Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği “açıklama yapmayı yasaklayan ve sosyal medya hesaplarıyla şahsî yazışma uygulaması Whatsapp’tan siyasî paylaşım yapılması hâlinde disiplin soruşturmasının başlatılacağını ilân eden” genelgesi tartışılmaya devam ediyor.

Bazı basın kuruluşları, ayrıntılardan bîhaber şekilde genelgeyi savunmaya çalışadursun biz sorumluluğumuz gereği öğrendiklerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Sayın Vali, bir röportajında “genelgenin 657’ye tâbi olmayan ve özgürlüğün elzem olduğu akademide öğretim elemanlarına da tebliğ edildiğiyle” ilgili haberimize yanıt vererek “Akademisyenler 657’ye tâbi mi? O gereksiz başka yerlere çekiliyor.” dedi.

Sonra bazı basın yayın organları sanki daha önce kimse bu ayrıntıyı bilmiyormuş, fark etmemiş ve hattâ yazmamış gibi “Akademisyenler 657’ye tâbi değil.” diye yazıyor. Birincisi biz o haberimiz dâhil olmak üzere bu konuda neyi yazmışsak 657 ayrıntısını yazdık, akademisyenlerin 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na bağlı olduğunu da yazdık. Mal bulmuş Mağribî gibi ortada dolaşmanın âlemi ne? Bizim de ifade etmeye, kamuya aktarmaya çalıştığımız da bu.

1-657’ye bile tâbi olmayan akademisyenlere bu genelge neden götürüldü?

2-KTÜ’de elektronik imza kullanılmasına rağmen bu genelge imza karşılığı akademisyenlere neden tebliğ edildi? Bu denli çekincenin gerekçesi nedir?

***

Gel gelelim, 657’ye tâbi memurların durumuna. Hangi çağdayız? “Sus, konuşma, düşünme, düşündüğünü usulüyle bile söyleme!” anlayışı terk edilmesi gereken bir anlayıştır. “Whatsapp’ta bile siyasî bir şeyler yazma, paylaşma!”

Siyasî paylaşım yapanlara disiplin soruşturması başlatılması emri veriliyor. Buyurun, bu emrinizde gerçekten samimiyseniz siyasî referandum ve seçimlerde alenen sosyal medya üzerinden propaganda yapan memurlar hakkında soruşturma başlatın.

***

Son olarak Sayın Vali “657’de zaten var, biz hatırlattık.” diyor. Aynısını 4 gün önceki köşe yazımızda da ifade etmiştik. “Bunu, 657’ye tâbi tüm kamu mensupları zaten biliyor. Yeniden ifade etmenin gereği böyle resmî değil şifahî olmalıydı.” demiştik. Bunu böyle bir genelgeyle hatırlatmak psikolojik ve sosyolojik birtakım sonuçlara yol açacaktır. Bu sonuçlardan biri de genelgeden hareketle birilerinin kendisine vazife çıkararak jurnalciliğe başlamasıdır. Bu olacaktır, zamanın ruhu ve tecrübeler bunu göstermektedir. Bizden demesi.

Saygılarımla..