Yürüyüş yolumun selam duraklarından biri olan Türkan Teyzey’e sağlıklı ömür dileğiyle.

Seksenli yaşlarda olduğunu tahmin ettiğim Türkan Teyze’yi aslında tanımıyorum, karşılaştığımda selam veriyorum ve onunla selamlaştığım günlerde kendimi daha mutlu hissediyorum.

Selamlaşma sohbeti “ Uşuğum köyün var mı köyün” sorusuna “evet var” cevabıyla başladı ve o çerçevede aktı gitti. Köyümün oluşuna “ne mutlu sana “ sözüyle hüzünlü bir tepki verirdi.

Belli ki Türkan teyze, bütün anneler gibi; toprağa, doğaya ve komşuya tutkundu ve Sanırım ki yıllardır bu güzelliklerden de uzaktı.

Son dönemlerde selamlaşma cümlelerimize; “ uşuğum sularda bir acılık var mı” sorusu da eklendi. Belliki bir pınardan kana kana tatlı su içmeyeli yıllar olmuştu.

Toprağın, köyün, komşunun özlemini selamına yükleyen Türkan Teyze, nerelere dikkat çekmek istiyor acaba? Bu ifadeler öyle sıradan mı diline dökülüyor?

Dikkat edilirse bu iletişim, hızla alanını daralttığımız toprak,su ve komşu üzerinden kuruluyor. Sanıyorum ki,Türkan Teyze’nin bu diyaloğu, kendi özlemlerinden daha çok, gelecek nesilleri dertlenmekle ilgiliydi.

Vay benim Türkan Teyzem, ömrüne ve düşüncene selam olsun.

HAKKI AMCA
Ovit zirvesi, ikibin beşyüz metreler, aksakallı HAKKI AMCA. Kelif adı verilen evinin kapısında konuk bekleyen yayla yürekli adam.

Farkettik ve selam verdik. Hakkı amca sanki günlerdir bizi bekliyordu, yüreğindeki heyecan, gözlerinde kucaklayıcı bir davete dönümüş, ışıl, ışıl bize bakıyor.

Bizi kelifinde ( yayla evi ) konuk etmeden bırakmayacağını çok kararlı bir şekilde ifade etti. Oysa kendisi ve hayat arkadaşı çok yaşlıydı. Bırakın konuk ağırlamayı ,kendi beslenmelerine nasıl yetebildiklerini anlamak bizim için imkansız gibiydi.

Hakkı Amca’ya göre biz O’nun veliniğmetiydik, on rızıkla gelmiştik ve konuğu olmayı kabul edersek dokuzunu bırakıp gidecektik. Dolayısıyla mutlaka muhlama yemeliydik.

Ovit’in zirvesinde ki bu konuk ağırlama ritüeli, ne yaş tanıyor ne de hastalık. Ağustosun kavurucu sıcağı, bu ulu çınarların gölgesiyle unutulmaz anlara dönüşüyordu artık.

Türkan Teyze ve Hakkı Amca, nesli tükenmekte olan iki güzel insan. Onlar Anadoludurlar, onlar bilgedirler.

Görüp anlayana...