Trabzon’un fethinin 15 Ağustos’taki 558. yıldönümü Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından kutlanmadı. Bizim konuyu önceden gündeme getirip yetkilileri uyarmamız da kâr etmedi. Neticede Fatih Sultan Mehmed’in aldığı Trabzon’un, “Fatih’in torunları” olmakla övünen AK Parti’nin Büyükşehir Belediyesi’nce fethinin kutlanmaması ironisi ortaya çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’ndan bununla alâkalı açıklama bekledik ancak aradan geçen zamana karşın herhangi bir cümle de sarf etmedi.

Vaziyet bu hâldeyken ortaya daha vahim bir iddia atıldı. Birkaç gün önce AK Parti Trabzon İl Başkanlığı’ndan bir isim bize ulaşarak Trabzon’un fethinin kutlanmamasının nedenini şöyle açıkladı: “Bundan haberleri yok. Olsaydı kutlama yaparlardı. Ekip komple değiştiği için hafıza silindi.”

Bu iddia oldukça ciddî ve dikkate alınması gereken bir ithamdır. Düşününüz, Trabzon gibi önem arz eden bir şehre hizmet vermesi beklenilen idarecilerin önceki belediye yönetiminin aldığı karardan haberleri yok ve dahası şehrin tarihini bilmiyorlar. Bunun tolere edilecek tarafı olmamasına rağmen başkanın ve ekibinin yeni olduğunu ve şehri yeterince tanımadıklarını varsayalım. Peki, Büyükşehir Belediye yönetiminden hiç mi kimse medyayı ve gündemi takip etmiyor, yerel basındaki köşe yazılarını önemli görüp okumuyor? Başkan Zorluoğlu’nun yoğun mesaisi gereği zamanı olmadığını düşünelim. Peki, Büyükşehir Belediyesi’nin Basın-Yayın ve Kültür-Turizm Daireleri sorumlularının da mı buna vakti yok? Oysa çok ilginç, 15 Ağustos’ta Trabzon’un fethi unutulup kutlanmadı ama aynı günün akşamı Trabzonspor’un Sparta Prag’la yapacağı maç unutulmayıp izlendi!

Eğer Trabzon’un fetih tarihinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi yönetimince bilinmediği iddiası doğruysa bu konu daha çok su kaldırır. Zira defaatle vurguladığımız üzere siyasetçilere ve idarecilere her şeyden önce tarih bilgisi ve tecrübesi gereklidir. İddiayı göz önünde tutarsak da bu noktada Başkan Zorluoğlu ve ekibi eksik kalmış gözükmektedir.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu ile Trabzon AK Parti İl Başkanlığı arasında Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevlendirmelerle ilgili atamalar nedeniyle aylardır devam eden çekişme bariz şekilde ortada. Bu çekişmenin mahiyeti ve sebepleri aslında şahsî anlamda bizi ilgilendirmiyor. Ancak şehrin başta tarihî ve sosyo-kültürel meseleleri olmak üzere her sorunuyla alâkadar olmak vazifemizdir. Var olan sorunları gündemde tutmaktan, çözümüne dair görüşlerimizi dile getirmekten ve yapılanları eğer hatalıysa eleştirmekten de asla çekinmeyeceğiz. Tıpkı şehrin gelişimine gerçek anlamda katkı sağlandığında idarecileri takdir edeceğimiz gibi.

Biz hâlâ Başkan Zorluoğlu’ndan konuyla ilgili açıklama bekliyoruz. Eğer açıklama yapmamaya devam ederse ortaya atılan iddialar gündemde yer bulmaya devam edecektir.