Eğitim Bilişim Ağı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı ve son dönemde baştan aşağı yenilediği bir uzaktan eğitim platformudur. Bu platform, öğretmenler ve öğrenciler tarafından zaten kullanılmaktadır. TRT EBA TV ise virüs tedbirleri dolayısıyla uzaktan eğitim amacıyla açıldı. Milli Eğitim Bakanlığının müfredatını takip eden ders anlatım videolarının yayınlandığı ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç farklı kanaldan oluşmaktadır.

Çocuklarımız derslerini TRT EBA TV üzerinden takip edip, ders tekrarları konu eksikleri ve sorular içinse EBA'yı kullanmaları planlanmıştır. Sisteme bir yüklenme olmaması için EBA'yı hangi sınıfların hangi saat aralığında kullanması gerektiği ise ayrıca belirtilmiştir. Ancak özellikle TRT EBA TV şu haliyle içi boş çıkmıştır. Ders anlatımları tamamen yüzeysel olup hiçbir profesyonel destek alınmadığı aşikardır.

Okul çocuğun sadece eğitim aldığı, ders dinlediği, öğrendiği bir yer değildir. Çocuk okulda eğlenir, sosyalleşir, arkadaşlarıyla birlikte öğrenir, sistematik bir öğrenmenin içinde zamanını geçirir. Dolayısıyla bizim uzaktan eğitim ile çocuklarımıza bunların hepsini kusursuz bir şekilde verebilmemiz elbette ki mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığından beklentimiz iyi niyetle başlatılan bu projede zamanı geçiştirme değil de çocuklarımıza nitelik kazandıracak programların uygulanmasıdır.

Uzaktan eğitim, çocuklarımızın okuldan ayrı kaldıkları bu süreçte derslerden soğumasın, eğitimden kopmasın mantığında olmalıdır. Yarın okullar açıldığında büyük bir boşluk yaşamadan eğitime kaldığımız yerden devam etmemizi sağlamalıdır. Öğrencilerimizin yıl sonunda ulaşmasını beklediğimiz hedefler için gerekirse tatilden sonra hafta sonu ve yaz paketi de dahil olmak üzere her türlü telafi yapılacaktır.

Devletimiz, uzaktan eğitimin alt yapısı için tüm GSM operatörlerinden 8 GB ücretsiz internet imkanı sağlamış olması çok önemlidir. Herhangi bir sınav yapılmayacak olması yaşanabilecek bağlantı kopukluklarında haksızlıkların önüne geçmesini sağlamıştır. Ayrıca velilerimizin çocuklara daha fazla zaman ayıracağını varsayarsak eğitimin bu zor zamanda bile düzenli olabileceği kanaatindeyiz.

Türk milletinin geleceği olan çocuklarımızın yetiştirilmesi için her fırsatı değerlendirmeliyiz. Yapılacak işlerde yapmış olmak için değil de tüm imkanları seferber ederek yapabilmeliyiz. Ülkemizde yıllarca uzaktan eğitim yapan sayısız firmalar varken, en azından YÖK bu konuda yeterli alt yapıya sahipken; TRT EBA TV’nin amatörce faaliyete geçmesi kabul edilemez.

Bu tatil süreci çocuklarımızın çalış demeden çalışacakları, ödev yap demeden kağıda kaleme sarılacakları, oku demeden okuyacakları, öz sorumluluklarıyla tanışacakları bir süreç olabilir. Yeter ki bilimsel olarak zamanın nasıl ve hangi yöntemlerle değerlendirilmesi gerektiği ortaya koyulsun.

Milli Eğitim Bakanlığı üzerine düşen sorumluluğun farkında olduğunu düşünmekteyiz. TRT EBA TV konusunda profesyonel destek alınmalı, var olan tecrübelerden faydalanılmalıdır. Eğitimde hata yapma lüksümüzün olmadığı unutulmamalıdır.