Herkes mesleğinde başarılı olabilir ama çok az insan mesleğine çalışkanlığının yanına değer katabilir. Bu yazımda sizlere mesleğinde sadece başarılı değil aynı zmanda ona kıymet de yükleyen eliöpülesi bir öğretmenden bahsetmek istiyorum.

Adı: Melahat

Soyadı: Türkün

Hizmet yılı: 42

Dile kolay, hiç aralıksız 42 yıl bir mesleği hakkını vere vere ihya etmek her beşerin harcı olmasa gerek. O öğretmenliğe başladığında Türkiye'nin nüfusu şimdiki hizmet yılı kadar yani 42 milyondu.

Adeta her milyon için bir yıl çalıştı.

Kocasından varlığına kattığı Türkün soyadını almadan evvel en az Türkün kadar Türk'ün hayat felsefesine sinmiş Doğru soyadını taşıyordu.

Andımızın başladığı "Türk'üm Doğruyum" hikayesi onun kimyası olmuş, ruhuna sinmiş gibi.

Melahat öğretmen 18 yaşında Ünye'nin bir köyünde mesleğe adımını atmış. Yaşları geçkin öğretmenlerden görevi kendisi gibi bir arkadaşıyla devraldıklarnın ilk günü o kadar gençlermiş ki öğrenciler dahil herkes okulda öğretmen arar olmuş.

Epey bir zaman sonra anlamışlar bu iki genç insanın yeni öğretmenleri olduklarını.

Öğretmene değer veren bir ucra köymüş ilk görev yerleri. Orada 11 yaşında evlendirilmiş Ömer isimli bir öğrencisinin büyümeden önce büyütülmüş muamelesi görmesinin yarattığı travmayı unutamadığını da diğer anlattıkarıyla birlikte paylaştı bizimle.

Kızını kendi okutmuş şimdi de torununu okutuyor. Çok disiplinli, prensip sahibi bir eğitimci olduğunu biliyoruz da torun sevgisinin ne denli bir sevgi olduğunu yadsıyamayacağımızdan bu ilkelilik torun Yağızalp Yazgan'a ne kadar uygulanır onu da torun sahipleri iyi bilir.

Aslında Melahat öğretmen emeklilik dilekçesini geçen yıl çoktan vermişti. Çalan bir telefon kararını gözden geçirmesine vesile oldu. Arayan torunu Yazgan'dı. "Anneanne babamın tayini Trabzon'a çıktı, senin öğrencin olmaya geliyorum. Sakın ayrılma" demesi aldığı kararı yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Vali yardımcısı eniştesi Trabzon'a gelince onun payına da torununu okutma talihi düştü.

Hayat, müşahit olduğumuz üzre kendi gergefini dokumaya devam ediyor.

Çok iyi bir Türkçeyle ve genç sesiyle telefonla konuştuk zat-ı alileriyle. Ömrü boyunca vatan ve bayrak sevgisi ile yaşamış, Atatürk ilkelerini ülküsü bilmiş ve de bu doğrultuda bir öğretmenlik serüveni yaşamış, halen de yaşayan bir tarihtir Melahat öğretmen.

Kendisiyle temas kurmamı sağlayan İsmet Mollamehmetoğlu'na böyle bir değeri emekli olmadan bizim dikkatimize sunduğu için kendisine müteşekkirim.

Hakikaten söylemesi kolay, tam 42 yıl Türk milletinin hizmetinde böylesine cevval böylesine ilkeli böylesine değerlere bağlı bir yol yürümek çok az kimseye nasip olur.

Melahat öğretmene sağlık, afiyet dilerken iyi ki varsın hocam diyoruz.