Uzun zamandır ulusal meselelerin kesafetinden yerel problemlere değinme fırsatım olmadı. Trabzon’daki kurumlar, gruplar, etki merkezleri zannetmesinler ki bir sindirmişlik zaferi yaşıyoruz. Biz tespit ettiğimiz arizî nakisaları sözün iffetine halel getirmeden yazarız.

2019’daki yerel seçimlere bir yıldan az bir zaman kaldı. Verilen 61 sözün hala birçoğu gerçekleştirilmedi. Mesela raylı sistem konusunda henüz atılmış net bir adım yok.

Şayet seçimlere verilmiş bu damar sözlerden birkaçına başlanmadan gidilirse iktidar ulusal bazda biriktirdiği yüksek oy yüzdesini yerelde yele vermiş olur. Sokaklarda dolaşan, sürekli nabız tutan bir gazeteci olarak Trabzon halkının belediye hizmetlerinden istendik ölçüde memnun olmadığı kolayca görülür.

Kanuni Bulvarı bitmeden, yıkılmış enkaz halindeki alanlar toparlanmadan şehirdeki oy potansiyelini yeniden iktidarın gücüne istim yapmak zannedildiği gibi kolay olmayacak.

Boztepe’ye teleferik sözünün sübut bulması için ikna edici bir hamle gelmez ise yine işlerin istendik ölçüde yol alması olası görünmüyor.

İttifakın Trabzon’da bir müttefiklik kıratında evsaf kazanmadığı da bir gerçek. Özellikle iktidara yakın sendikaların hala yıllardır elinde bulundurduğu imtiyazları yeni paydaşlarla paylaşmak gibi bir derdi yok. Önceden beri Türkiye’yi 15 Temmuz’a getiren o malum şebeke ile iltisaklarının tamamen bitmediği, malum o menem şahısları tortu halinde himaye ettikleri endişesi aşılmış değil.

2019’un Mart’ından 2019’un Kasım’ına bir ışık yakılacaksa bunun yerel seçimlerle gerçekleşeceği hakikati ortadadır. Şayet verilen sözlerin gerçekleşmesi bir yana bu işlere tez elden başlanamaz ise halkın içinde biriktirdiği negatif enerjiyi atması kolay olmayacaktır.

Beş projenin toparlanmak için âciliyeti vardır. Bunlar;

1- Raylı sistemin projesinin tamamlanıp hemen işe başlanması

2- Kanuni Bulvarı’nın en azından bir bölümünün trafiğe açılması

3- Boztepe teleferik projesinin gerçekleştirilmesi

4- TOKİ’nin yıktığı alanların temizlenip ne yapılacaksa o projelere başlanması

5- İkinci Devlet Üniversitesi’nin ihyası

Bu beş işte bir adım, inandırıcı bir ivmelenme görülmeden halkın yerel seçimlerde istendik verimliliği vermeyeceğini herkes bilsin. Her geç kalınan gün de cepten yemeye vesile olmaktadır, bu da bilinsin.

Belediyecilik hizmetlerinin kâmilen gerçekleşmesi için Ankara’dan yeterince kaynak aktarılmadığını biliyorum. Benim bilmem bir şey değiştirmez. Halk “ne dendi ne yapıldı” gerçekliğine bakar.

Şehir Hastanesi gibi daha birçok beklentiyi yazmıyorum bile…

Şehrin dinamiklerini elinde tutan başta bakanlar ve milletvekilleri olmak üzere bütün ümera yereldeki öncülerimizi desteklemek için seferber olmak zorundadır. Kaybedildiğinde suçu kendilerinin dışındaki şahıslara atarak bu işten sıyrılamazlar.

Ben 2019’un Mart’ına yeterince zaman varken bir kulak temizlemesi yaptım. Alan alır, almayanlar da kendileri bilir.