“Su uyur, düşman uyumaz” mantığını ileriki yıllara taşıyarak koca bir gençliği tedirgin etmenin doğru olmadığını düşünenlerdenim. Buna karşın yakın tarihimizde yaşanan Joker olayları da unutmamalıyız, unutturmamalıyız.

“Tarih tekerrürden ibarettir” diyenler var. Tarihten ders alınsa tekerrür eder miydi? Biz her iki sözü de önemseyenlerdeniz. Tarihçilerimiz -üzülerek söylüyorum- tarihin hikaye kısmını gençlere öğrettiler de, esas verilecek mesajı öğretmediler. Devlet de, biz eğitimciler de aynı hatayı yaptık.

Geleceğimizin garanti belgeleri olan gençlere birkaç örnek sunmak istiyorum. Örnekleri özellikle kendi yöremden, Karadeniz bölgesinden seçme gereğini duydum: Rus işgal kuvvetleri Harşit çayını geçemeyince “biz kardeşiz” havalarında iyilik meleğine büründüler. Dost görünmeye çalıştılar.

Böylece Türk mücahitlerinin merhametine sığındılar. Moralmen çökmüş ve yeni yönetimden destek alamayan Rus kuvvetleri Tirebolu'dan Hopa'ya kadar on binlerce ölü verdiler. Mücadeleler ve saldırılar, gece baskınları o denli etkili olmuş ki; Rus artçı kuvvetler komutanı General İncinar Vakfıkebir'in Kılita (Yalıköy) kale burnuna: “İSA HAZRETLERİ BİZİ BURAYA GELMEYE BİR DAHA NASİP EDERSE; BİZ YAPACAĞIMIZI, BİLİRİZ.” diye tarihi bir kitabe yazdı.

Adı geçen ve Rusça yazılan o yazı 1978 yılına kadar orada duruyordu. Ne yazık ki; bir ibret belgesi olan yazı yanlışlıkla silindi. 1918 Temmuzunda sahil boyu Rus ölülerini gömme mümkün olmadığı için çevrede Taun salgını baş gösterdi. Binlerce insanımızı da Tauna kurban verdik. Rusların yapamadığını Taun (Veba) yaptı diye ninemin ağladığını hatırlıyorum. Rahmetli ninemden dinlemiştim. Vakfıkebir’de (Marna altında) dutların yanında Ermeni milisler:

Ruslar yine gelecek.

Ruslar yine gelecek.

Güzelleri kucağa, çirkinleri bıçağa nakaratıyla horon oynarlarmış.

Rus işgali sırasında bu yörede en büyük kötülüğü Ermeni ve yerli Rum milisler yapmışlar. Kurtuluş günlerinin yaklaştığı şu günlerde neler değişti.

Merak ediyoruz. Ermeni okullarında her sabah tekrarlanan ant, “Ağrı Dağı bizimdir, Ağrı Dağı bizimdir” neyin ifadesidir.

Şairin dediği gibi: “İçte düşman, dışta düşman.”

Dışta fesat çok, içte birlik yok. Esas tehlike burada...