2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Romanya Parlamento Adaylığı engellenen SOYDAŞ Türk Derneği Temsilcisi Sabit Danış’ın başvurusunu haklı bularak Romanya’yı mahkum etti.

Haberi okuduğumda bu müthiş adamın bir Trabzonlu olduğu hiç aklıma gelmemişti.

Ve yıllar sonra İstanbul’da, bir arkadaşımı ziyaret ettiğim sırada tanıştım bu renkli ve cesur adamla.

Yüreğumun Orta Yeri adlı kitabımı ona imzalarken hikayesini de dinledim.

Birçok Trabzonlu gibi cesur bir ruhla başladı Sabit Danış’ın hikayesi de. Çocukluğunda ayrıldığı Trabzon’un Of ilçesindeki köyünden, babasının Zonguldak’taki maden işçiliği sırasında emeği ve alın terini gördü.

Emekçi bir babanın oğluydu; hep çalışmak ve ayakta durmak zorundaydı.

Her Trabzonlu gibi kaderine razı olup durmayacaktı. Yeni yerlerin ve yeni işlerin hayalini kurdu. Ticaret yapacaktı.

1989’da Romanya’da Çavuşesku devrildi. Almanya ve Avusturya’dan Türkiye’ye akaryakıt sektörü için malzemeler getirip satan Sabit Danış bu süreç içerisinde Romanya’da kalıyordu. Bir Karadeniz şehri olan

Köstence ona doğduğu memleketi Trabzon’u hatırlattığı için yakınlık duydu bu ülkeye.

Ve ticarete başladı bu ülkede.

Otel, restoran, inşaat ve medya gibi sektörlerde Köstence’nin en başarılı işadamı oldu çok çalışarak ve direnerek zaman içerisinde.

Replica isimli günlük Romence bir gazetenin de sahibi oldu.

2004 yılında Azınlıklar milletvekili olarak Romanya parlamentosuna bile seçildi. Seçildiği halde Romanya yasalarına göre parlamenter olamadı. 5 yıl Büyük Romanya Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini yaptı.

Türkiye’den Romanya’ya gelen devlet temsilcilerini en iyi şekilde karşılayan Romen Hükümeti’yle bir köprü sağlayan Sabit Danış.

Romanya’ya gelen bütün Türklerin başları sıkıştığında yanlarında olan ve her türlü sorunlarını çözen bir Fahri Türk Devlet Temsilcisi gibi olmuştu.

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD) olarak her yıl sarı Saltuk Baba Anma Şenlikleri’ni tertip ederek Türkiye ve başka ülkelerden 1000 den fazla misafiri ağırlıyor.

Kendi imkanlarıyla Romanya’da yaşayan Türk azınlığa yardımı da asla bırakmıyor. Kendisi büyük bir cami bile yaptırdı Köstence’de.

Romanya’nın en sevilen simalarından olan Sabit Danış, Romenlerin Türkleri çok sevmesinde büyük bir etkisi oldu.

İki yıl önce de Romanya Trabzonsporlular Derneği’ni kurdu.

Burayı Romanya’ya gelen Türklerin uğrak yeri yaptı. Dernekteki faaliyetleriyle birçok Romen sanatçıyı ve siyasetçiyi de Trabzonspor’la tanıştırdı. İçindeki Trabzonspor sevgisini hiç kaybetmeyen bu Trabzon uşağı memleketinin takımı için Romanya’nın dünyaca ünlü pan flüt sanatçısı George Zamfir’i Trabzon’a getirip ‘Haydee’yi çaldıracak. Şampiyonluk yolunda tabi ki.

İrlandalı yazar Stoker’in “Drakula” adlı ünlü vampir romanına esin kaynağı olan Eflak Prensi Vlad Tepes, 1456-1462 yıllarında hükümdarlık yaptı.

Romanya tarihinde “Ulusal Kahraman” diye nitelendirilen Vlad Tepes, cezalandırmak istediği esirleri kazığa oturtarak öldürdüğü için Türkler tarafından “Kazıklı Voyvoda” diye anılıyor.

Şimdi Dracula’ nın memleketinde insanların gönlüne taht kuran bu müthiş Trabzonlu intikamın en güzelini alıyor yaptığı bu müthiş işlerle.

İyi ki varsın Sabit Danış.

Trabzon uşağıyla gurur duyuyor.