasını isterim.

Ersun Yanal, ‘Mourinho gelse bir şey yapamaz’ demiş
Ersun Yanal’ın üçüncü kez Trabzonspor’un başına gelmesinin hata olduğunu baştan söylemiştik. Trabzon’daki birçok arkadaşımız dahil, İstanbul’da başkan yardımcısı Nevzat Aydın’ın ofisinde yaptığımız toplantıda onun gelmesini istemiyorduk. 10 kişi toplantı yaptık. Başkan dahil üç kişi gelmesini istiyordu. Biz Hami Mandıralı’yı göreve getirmeden önce Tolunay Kafkas ile görüşmüştük. Tolunay o zaman Kayserispor’u çalıştırıyordu. O ‘başkana söz verdim gelmem mümkün değil’ demiş. Sonra başkan Ersun ile konuşmuş o da kabul etmemiş. Hatta Ersun Yanal, “Trabzonspor’a şuan Mourinho’yu da getirsen bir şey yapamaz. Ama seneye iyi bir takım yaparız o zaman gelirim” demiş. Ve onun dediği gibi oldu. Hami ile sezonu geçirdik. Sonra Yanal geldi. Bana göre başkan Ersun Yanal’a teslim oldu. İstikrar elde edeceğiz diye teslim oldu.

Neden istifa ettim?
B enim istifamın nedeni şuydu. Ben mali saymandım. Bütün girenden çıkandan haberim olmalı. Bir takım yapmaya kalktığım şeylerde baktım ki süreç yine aynı şekilde devam ediyor. Değişen bir şey olmayınca noter aracılığıyla mali saymanlıktan istifa ettim.

Editör: Haber Merkezi