Geçtiğimiz hafta Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Saffet Kalyoncu, fındık ile ilgili açıklamalarda bulunarak İtalyan firması Ferrero’nun savunuculuğunu yaptı.

Açıkçası haberi okumaya başlamadan önce aklımdan geçen şuydu; bölgemizin en etkili STK’larından biri olan DKİB’in fındık üreticisinin sesi olacağını sanmıştım.

Bize servis edilen haberi okumaya başlayınca hayal kırıklığını uğradım. Sayın Kalyoncu’nun açıklamalarını hayretle ve şaşkınlıkla okudum.

Kalyoncu, duayen olarak tanımladığı Ferrero’nun fındık fiyatlarında hiçbir etkisinin olmadığını ülkemizde binlerce kişiye istihdam sağlayan firmanın suçlanmasının yanlış olduğunu dile getirdi.

Bu kadarına da pes doğrusu. İçimiz acıdı. Fındık üreticisi adına üzüldük.

Sayın Kalyoncu’ya binlerce fındık üreticisi adına sormak isteriz.

Dünya markası, duayen olarak tanımladığınız Ferrero’yu savunmak size mi kaldı?

Madem marka ve duayen, Ferrero fındık fiyatları konusunda kendisini savunmaktan, kamuoyunu aydınlatmaktan aciz midir?

Bu açıklamayı neden siz yapıyorsunuz?

Ayrıca açıklamanızda üreticinin mağdur olduğundan hiç ama hiç bahsetmemişsiniz.

Biz söyleyelim isterseniz, ekonomik dalgalanmadan dolayı yerli ürünler dahi her şey bir iken iki oldu. Tüm ürünler zamlandı, vatandaş perişan.

Yerli su firmaları dahi dolar kuru bahanesiyle suyu zamlı satarken milli ürünümüz olan fındık neredeyse geçen yılın aynı fiyatı ile pazara indiriliyor.

Tüm ürünlere zam var, ama fındığa zam yok. Fındık üreticisi yine yokları oynuyor.

Üretici neredeyse maliyetini karşılayamadan fındığını satıyor.

Sayın Kalyoncu, açıklamanızda demişsiniz ki Ferrero binlerce kişiye istihdam sağlıyor; şunu hatırlatmak isteriz ki Ferrero daha birkaç yıldır var. Ferrero, Oltanlar Gıda’yı satın alarak ülkemizde fındık piyasasına girdi.

Yani Oltanlar Gıda zamanında zaten binlerce kişi istihdam ediliyordu. Yeni bir durum değil. Bunu duayen diye tabir ettiğiniz Ferrero’yu sırf göklere çıkarmak için insanların önüne koyamazsınız.

Sayın Kalyoncu, bizlerde şunun farkındayız, elbette ekonomik dalgalanmadan ötürü ihracatçılarınız zor durumda. Sahip çıkmak zorundasınız. Zaten birinci asli göreviniz de budur. Bunun da farkındayız.

Bizlerde ihracatçılarımızın zor durumda olmasını istemeyiz.

Ancak ihracatçıya sahip çıkarken keşke fındık üreticisini unutmasaydınız.

Keşke fındık fiyatlarının düşüklüğünden ötürü de bir iki kelam etseydiniz.

Farkındalık oluştursaydınız.

Sayın Kalyoncu’nun açıklamalarının bir talihsizlik olarak nitelendiriyor, ona yakışmadığını belirtmek isterim. Açıklamalarınız fındık üreticisini derinden üzmüştür.

Sayın Kalyoncu başta olmak üzere tüm STK temsilcilerimize vatandaş adına çağrımız odur ki artık bundan sonraki açıklamalarınızda popülist söylemlerden ziyade biraz da vatandaş odaklı, bölgenin ve vatandaşların sorunlarına yönelik açıklama yapmaya davet ediyorum.

Kendi üyelerinize sahip çıkarken vatandaşı unutmayın.