Türkiye genelinde baktığınız zaman, istisnalar kaideyi bozmaz.
Bürokratlar kendi reklamlarını ve inisiyatifleri doğrultusunda devletin halktan topladığı paraları kendi egolarını tatmin ve reklamlarını yapmakta kullanmaktadırlar.
Dünyanın hiçbir yerinde öyle devlet bütçesinden, devletin oluşturduğu havuzdan kimse hevesi doğrultusunda kullanamaz.
Türkiye'ye bakıyorsunuz bürokratın biri çıkıyor, filan takım ya da filan birey birinci olursa ona bu kadar ayni ya da nakdî yardım yapılacak diye gazete ve televizyonlarda haberler çarşaf çarşaf verilmektedir.
Enteresandır hiç bir yetkili çıkıp da demiyor kimin parasını kime hangi hakla hibe ediyorsun?
Ülkemiz de asgari ücretle, hatta onun altında geliri olan kişilerin hatta bunlar ham vurup harman savuranlardan daha vatanına milletine dinine bağlı vatandaşlar bu savurganlığın neticesinde daha da mağdur duruma düşmektedirler.
Sosyal devletin en önemli görevlerinden biri halkına en iyi hayat şartlarını temin edip, kişileri ileri ülkelerdeki vatandaşlar gibi müreffeh bir şekilde hayatlarını idame edebilsinler diye çalışmaktadırlar.
Sosyal devletin bir başka önemli bir görevi de kişi başına düşen yıllık milli gelirin  eşit bir şekilde paylaşılması, olmazsa olmazlardandır.
Yukarıda bahsettiğim gibi, bir kuruluşun başında bulunan bürokrat kendi reklamını yapmak için profesyonel, amatör, ferdi ya da takım sporları hiç fark etmez.
Onlar için bir fark var oda şu; halkın ilgisini daha fazla hangisi çekiyorsa kendi ego tatmin etmek ve yüksek düzeyde reklamını yapabilmek için devletin imkanlarını kendisininmiş gibi dağıtmaya başlıyor.
Böyle bir sistem sosyal devletin hangi kalıbına sığıyor?
Dünyanın neresinde devletin imkanlarını bürokratın kendi inisiyatifi doğrultusunda harcamalarına bırakılmıştır.
Bendeniz 25 senesi yurt dışına giriş çıkış yapan kendime has bir araştırma yapan bir kişi olarak böyle bir şey bilmiyorum bilen varsa bizi aydınlatsın.
Hz. Muhammed(s.a.v) şöyle buyurmaktadır:
“Komşusu açken tok yatan bizden değildir.”
Atalarımızın da güzel veciz bir sözü vardır:
“Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.”